JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Blue Wednesday2024. április 24.
Névnaposok – György2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

VASÁRNAPI MATINÉ A RÁKFOGÓVAL

Kodály Zoltán tűzte ki célul egykoron, „Legyen a zene mindenkié!”. Ez lett a mottója a 2015-ben indult, immár negyedik évadját kezdő Zenélő Budapest programnak is. A nyári időszakban május 25-től augusztus 12-ig rendszeresen jelentkező, ingyenes koncertek várják a főváros lakóit és az ide látogató turistákat Budapest legfontosabb kulturális és történelmi, gyönyörű látványt nyújtó helyszínein. Vasárnap délelőtt 11 órakor a Várkert Bazár Öntőház udvarán adott ingyenes koncertet a tavaly újra aktivizálódott legendás Rákfogó.

A zenekar történetével tavaly májusi, Szervita téren adott, ugyancsak ingyenes koncertjükről készült beszámolómban részletesen foglalkoztam, így a fiatalabb olvasók is eligazodhattak a „kis”, „új” jelzőkkel ellátott Rákfogó formációk között. A lényeg, hogy a mostani Rákfogó a ’70-es években összeállt, rövid, mindössze hároméves működése alatt történelmet írt Szakcsi, Babos, Ráduly, Orszáczky, Kőszegi-féle nagy formáció zenéjét viszi tovább, éleszti újjá, azt a zenét, amely annak idején sokunk fülét nyitotta ki a jazz felé. A nagy felállásból mára ketten maradtak. A júliusban 75. életévét betöltő Szakcsi Lakatos Béla 60 éve lépett először színpadra, azóta Kőszegi Imrével hol együtt, hol külön-külön, további generációk sorát avatta be a jazz világába. Ráduly Misi nagyon rég letette szaxofonját, felhagyott a zenéléssel, Orszáczky Jackie 2008-ban, Babos Gyula idén hunyt el. Helyükre Fekete-Kovács Kornél, Orbán György és a most bemutatkozó Fenyvesi Márton személyében méltó utódok kerültek. Mindhárman elismert zenészek, a nagy elődök nyomdokán járva ők is sok hívet szereztek már ennek a műfajnak, így nem csoda, hogy a Várkert Bazár Öntőház udvari színpadán fellépő új felállású Rákfogó, a régi időkben megszokott teltház előtt játszhatott. Elsőként a Weather Report még a nagy időkben feldolgozott emblematikus „slágere”, Joe Zawinul-tól a „Boogie Woogie Waltz” szólalt meg, majd a repertoárból sorra került a „Solar” Miles Davis-től, és Coltrane remekműve, a „Love Supreme” a mai fúziós hangzás és ritmusvilágra áthangszerelt részlete is. Kőszegi Imre nagy ovációval fogadott „Dobszóló” című számában nem csak a dobok kaptak szerepet, és sikert hozott a nemrég feldolgozott két Grammy-díjat is nyert, mindössze 23 éves fiatalember, Jacob Collier „Hideway” című szerzeményének az eredetinél sokkal szellemesebb változata is.

01.jpg

02.jpg

03.jpg

04.jpg

05.jpg

06.jpg

07.jpg

07b.jpg

A zenekar fedett színpadon játszott, a nézőket a szervezők által előzetesen lelkesen dicsért napvitorlák védték volna a forró júniusi naptól, de ezek funkciójukat nem töltötték be. Ezt ők is észrevehették, mert a koncert előtt nagykarimájú papírkalapokat osztogattak, melyek legyezőként is jól szolgáltak. Szerencsére nem esett, így a kánikulában nagyjából egy órán keresztül hősiesen kitartó közönség ráadást is kapott.

08.jpg

09.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

A végén a duplán ünnepelt Szakcsi Lakatos Béla a tapsok közepette rövid csendre kérte a közönséget. Együtt emlékeztünk az áprilisban elhunyt Babos Gyulára, a Rákfogó egyik alapító tagjára. A gyász mellett mindenki szívét melegséggel töltötte el, mikor elhangzott, helyére egykori tanítványa került. Ez a koncert az ő emlékének is szólt, a bensőséges csend utáni tapsok rá emlékeztek.

15.jpg

A tavaly 600 alkalommal 13 helyszínen megszólaló Minikoncertek idén is sikerre számíthatnak. A Rákfogó után a közeljövőben további jazzkoncertre is ellátogathatunk a sorozatban. Mivel a koncertek helyszíne az időjárás és egyéb rendezvények miatt változhat, érdemes a Zenélő Budapest honlapját, vagy facebook oldalát felkeresni. A Rákfogóval pedig július 3-án, kedden a Budapest Jazz Clubban találkozhatunk, Szakcsi születésnapi koncertjén Pocsai Kriszta és Dés László is fellép majd.

16.jpg

Vissza a hírekhez