JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

A LÁTOGATÓ

Beindult a nyár, indul a fesztiválidény, dübörög a foci-vb, de a Budapest Jazz Club hősiesen kitart. Nem lesz nyári szünet, a klubok számára nem sok jót ígérő időszakban, a BJC nem hagyja cserben a fővárosban ragadt vagy épp idelátogató jazzrajongókat. Fedett helyen vagyunk, de mégsem otthon, mondhatnánk, de a „mindhalálig jazz” talán szélesebb körben elfogadható jelszónak. Csütörtökön ennek szellemében a Németh János Quintet lépett a klub színpadára, a névadó mellett Bacsó Kristóf tenor- és szopránszaxofonon, Gáspár Károly zongorán, Horváth Balázs bőgőn és Csízi László dobokon játszott.

Offenbach am Main csaknem 1000 kilométerre, mintegy 9-10 órás autóútnyi távolságra van Budapesttől. Ezt a távot évente több alkalommal is levezeti tanítási szünetekben és a tanév befejeztével Németországban élő szaxofonos legendánk, a Frankfurt melletti városka zeneiskolájában tanító, egyre gyakrabban Budapestre látogató Németh János. A két évvel ezelőtt 70. születésnapját ünneplő szaxofonos frissességét és remek kondícióját azonban nemcsak a sztrádán bizonyította. Koncertjei mindig különleges élményt hoztak, lehengerlő játékával ugyanúgy megfogta az őt még egykori klubokban Pegével, Ráduly Misivel, Szakcsival, a Rákfogóval és sok más formációban megismert régi követőit, mint a jazz iránt érdeklődő mostani fiatal generációt. "A kor nem számít, hacsak nem sajt vagy." - Luis Buñuel híressé vált aforizmájának igazságtartalmáról a Budapest Jazz Club közönsége is meggyőződhetett.

00.jpg

Az Olimpia mellett a Világbajnokság, azaz a Foci VB a földkerekség legnézettebb eseménye. Százezrek a lelátókon, milliárdnyian a tévékészülékeken, kivetítőkön követik napról napra a meccseket. Csütörtökön fejeződtek be a csoportmérkőzések, ráadásul előzőleg egy élet-halál összecsapásnak ígérkező angol-belga találkozóval. A jazz, Németh János és a BJC szerencséjére mindkét csapat már jóval a koncert napja előtt biztosította továbbjutását, így ez a meccs sokat vesztett érdekességéből. Az özönvízként leszakadt eső is hamar elállt, így azok a jazz fanatikusok, akik még nem kezdték meg éves rendes szabadságukat és nem érdekelődtek túlzottan, hogy a belgák vagy az angolok kerülnek majd a brazil ágra, olyan kétharmadnyi házra töltötték meg a nézőteret. Szép gesztus, és számomra nagy öröm volt, hogy a legenda koncertjére legendák is lejöttek, Ráduly Mihály és Kőszegi Imre boldogan állt be egy fotóra Németh Jánossal.

01.jpg

2016 novemberében jelent meg Németh János első, „Exodus” című lemeze. A szaxofonos hazalátogatásai során a Jedermann koncertek utáni session formációkból véglegesült, és a lemezen játszó kvintett azóta változott, az egyéb kötelezettségei miatt egyre többet elfoglalt alt szaxofonos Soso helyére, az egyéb kötelezettségei miatt nem kevésbé elfoglalt tenor- és szopránszaxofonos Bacsó Kristóf került. Az első részben a lemezfelvétel után született kompozíciókat játszották. A már korábban bemutatott „Black Mirror” után ráadásul két „brand new” Németh János szerzemény, az aznap délután bepróbált „Train Beat” és az „Eufonia” hangzott el. Ebben a kéttenoros változatban hallhattuk végül a lemezen is megjelent „Walking in the park with Annu”, János unokájával tett biciklis séta ihlette szerzemény, magyarul a „Biciklizés az unokámmal” címet kapott verzióját.

02.jpg

03.jpg

04.jpg

05.jpg

06.jpg

A végig saját számokat előadó zenekar a második részben az „Exodus” lemezen található, remélhetőleg tágabb jazzrajongói körökben is ismert szerzeményekbe kezdett. Megszólaltatták az addig állványon pihenő szopránszaxofonokat is, az „In the Beginning”, a „Contrast” közé azért a később született „Neverland” bekerült, de végül a katarzist hozó címadó, az „Exodus” és a lazulást hozó „Last Blues” zárta az estét. Nem szeretek közhelyekbe merülni, nem taglalom részletesen, egyénekre lebontva, ki milyen zseniális volt. Mert mindegyikőjük az volt. Becsületből még egyszer a névsor: Németh János, Bacsó Kristóf (szoprán- és tenorszaxofon), Gáspár Károly (zongora), Horváth Balázs (bőgő), Csízi László (dob).  Higgyék el, nem bántam meg, hogy lemondtam az angol-belgáról.

07.jpg

08.jpg

09.jpg

10.jpg

11.jpg

A Németh János Quintet négy koncertből álló mini turnéjának első állomását láthattuk a BJC-ben. Pénteken a Nagykovácsi Muflon Itatóban játszottak, szombaton az If, jövő hét szerdán, július 4-én, VB-mentes napon (!!!) pedig az Opus Jazz Club lesz a következő helyszín. Jó estét, és jó szurkolást!

12.jpg


Vissza a hírekhez