JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Lehengerlő Luiza & lehangoló levezetés

Amikor Luiza Zan színpadra áll, ott biztosak lehetünk, hogy valami történni fog. Általában lehengerlés esete forog fenn. Hallottam őt katasztrofális akusztikában, meg jó helyen is, de Luizánál majdnem másodlagosak a körülmények, igazából mindenen átsüt a hangja és az elementáris személysége.

Ezúttal Pallai Péternek és Kerekes Györgynek, azaz a Harmónia Jazz Műhelynek kell megköszönni, hogy első féléves évadzáró koncertjükként elhozták Luizát All Stars zenésztársaival a BJC-be. Emlékezetes koncert kerekedett ki ezen a péntek estén.

18-06-15-0005m.jpg

18-06-15-0007m.jpg

Olyat elég ritkán lehet látni, hogy egy dalban az egyébként valóban hihetetlenül mély, érzelmekkel teli gyönyörű énekszóló után egyszerűen spontán ováció tör ki, még a zenészek is mintha elgondolkodtak volna, mit is illik ilyenkor tenni, folytassák vagy ők is álljanak meg és tapsoljanak Luizának. Vagy fél percen át tombolt a taps, óriási jelenet volt. Az ének fantasztikus érintésekkel varázsolta el a közönséget az egész koncert folyamán. Vannak zenészek, énekesek, akiknek jól áll valamelyik stílus. Luiza Zan nem ebben a kategóriában játszik, neki tökmindegy, hogy blues, bossa nova, népies vagy bármi más, egyformán jól énekli mindet, igazi univerzális művész.

18-06-15-0047m.jpg

A zenekarra sem lehetett panasz, jól szólt minden, látszott az összeszokottság. Külön kiemelném Fonay Tibit, aki agglegény (vőlegény) életének végóráit élte péntek este, vállán vitte a zenekart, remélem, maradt még bőven ereje aláírni az esküvői okmányokat.

18-06-15-0029m.jpg

Elhangzottak sztenderdek, volt latin is, Luiza három kompozícióval is jelentkezett. A különféle stílusokban mit sem csökkent az érzelmi töltet, mindenki hozzátette a magáét, ahogyan jobb helyeken illik.

18-06-15-0028m.jpg

18-06-15-0041m.jpg

18-06-15-0045m.jpg

A műsor:

Take Five – Paul Desmond
Straight, No Chaser – Thelonious Monk
Footprints – Wayne Shorter
Until I Fall Asleep – Luiza Zan

One Note Samba – Antonio Carlos Jobim
How High The Moon – Morgan Lewis & Nancy Hamilton
Her Violin – Luiza Zan
Calare – Luiza Zan

A ráadás pedig:

The Lady Is a Tramp – Richard Rogers & Lorenz Hart

18-06-15-0055m.jpg

Luiza Zan Featuring Gyárfás István & a Sárik Péter Trio:

Luiza Zan – ének, ritmushangszerek
Gyárfás István – gitár
Sárik Péter – zongora
Fonay Tibor – basszusgitár
Gálfi Attila – dob


Nagyon jó koncert volt, ha ekkor fogom magam és hazamegyek, nem ezt a címet adtam volna ennek a beszámolónak, akkor csak a lehengerlés maradt volna.

jam-band.gif

Szokás szerint, amolyan levezetésként föllátogattam a jam sessionre. A Csízi László Trio játszott, Oláh Krisztián zongorázott, Orbán György bőgőzött, Csízi Laci pedig dobolt. Volt egy trombitás, sajnos, nem tudom a nevét, majd később Pecze Balázs is csatlakozott szintén trombitán.

A jam jó volt, jókat játszottak végig, a problémát a zongora okozta.

18-06-15-0077m.jpg

18-06-15-0086m.jpg
Amint elhelyezkedtem a galérián lévő viharvert Blüthner mellett, azonnal észrevettem, hogy a billentyűzeten van olyan hang, amely konkrétan nem szólal meg, és ha ez nem lenne elég, még lenyomva is marad, mintha gyurmába nyomták volna rosszcsont kölykök. Később megjelent Tálas Áron is, aki mielőtt játszott, még empatikusan megpróbálta megjavítani a hangszert, lebontotta a deklit és óvatosan nekiállt a hibafeltárásnak és a szerviznek.


Véleményem szerint egyszerűen nem méltó ilyen kvalitású zenészeket ennyire gyalázatos állapotú hangszerhez ültetni. De nemcsak a muzsikusok felé méltatlan ez az állapot, hanem a Budapest Jazz Club, illetve az oda látogató közönség felé is az.  És most csak a hangszer állapotáról beszéltem, az, hogy az erősítése is kritikán aluli, az a következő kérdés. Oké, drágák a hangszerek, sőt, a szakszerű, rendszeres karbantartásuk is az, de a galérián lévő zongora sem tegnap pottyant oda.

18-06-15-0071m.jpg

Vissza a hírekhez