JazzMa

Friss Hírek

RUSZTIKUS SZOMBAT2018. augusztus 13.
Végezetül2018. augusztus 06.
Debrecen – Coda2018. augusztus 06.
Szombat esti bebop2018. augusztus 06.
Szombaton is bor és jazz2018. augusztus 05.
Mindenki másképp csinálja2018. augusztus 04.
DEBRECEN FELÉ, FÉLÚTON 2018. augusztus 04.
Viharos kezdés2018. augusztus 03.
Első nap, utolsó koncert2018. augusztus 03.
BEVÁLTOTT NYEREMÉNY2018. augusztus 03.
Nexus LineUp: Fragments2018. augusztus 03.
EGRI A NÉGYZETEN2018. augusztus 01.
QUINCY JONES 852018. július 23.
BUDAPEST 19562018. június 22.

Hírek

A LÁTOGATÓ

Beindult a nyár, indul a fesztiválidény, dübörög a foci-vb, de a Budapest Jazz Club hősiesen kitart. Nem lesz nyári szünet, a klubok számára nem sok jót ígérő időszakban, a BJC nem hagyja cserben a fővárosban ragadt vagy épp idelátogató jazzrajongókat. Fedett helyen vagyunk, de mégsem otthon, mondhatnánk, de a „mindhalálig jazz” talán szélesebb körben elfogadható jelszónak. Csütörtökön ennek szellemében a Németh János Quintet lépett a klub színpadára, a névadó mellett Bacsó Kristóf tenor- és szopránszaxofonon, Gáspár Károly zongorán, Horváth Balázs bőgőn és Csízi László dobokon játszott.

Offenbach am Main csaknem 1000 kilométerre, mintegy 9-10 órás autóútnyi távolságra van Budapesttől. Ezt a távot évente több alkalommal is levezeti tanítási szünetekben és a tanév befejeztével Németországban élő szaxofonos legendánk, a Frankfurt melletti városka zeneiskolájában tanító, egyre gyakrabban Budapestre látogató Németh János. A két évvel ezelőtt 70. születésnapját ünneplő szaxofonos frissességét és remek kondícióját azonban nemcsak a sztrádán bizonyította. Koncertjei mindig különleges élményt hoztak, lehengerlő játékával ugyanúgy megfogta az őt még egykori klubokban Pegével, Ráduly Misivel, Szakcsival, a Rákfogóval és sok más formációban megismert régi követőit, mint a jazz iránt érdeklődő mostani fiatal generációt. "A kor nem számít, hacsak nem sajt vagy." - Luis Buñuel híressé vált aforizmájának igazságtartalmáról a Budapest Jazz Club közönsége is meggyőződhetett.

00.jpg

Az Olimpia mellett a Világbajnokság, azaz a Foci VB a földkerekség legnézettebb eseménye. Százezrek a lelátókon, milliárdnyian a tévékészülékeken, kivetítőkön követik napról napra a meccseket. Csütörtökön fejeződtek be a csoportmérkőzések, ráadásul előzőleg egy élet-halál összecsapásnak ígérkező angol-belga találkozóval. A jazz, Németh János és a BJC szerencséjére mindkét csapat már jóval a koncert napja előtt biztosította továbbjutását, így ez a meccs sokat vesztett érdekességéből. Az özönvízként leszakadt eső is hamar elállt, így azok a jazz fanatikusok, akik még nem kezdték meg éves rendes szabadságukat és nem érdekelődtek túlzottan, hogy a belgák vagy az angolok kerülnek majd a brazil ágra, olyan kétharmadnyi házra töltötték meg a nézőteret. Szép gesztus, és számomra nagy öröm volt, hogy a legenda koncertjére legendák is lejöttek, Ráduly Mihály és Kőszegi Imre boldogan állt be egy fotóra Németh Jánossal.

01.jpg

2016 novemberében jelent meg Németh János első, „Exodus” című lemeze. A szaxofonos hazalátogatásai során a Jedermann koncertek utáni session formációkból véglegesült, és a lemezen játszó kvintett azóta változott, az egyéb kötelezettségei miatt egyre többet elfoglalt alt szaxofonos Soso helyére, az egyéb kötelezettségei miatt nem kevésbé elfoglalt tenor- és szopránszaxofonos Bacsó Kristóf került. Az első részben a lemezfelvétel után született kompozíciókat játszották. A már korábban bemutatott „Black Mirror” után ráadásul két „brand new” Németh János szerzemény, az aznap délután bepróbált „Train Beat” és az „Eufonia” hangzott el. Ebben a kéttenoros változatban hallhattuk végül a lemezen is megjelent „Walking in the park with Annu”, János unokájával tett biciklis séta ihlette szerzemény, magyarul a „Biciklizés az unokámmal” címet kapott verzióját.

02.jpg

03.jpg

04.jpg

05.jpg

06.jpg

A végig saját számokat előadó zenekar a második részben az „Exodus” lemezen található, remélhetőleg tágabb jazzrajongói körökben is ismert szerzeményekbe kezdett. Megszólaltatták az addig állványon pihenő szopránszaxofonokat is, az „In the Beginning”, a „Contrast” közé azért a később született „Neverland” bekerült, de végül a katarzist hozó címadó, az „Exodus” és a lazulást hozó „Last Blues” zárta az estét. Nem szeretek közhelyekbe merülni, nem taglalom részletesen, egyénekre lebontva, ki milyen zseniális volt. Mert mindegyikőjük az volt. Becsületből még egyszer a névsor: Németh János, Bacsó Kristóf (szoprán- és tenorszaxofon), Gáspár Károly (zongora), Horváth Balázs (bőgő), Csízi László (dob).  Higgyék el, nem bántam meg, hogy lemondtam az angol-belgáról.

07.jpg

08.jpg

09.jpg

10.jpg

11.jpg

A Németh János Quintet négy koncertből álló mini turnéjának első állomását láthattuk a BJC-ben. Pénteken a Nagykovácsi Muflon Itatóban játszottak, szombaton az If, jövő hét szerdán, július 4-én, VB-mentes napon (!!!) pedig az Opus Jazz Club lesz a következő helyszín. Jó estét, és jó szurkolást!

12.jpg


Vissza a hírekhez