JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Blue Wednesday2024. április 24.
Névnaposok – György2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

52. Montreux Jazz Festival - Előzetes 2. rész - Az ingyenes programok

A fizetős műsorok után következzenek a "szabadok" - még kevesebb "sikerrel". Rögtön a lényeg: hosszú évek után nem rendeznek versenyeket - nem tudom, miért? Pedig sok magyar győzelem (és jó helyezés) született a fiatal zongoristák, gitárosok és énekesek-énekesnők megmérettetésén. Idén úgy gondolták, hogy ez a tendencia nem folytatódhat... Újabb negatívum a fesztivállal kapcsolatban.

image1.JPG

Tobzódnak a "jazz-hez semmi köze" programok - ilyen helyeken, hogy: LISZTOMANIA, STROBE KLUB, BAR EL MUNDO és POOL PARTIES. 
A nevekből sejthető, hogy milyen ott a "zene"... Hagyjuk is, évek óta "nyafogok", hogy ezeknek mi közük egy JAZZ fesztiválhoz - de nyílván nagy bevételt hoznak. 

Idén is két helyszínen lesz némi ingyenes jazz - ha már ez a neve az 52. összejövetelnek... (És egy új, most még kiszámíthatatlan műsor: a MONTREUX JAZZ TALENT AWARDS - a cím bíztató, de mit, kiket takar?) 
Meglátjuk. 

Szóval a free programok (nem free jazz!): 

WORKSHOPS: 

image2.JPG

Július 2-án: a STANLEY CLARKE BAND! (Itt személyesen lehet a művészekkel találkozni, beszélni velük, fotózkodni, aláírást kérni - persze, ha ők is így gondolják! Általában igen.) 

image3.JPG

Ugyanitt július 5-én a norvég gitáros, "elektronikus" EIVIND AARSET! 

image4.JPG

Július 9-én a workshop-ban a szintén norvég zongorista, billentyűs BUGGE WESSELTOFT! (Őt terveim szerint "meglátogatom"!)

image5.JPG

Érdekes hely ez a Montreux Palace Hotelben, ahol a fentieket láthatjuk-hallhatjuk majd - néha a csilláron is lógtak, máskor egy világsztár sem töltötte meg a termet. Ilyen (is) a jazz... 

Még egy helyszín, ahol többnyire big band szól. Délutántól késő éjszakáig (közben azért más is):

MUSIC IN THE PARK

image6.JPG

Nevében a lényeg: a sétáló, üldögélő, beszélgető, ezt-azt fogyasztó, a jazzel ismerkedő - vagy már régóta ismeretséget kötött - közönségnek szóló szabadtéri muzsika - nagyon változó színvonalon. Ezzel nincs is semmi baj, ilyen kell és népszerűsíti a műfajt. Csak az érdekesség kedvéért: egy amerikai és két hazai nagyzenekar: 

GARFIELD HIGH SCHOOL JAZZ BAND

image7.JPG

BIG BAND DU FLON

image8.JPG

BIG BAND DE L'EJMA-VALAIS

image9.JPG

Hogy ki ismeri őket? Én nem, de lényegtelen. Ott, a helyszínen, pohárral a kézben jó a hangulat. És egy kicsit "rávezeti" az embert az esti koncertre. Gyönyörű a környezet, Montreux a világ (egyik) legszebb városa! (Számomra az "egyik" törölve...)

Még két érdekesség: 
1. Nincs több jazz-hez köthető program... Illetve a vonat és a hajó - de azokat inkább hagyjuk... (Mindkettőn - szinte azonnal - majdnem minden jegy elkel!)
2. Az előző éveket figyelve: júniusra általában egy-két koncert már SOLD OUT feliratot kapott! Most nem... (Egyszer, tizenévvel ezelőtt a műsorfüzetet is úgy nyomtatták, - ami hetekkel megelőzi a fesztivált - hogy a Keith Jarrett Trio-ra elfogyott az összes jegy!) 

2018-ban (is) a második héten leszek jelen Montreux-ben. Még tervezek egy utolsó előzetest, tájékoztatást.

Vissza a hírekhez