JazzMa

Friss Hírek

PARÁDÉS VISSZATÉRÉS2018. szeptember 17.
KÁOSZT IGÉRT, BÉKÉT HOZOTT2018. szeptember 14.
GITÁRFENOMÉN A BJC-BEN2018. szeptember 13.
Jazz az árkádok alatt2018. szeptember 10.
Neumann Balázs: Faith2018. szeptember 10.
Bende Zsolt: Cycle of Change2018. szeptember 05.
SZÜLETÉSNAPI JAZZÜNNEP 2018. szeptember 04.
BALÁZS JÓZSI 402018. augusztus 28.
A CSÜTÖRTÖKI HÁZIGAZDA2018. augusztus 25.
BUDAPEST 19562018. június 22.

Hírek

A fesztiválok földje – Gödi Jazz Napok 2018

Ha már városból kivetett kívülálló „vidéki tudósítóként” tengetem sanyarú napjaim, akkor legalább a városhatáron kívüli világban aktivizálom magam – és milyen jól járok vele. Megnéztem a hétvégi koncert-felhozatalt, és azt láttam, „vidéki” jazzfesztiválok tömkelege támad, úgy kell félreugrálni előlük, már ha akarnék egyáltalán.

Péntek este a Gödi Jazz Napok fesztiválra látogattam, amelyet a Belga Sörház nevű műintézmény kerthelységében rendeztek meg. A Belga Sörház amúgy is hangulatos helynek tűnt, azonnal ráhangolódtam a hangulatára. Már a belépéskor érezni lehetett, hogy itt egy Dunához közeli üdülőterületen vagyunk, a vendégek és a közönség lazán, hétvégi nyárestéhez illő lezser megjelenéssel helyezte kényelembe magát a tágas kerthelységben.

18-06-08-0033m.jpg

Két gyönyörű gesztenyefa alatt állt az ideiglenes színpad, a fák törzsére hangulatos fénysort fűztek, de ami végképp levett a lábamról, az a kortalan kerti bulik hangulatát idéző színes villanykörte sor volt, tetszett az egész miliő.

18-06-08-0001m.jpg

Amint megérkeztem, az első ember, akit azonosítottam, a legendás Ráduly Misi volt, már jól kezdődött az este. Telt ház volt, nem nagyon maradt ülőhely a később érkezőknek.

A ma estére nagyon komoly programot állított össze Wagner Laci, a Gödi Jazz Napok megálmodója és megszervezője. Két ízig-vérig All Stars zenekar játszott, karakterében merőben különböző, ámde kiváló muzsikát.

18-06-08-0006m.jpg

Az első részben három igazi jazzlegenda muzsikált: Berkes Balázs bőgőzött, Gyárfás István - Gyafi - és Juhász Gábor gitároztak. Általában van ráció abban, ha két virtuóz a bőgőre építkezve dobember-mentesen játszik. Nagyon szeretem az 1958-as Oscar Peterson Triót, amelyben Ray Brown bőgőzött és Herb Ellis cizellálta a gitárhúrokat, óriásikat ráztak ebben a dobmentes felállásban is.

18-06-08-0047m.jpg

Ezúttal inkább kamarazene jellege volt a műsornak, amolyan ízes és intelligens, igazi finom zenét hallhattunk. Bevallom, nem tudtam, hogy Balázsnak milyen gyönyörű, standard-szerű kompozíciói vannak, márpedig a mai koncerten elhangzott belőlük néhány. Az egész koncertet a nyugodt, ámde virtuóz, fülbemászó zenei csevegés határozta meg. Mindhárom muzsikus pontosan azt hozta, amiért szeretjük őket.

18-06-08-0040m.jpg

Még a koncert előtt felbukkant Joe Fritz, akiről én eddig nem tudtam, hogy Gödön lakik. Ha már itt volt, szerencsére beszállt és gyönyörű szólókat játszott nagy örömünkre.

18-06-08-0010m.jpg

18-06-08-0008m.jpg

18-06-08-0012m.jpg

18-06-08-0046m.jpg


A Jazz Napok molinóján még valami szerepelt diszkréten: Gödi Családi Fesztivál. E jelmondat tükrében a második részben az Oláh és az Egri Családokból összeállt, ugyancsak All Stars formáció játszott.

18-06-08-0052m.jpg

Oláh Kálmán mellett Oláh Krisztián is zongorázott, ha már két zongorát is telepítettek a gesztenyefák alá. Oláh Kálmán jr. alt- és szopránszaxofonon játszott, Egri János bőgőzött és Egri János jr. énekelt, a legutóbb néhány napja az LFZE Diplomakoncerten látott és külön megdicsért Márkosi András pedig dobolt.

18-06-08-0054m.jpg

Ilyen alkalmakkor mindig arra gondolok, milyen jó lenne hazavinni ezt az illékony muzsikát, a ma esti hangulatot. A zene bőven volt olyan jó, és szívesen hallgatnám máskor is ezeket a nagyszerű improvizációkat mindkét zenekar részéről.

18-06-08-0056m.jpg

Még a koncert előtt körbenéztem a színpadnak kinevezett részen, a bal sarokban feltűnt egy Yamaha digitális zongora, amely nagyon újnak nézett ki. Kiderült, most vásárolták, és a mai estén Oláh Kálcsi játszott rajta először. Elgondolkodom, jó kurzuson van mostanában a Yamaha, illetve mindazok, akik hozzájutnak egy ilyen klassz hangszerhez. Lehet, hogy a „minden tanyára két stadion” lózung mintájára megszórják a művházakat és a koncerttermeket jófajta japán zongorákkal? A hangszer gyönyörűen szólt – igaz, digitális - ezért nem kell külön kitalálni a mikrofonozást és az erősítést hozzá, mint az akusztikus modellekhez.

18-06-08-0051m.jpg
Mindkét koncertnek komoly sikere volt, az emberi közönség értőn hallgatta a zenét. Azért fogalmazok így, mert egyszer csak egy társasággal együtt bejött négy enyhén szólva túlsúlyos, baromi hosszú kutya, de az ebdömpinget valahogy nem hozta lázba a ma esti muzsika. Persze lehet, hogy botfülűek voltak.

18-06-08-0053m.jpg

Ha már a kutyáknál tartunk, a régi mondás szerint az „ebharapást ebhajjal” elvet követvén hazafelé – úgy éjfél tájban – még beugrottam a BJC-be, hogy a jam session mindig izgalmas változatosságával adjak löketet és lelkierőt a hazaút utolsó részéhez.

A Varga Balázs Trió játszott. Balázs gitározott, Horváth Balázs zongorázott, Jónás Gézu basszusgitározott, Simon Máté, majd Bágyi Balázs doboltak, szokás szerint, többen csatlakoztak pár hangulatos szólóval.

Ma este nem voltak sokan a galérián, a zene ettől függetlenül jó volt. Hiányérzetem csak annyiban támadt, hogy a múlt hétvégén saját készítésű süteménypótló brownie-kat ígért egy hölgy, de aztán az adott pillanat csillagképének keresztbeállása miatt hoppon maradva, korgó gyomorral kotródtam haza. Brownie (bocs, Clifford!) ezúttal sem volt, de a három kalóriadús koncerttel igazán jól elvoltam.

18-06-08-0061m.jpg

Vissza a hírekhez