JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

2018. június 8. péntek, iF Café, Farkas Zsolti jazz énekes, Az Év Fiatal Jazz Zenészének koncertje

Nehezen kezdődik ez a ragyogó este, mert meleg van, s a közönség lassan gyülekezik. Egy zenész írja a neten, hogy jó fellépési lehetőség a tanároknak – mért ily irigyek, s rosszindulatúak az emberek? Ennek a fiatalnak nem óriási lehetőség az, hogy vérprofikkal játszhat?

-dsc8338.jpg

Igen, Pintér Zoltán (zongora), Lakatos Pecek Krisztián (nagybőgő) és Bágyi Balázs (dob) vérprofi; csak annyit, hogy Pintér Zoltán állandó partnere a csodálatos, ’one and only’ Berkes Balázs, mindenki bőgőtanára, jazz legenda, aki a jazz tanszak egyik megalapítója Gonda János mellett; s Pintér Zoltán kitűnő zongorista biztos kézzel teremti meg az alaphangulatot, magabiztosan, élvezetesen improvizál, nyugodtan lehet a játékára támaszkodni. Mondja, nem lát jól, na de a billentyűket meg igencsak érzi!

-dsc8358.jpg

Lakatos Pecek Krisztián számtalan jazz formáció tagja, talán a leghíresebb a csodálatos Balázs Elemér dobos formációja, a Balázs Elemér Group. Jómagam véletlenül 12 éves korában hallottam először Balázs Elemérék lakásán, már akkor is nagyszerű volt, majd elájultam tőle; s most is minden pillanatot halálosan komolyan vesz, teljes koncentrációval csak az előadást szolgálja, mindenki boldog lehet, aki hallhatja mélyen átélt szólóit.

-dsc8305.jpg

Bágyi Balázs igen különlegesen technikás, érzékeny, nagymenő dobos, s a Magyar Jazz Szövetség elnöke is, s egyik nagy kedvencemmel, Pocsai Kriszta énekesnővel is játszik, ami nálam eleve rangnak számít. (Pocsai Kriszta a jazzma.hu szavazásán a közönség és a szakma szerint is elnyerte a legjobb énekesnő címet.)

-dsc8328.jpg

Nem ismerem az egész jazz szcénát, de azért jó sok művészt hallottam már, de Bágyi Balázst csak pár éve volt szerencsém először hallani egy jamen, s igen meglepett technikája, amit egyszerűen ’latyisnak’ nevezek, utalván a nagy Latabár Kálmán táncos-komikus színészre, mert szinte táncol, hajladozik dobolás közben, mint a nála jóval fiatalabb Gyárfás Attila; igen komolyan vesz minden pillanatot, amit a doboknál tölt, nagy műgond jellemzi játékát, ugyanakkor igen szórakoztató tud lenni, érti és műveli a zenei tréfát.

-dsc8319.jpg

Most pedig a főszereplőről, Farkas Zsolti énekesről: a koncert kezdete előtt bemutatta, hogy zongorán is nem akárhogy játszik. Ismert standard számok hangzottak el, a „Softly”, „I wish I knew”, „All the Things You Are” stb., s talán a „Green Dolphin Street” tetszett a legjobban. Elnézést, ezután belemerültem a koncert és a tükörtojásos krumpli éhes élvezetébe, s megpróbáltam közvetíteni is a Facebookon, s nem jegyeztem fel a további szám címeket, de valamennyi ismert, híres darab volt.

-dsc8320.jpg

Az az est érdekessége, hogy nem éreztem, még nem jöttek bele, mindjárt igen magas volt a színvonal. Sok zenekarnál a koncert tkp. pár szám után kezdődik, vagy éppen a közepén, itt viszont mindjárt belevágtak a közepébe. A dalok eléneklése Zsoltinak szinte nem is volt feladat, alig várta, hogy megkezdhesse a scattelést. Bágyi Balázs megjegyezte a szünetben, hogy nagyon megy neki a bebop. Igen, és a rhythm and blues is, éneke ’megtanulhatatlan’ hajlításokkal tarkított, és olyan bravúros scattelést hallhatunk, hogy az egészen fantasztikus, mintha már 50 éve benne lenne a szakmában. Már elsős korától sokszor hallottam őt a BJC konzis vizsgáin, tényleg óriási tehetség, aki igencsak kiérdemelte „Az Év Fiatal Jazz Zenésze 2018” címet, és remélhetőleg felveszik a Zeneakadémiára is, ez a cím csak segíthet ebben.

(Másik nagy fiatal kedvencem az immár zongorán is nagyokat alakító Egri János, Jr. jazz énekes, jelenleg akadémista járt végig az eszemben; az ő éneklése teljesen más, de a scattelésnek úgyanúgy bravúros mestere, s mindketten Lakatos Áginál és Urbán Orsinál is tanultak/tanulnak. Jancsika most a legendás Berki Tamástól is tanul.)

Farkas Zsolti és az egész zenekar annyira komolyan vette ezt a fellépést, mintha a Carnegie Hallban lettek volna, és nem a maga nemében legendás Ráday u. 19-beli kis jazzclubban, ahol már több mint tíz éve minden nap élő jazz szól, ahol Oláh Kálmán is játszik saját volt zongoráján, s ahol Tony Lakatos és Balázs Elemér, meg Gáspár Károly, Gyárfás István, Tálas Áron, Jeszenszky György, Csuhaj-Barna Tibor, Vincze Pál, Schildkraut Vilmos, s a fiatal (velem együtt szintén tatabányai) Ludányi Tomi, valamint az idei 50 legfontosabb személyiség egyikének választott Tóth Viktor, sőt Tisza Bea is gyakori vendég, mint régebben Szőke Niki; s sorolhatnám még a kiválónál kiválóbb muzsikusokat, egészen Pocsai Krisztáig és Váczi Eszterig, hála Hoffmann Györgynek, Hofinak, aki nagyszerű ízléssel állítja össze a műsort, s ad lehetőséget a legfiatalabbaknak is.

-dsc8332.jpg

Végig az járt az eszemben, hogy a színvonal is megfelelt egy Carnegie Hall-beli estének vagy mondjuk egy BJC-nek, ill. BMC-nek vagy MüPA-nak, ami nálunk releváns.

Csak gratulálhatok a zenekarnak és Farkas Zsoltinak; nagyon jó volt velük tölteni ezt a nemcsak átvitt értelemben felforrósodott, kora nyári estét: igen, viszek magammal haza dallamot, ahogy Balázs Józsika remek zongorista mondaná.

-dsc8351.jpg

P. S.:Bágyi Balázs megküldte a pontos műsort az elhangzás sorrendjében:

Softly
I wish I knew
All The things You Are
All of Me
There will never Be
On Green Dolphin Street
Lullaby of Birdland
I remember April
Body and Soul
Voyage


Vissza a hírekhez