JazzMa

Friss Hírek

Jazzlista - július 14.2018. július 15.
A TRIBUTE TO WOODSTOCK2018. július 07.
SZAKCSI 75!2018. július 07.
Bodajki Jazz Tábor 20182018. július 06.
CHICK COREA ISMÉT PESTEN2018. július 05.
LLOYD A CSODÁK CSODÁJA2018. július 05.
Finzer, Nick: No Arrival2018. július 03.
VIRTIGLI JAZZ AZ OPUSBAN2018. július 02.
A LÁTOGATÓ2018. június 30.
..én táncolnék Veled2018. június 27.
Állandó és változó2018. június 25.
BUDAPEST 19562018. június 22.
Alba Regia Feszt 20182018. június 17.
XI. BODAJKI JAZZ TÁBOR2018. április 15.

Hírek

2018. június 8. péntek, iF Café, Farkas Zsolti jazz énekes, Az Év Fiatal Jazz Zenészének koncertje

Nehezen kezdődik ez a ragyogó este, mert meleg van, s a közönség lassan gyülekezik. Egy zenész írja a neten, hogy jó fellépési lehetőség a tanároknak – mért ily irigyek, s rosszindulatúak az emberek? Ennek a fiatalnak nem óriási lehetőség az, hogy vérprofikkal játszhat?

-dsc8338.jpg

Igen, Pintér Zoltán (zongora), Lakatos Pecek Krisztián (nagybőgő) és Bágyi Balázs (dob) vérprofi; csak annyit, hogy Pintér Zoltán állandó partnere a csodálatos, ’one and only’ Berkes Balázs, mindenki bőgőtanára, jazz legenda, aki a jazz tanszak egyik megalapítója Gonda János mellett; s Pintér Zoltán kitűnő zongorista biztos kézzel teremti meg az alaphangulatot, magabiztosan, élvezetesen improvizál, nyugodtan lehet a játékára támaszkodni. Mondja, nem lát jól, na de a billentyűket meg igencsak érzi!

-dsc8358.jpg

Lakatos Pecek Krisztián számtalan jazz formáció tagja, talán a leghíresebb a csodálatos Balázs Elemér dobos formációja, a Balázs Elemér Group. Jómagam véletlenül 12 éves korában hallottam először Balázs Elemérék lakásán, már akkor is nagyszerű volt, majd elájultam tőle; s most is minden pillanatot halálosan komolyan vesz, teljes koncentrációval csak az előadást szolgálja, mindenki boldog lehet, aki hallhatja mélyen átélt szólóit.

-dsc8305.jpg

Bágyi Balázs igen különlegesen technikás, érzékeny, nagymenő dobos, s a Magyar Jazz Szövetség elnöke is, s egyik nagy kedvencemmel, Pocsai Kriszta énekesnővel is játszik, ami nálam eleve rangnak számít. (Pocsai Kriszta a jazzma.hu szavazásán a közönség és a szakma szerint is elnyerte a legjobb énekesnő címet.)

-dsc8328.jpg

Nem ismerem az egész jazz szcénát, de azért jó sok művészt hallottam már, de Bágyi Balázst csak pár éve volt szerencsém először hallani egy jamen, s igen meglepett technikája, amit egyszerűen ’latyisnak’ nevezek, utalván a nagy Latabár Kálmán táncos-komikus színészre, mert szinte táncol, hajladozik dobolás közben, mint a nála jóval fiatalabb Gyárfás Attila; igen komolyan vesz minden pillanatot, amit a doboknál tölt, nagy műgond jellemzi játékát, ugyanakkor igen szórakoztató tud lenni, érti és műveli a zenei tréfát.

-dsc8319.jpg

Most pedig a főszereplőről, Farkas Zsolti énekesről: a koncert kezdete előtt bemutatta, hogy zongorán is nem akárhogy játszik. Ismert standard számok hangzottak el, a „Softly”, „I wish I knew”, „All the Things You Are” stb., s talán a „Green Dolphin Street” tetszett a legjobban. Elnézést, ezután belemerültem a koncert és a tükörtojásos krumpli éhes élvezetébe, s megpróbáltam közvetíteni is a Facebookon, s nem jegyeztem fel a további szám címeket, de valamennyi ismert, híres darab volt.

-dsc8320.jpg

Az az est érdekessége, hogy nem éreztem, még nem jöttek bele, mindjárt igen magas volt a színvonal. Sok zenekarnál a koncert tkp. pár szám után kezdődik, vagy éppen a közepén, itt viszont mindjárt belevágtak a közepébe. A dalok eléneklése Zsoltinak szinte nem is volt feladat, alig várta, hogy megkezdhesse a scattelést. Bágyi Balázs megjegyezte a szünetben, hogy nagyon megy neki a bebop. Igen, és a rhythm and blues is, éneke ’megtanulhatatlan’ hajlításokkal tarkított, és olyan bravúros scattelést hallhatunk, hogy az egészen fantasztikus, mintha már 50 éve benne lenne a szakmában. Már elsős korától sokszor hallottam őt a BJC konzis vizsgáin, tényleg óriási tehetség, aki igencsak kiérdemelte „Az Év Fiatal Jazz Zenésze 2018” címet, és remélhetőleg felveszik a Zeneakadémiára is, ez a cím csak segíthet ebben.

(Másik nagy fiatal kedvencem az immár zongorán is nagyokat alakító Egri János, Jr. jazz énekes, jelenleg akadémista járt végig az eszemben; az ő éneklése teljesen más, de a scattelésnek úgyanúgy bravúros mestere, s mindketten Lakatos Áginál és Urbán Orsinál is tanultak/tanulnak. Jancsika most a legendás Berki Tamástól is tanul.)

Farkas Zsolti és az egész zenekar annyira komolyan vette ezt a fellépést, mintha a Carnegie Hallban lettek volna, és nem a maga nemében legendás Ráday u. 19-beli kis jazzclubban, ahol már több mint tíz éve minden nap élő jazz szól, ahol Oláh Kálmán is játszik saját volt zongoráján, s ahol Tony Lakatos és Balázs Elemér, meg Gáspár Károly, Gyárfás István, Tálas Áron, Jeszenszky György, Csuhaj-Barna Tibor, Vincze Pál, Schildkraut Vilmos, s a fiatal (velem együtt szintén tatabányai) Ludányi Tomi, valamint az idei 50 legfontosabb személyiség egyikének választott Tóth Viktor, sőt Tisza Bea is gyakori vendég, mint régebben Szőke Niki; s sorolhatnám még a kiválónál kiválóbb muzsikusokat, egészen Pocsai Krisztáig és Váczi Eszterig, hála Hoffmann Györgynek, Hofinak, aki nagyszerű ízléssel állítja össze a műsort, s ad lehetőséget a legfiatalabbaknak is.

-dsc8332.jpg

Végig az járt az eszemben, hogy a színvonal is megfelelt egy Carnegie Hall-beli estének vagy mondjuk egy BJC-nek, ill. BMC-nek vagy MüPA-nak, ami nálunk releváns.

Csak gratulálhatok a zenekarnak és Farkas Zsoltinak; nagyon jó volt velük tölteni ezt a nemcsak átvitt értelemben felforrósodott, kora nyári estét: igen, viszek magammal haza dallamot, ahogy Balázs Józsika remek zongorista mondaná.

-dsc8351.jpg

P. S.:Bágyi Balázs megküldte a pontos műsort az elhangzás sorrendjében:

Softly
I wish I knew
All The things You Are
All of Me
There will never Be
On Green Dolphin Street
Lullaby of Birdland
I remember April
Body and Soul
Voyage


Vissza a hírekhez