JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Múzeumok Éjszakája - Jazz Tárlat - (majdnem) élő közvetítés

Folyamatosan tudósítunk a Múzeumok Éjszakájának jazz rendezvényeiről (profi fotók holnap).
-- utolsó módosítás: 01:45 / több, mint 100 km --
10. koncert: 00:30 Balázs József Trió |
9. koncert: 23:00 Zolbert Trió |
8. koncert: 22:30 Halper Experiment és Törőcsik Franciska |
7. koncert: 22:00 'Half Monk' Trio |
6. koncert: 21:30 Rafael Mário Trió |
5. koncert: 21:00 Fenyvesi Márton |
4. koncert: 19:30 Pátkai Rozina Quartet |
3. koncert: 19:00 Nagy-Babos Rebeka - Marczell Márton duó |
2. koncert: 17:00 Oláh Dezső Trió |
1. koncert: 16:00 Magnet Közösségi Ház - SunCity Brass Band

Jazzlista - június 23.

Marcus Miller „Laid Black” című lemeze váltotta az élen a Tower of Power lemezét. Egy nagy visszatérő van ezen a héten: Ella Fitzgerald & Louis Armstrong lemeze, a „Cheek To Cheek: The Complete Duet Recordings”, ami áprilisban már a 13. helyig jutott, aztán visszazuhant, de most hirtelen az ötödik helyre tört előre. Ezen kívül három új lemez van a 10-es listán.

Múzeumok délutánja és éjszakája

Kedves jazzrajongók, dzsesszkedvelők, antipopperek, vidámzenészek!

Nincs kifogás! Pocsék az idő, a Balaton befagyott, már a friss, hamvas hekk is elfogyott, úgyhogy mindenki menjen valamelyik múzeumos koncertre, a listát megtaláljátok a Koncerteknél. Nem tudom, miért, de a vidéki múzeumok – tisztelet a kevés kivételnek - nem turbózták túl a jazzkoncerteket, sajnos. Budapesten 15 koncert lesz a múzeumok éjszakája keretében, a „szokásos”, múzeumtalan jazzklubok felhozatala mellett.

Évfolyam jam

Sikeres egyetemi diplomaszerzés után normális, hogy az ember beül valahová és megünnepli a nagy alkalmat, illetve majd később, az idővel kerekedő évfordulókat is. Az improvizatív zenét művelő muzsikusok kivételezett helyzetben vannak ezeken a találkozókon, mert csak előszedik a hangszereket, máris megvan a hangulat, a közös kapocs. Elgondolkodom, mások mit művelhetnek ilyen alkalmakkor? A katonatisztek bizonyára hajnalig lövöldöznek, az állatorvosok pedig közös macskamiskárolást hajtanak végre, jobb nem is rágondolni.

BUDAPEST 1956

Különleges programra készül a MÁV Szimfonikus Zenekar. 2018. október 27-én, szombaton este 19 órakor a Vigadó Dísztermében ünneplik zenével az 1956-os forradalom 62. évfordulóját és a most nyolcvanéves Tommy Vig muzsikáját.

LEE KONITZ MÁSODIK MENETE

A jazz történetének egyik legnagyobb stílusteremtő alakja, a kilencvenegyedik évében járó Lee Konitz, a Budapest Jazz Club „Világsztárok” sorozatában, hétfőn két egymást követő koncertet adott. Beszámolóm a második, az este kilenckor kezdődött koncertről készült.

Az IGEN Jazz Hollandiában turnézott

A Márkus Norbert, Erik Aal, Djordje Radisavljevic, Bagó István négyesfogat egy hetes hollandiai koncertsorozata remekül sikerült.

Ha majd lamantin legelészik a szombathelyi Fő tér óriás akváriumában

Erre sajnos várniuk kell még a szombathelyi jazz rajongóknak és a fesztivál szervezőinek, de az biztos, hogy a ritka, védett tengeri víziemlőst már így is ismerősként köszöntik a vasi megyeszékhelyen. Minden évben a nyár a Lamantin Jazz Fesztivállal és az azonos névre hallgató improvizációs táborral köszönt be Szombathelyen. A lassan fiatal felnőttkorba érő jazz fesztivál idén 19. alkalommal kerül megrendezésre, a hozzá kapcsolódó tábort pedig a fesztivállal egyidőben, másfél évtizede szervezi meg az Improvizatív Zeneműhely Egyesület, amely tulajdonképpen egy jazz kedvelő baráti társaság. A jazz kedvelésén túlmutató igényességgel, biztos kézzel nyúlnak a program összeállításához. A fesztiválszervezői praxisuk során az elmúlt 18 évben mintegy 260 koncert, több száz fellépő, világhírű jazz zenészek, egyre gyarapodó rajongótábor, folyamatosan növekvő hallgatói létszám jellemezte tevékenységüket. A június második felében zajló jazz esemény az elmúlt csaknem két évtizedben kivívta a hazai jazz szakma elismerését, sőt már határainktól távol is rangos rendezvényként jegyzik.

Chuck Israels is szereti; avagy Juhász Attila „Jack” a JazzKarcban

A JazzKarc egy hetente jelentkező magazin, mely a Karc FM 105,9 rádión hallható péntekenként, este nyolc órától, majd éjféltől kerül ismétlésre. A 2016 májusában indult műsorfolyam szerkesztő-műsorvezetője jómagam vagyok - tehát Gáspár Károly -, és Maloschik főszerkesztő úrnak köszönhetően januártól itt, a jazzma.hu-n is lehetőségem van ajánlani kedves Olvasóinknak az aktuális adást!

ISMÉT ÉLŐ JAZZLEGENDA A BUDAPEST JAZZ CLUBBAN

A műfaj legnagyobb ikonjainak sorában is kiemelkedő Lee Konitz, a mindig saját útját járó altszaxofonos-zeneszerző. Azzal vált igazán ismertté, hogy ő volt az a ritka kivétel, aki nem Charlie Parker „köpenyéből” bújt elő. Tavaly októberben töltötte be 90. születésnapját, de változatlan intenzitással dolgozik, ad koncerteket, készít lemezeket.

A JAZZ 90 ÁRNYALATA

A BJC-t szeretjük. Bármely világvárosban sikeres lenne, mert a koncepciója a Fitzgerald által Jazzkorszaknak keresztelt 20-as éveket idézi. Legyen a belvárosban egy jó étterem, lépjenek fel a legjobb zenészek, a koncert a körülmények miatt mégis sokkal személyesebb lesz. Az all in jegyében szerepeljen a programon jam session és a formabontó kísérleti előadás, lépjenek fel fiatal tehetségek és világsztárok.

VASÁRNAPI MATINÉ A RÁKFOGÓVAL

Kodály Zoltán tűzte ki célul egykoron, „Legyen a zene mindenkié!”. Ez lett a mottója a 2015-ben indult, immár negyedik évadját kezdő Zenélő Budapest programnak is. A nyári időszakban május 25-től augusztus 12-ig rendszeresen jelentkező, ingyenes koncertek várják a főváros lakóit és az ide látogató turistákat Budapest legfontosabb kulturális és történelmi, gyönyörű látványt nyújtó helyszínein. Vasárnap délelőtt 11 órakor a Várkert Bazár Öntőház udvarán adott ingyenes koncertet a tavaly újra aktivizálódott legendás Rákfogó.

Lehengerlő Luiza & lehangoló levezetés

Amikor Luiza Zan színpadra áll, ott biztosak lehetünk, hogy valami történni fog. Általában lehengerlés esete forog fenn. Hallottam őt katasztrofális akusztikában, meg jó helyen is, de Luizánál majdnem másodlagosak a körülmények, igazából mindenen átsüt a hangja és az elementáris személysége.

Korábbi bejegyzések Újabb bejegyzések