JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Névnaposok – Márk2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

18. Solymári Jazz Weekend

Márkus Tibor Erkel-díjas zongoraművész művészeti vezetésével az Apáczai Csere János Művelődési Ház és Könyvtár szervezésében ismét szezonzáró jazznapra került sor Solymáron.

Rákfogó - Várkert Bazár - Fotóriport

2018. június 17-e, délelőtt. Szakcsi Lakatos Béla - Fender Rhodes, Kőszegi Imre - dob, Fekete-Kovács Kornél - trombita, szárnykürt, Orbán György - bőgő, Fenyvesi Márton - gitár.

Richard Bona Fertőrákoson – június 15.

Mi a hasonlóság a magyar labdarúgó válogatott és Richard Bona zenekara között? Ez a kérdés jutott eszembe, mikor a pénteki koncert után hazafelé indultam. A válasz egyszerű…

Alba Regia Feszt 2018

Az idén korábbi időpontban kerül megrendezésre a nagy múltú Alba Regia Feszt Székesfehérváron.
Július 30-31-én és augusztus 1-én, hétfőn, kedden és szerdán várják magas színvonalú koncertekkel két gyönyörű helyszínen az érdeklődőket.

Múzeumok Éjszakája – JAZZ tárlat

A Múzeumok Éjszakája már 16. alkalommal kerül megrendezésre a Szent Iván éjt megelőző vagy azt követő szombaton. Idén épp június 23-ára esik ez a nap, mikor a csatlakozó múzeumok nyitva maradnak éjszakára is, és változatosabbnál változatosabb programokkal várják a hozzájuk látogatókat. Ezen az estén egy karszalaggal sok-sok múzeumot végig lehet látogatni, külön buszok is indulnak Budapesten.

Jazzlista - június 16.

Ezen a héten az aktuális New York-i jazzlemez eladási listán az első tíz helyezett között csak két újdonság van, de azok rögtön az 1. és 2. helyre léptek!

Nyugodt mainstream, eperöntettel – a Kalmár Zoli Quartet az iF Caféban

Hiába visznek mindent a vidéki fesztiválok, azért Budapesten is ki lehet fogni jó koncerteket, no meg legalább ilyen jó koncerthelyszíneket is. Amikor a barátaimmal beszélgetek és szóba kerülnek a kulináriák, rendszeresen az iF Caféba küldöm őket. Általában visszakérdeznek, mit szoktam ott enni, mit ajánlok? Ilyenkor vakarom a fejemet, mert talán egyszer kóstoltam meg egy finom tapas tálat, viszont a forró csokikat úgy tűntetem el magamban, mint a rafkós könyvelő az extraprofitot.

TÉVÉFELVÉTEL A HAJÓN

Hétfőn elég szokatlan időpontra, délután négyre lett meghirdetve a Syrius Legacy koncertje az A38 hajón. Az esemény ingyenes volt, mindössze honlapjukon kellett előtte időben regisztrálni, és máris visszaigazolták a két főre szóló belépési engedélyt. A korai kezdés oka pedig, mint az esemény leírásából kiderült, tévéfelvétel volt. Az M2 Petőfi TV új, az A38 Hajó Koncerttermében hétről hétre jelentkező koncertsorozatot indít Jazz-Akusztik címen.

A kabát újragondolása – Pilisborosjenői B52 JazzFest

Felgyorsult világunkban a temérdek információ dzsungelében élünk. Mindenki mond mindent. Mondjuk, ez eddig is így volt, de a facebook magánya előtti sötét korban csak a család, illetve a közeli barátok, ismerősök tudták, mekkora hülye vagyok, de mostanában a kitágult kábelrengetegen keresztül már az egész világ is tökéletesen tisztában van ezzel a fontos aprósággal.

A szerencsések vidáman szörföznek az áradatban, ámde a bizonytalanok felett fontos kérdések lebegnek, kinek is higgyünk, ha olyanunk van?

A virtigli jazz énekesnő; Vörös Niki a JazzKarcban

A JazzKarc egy hetente jelentkező magazin, mely a Karc FM 105,9 rádión hallható péntekenként, este nyolc órától, majd éjféltől kerül ismétlésre. A 2016 májusában indult műsorfolyam szerkesztő-műsorvezetője jómagam vagyok - tehát Gáspár Károly -, és Maloschik főszerkesztő úrnak köszönhetően januártól itt, a jazzma.hu-n is lehetőségem van ajánlani kedves Olvasóinknak az aktuális adást!

Ufó a színpadon, avagy Djabe + Steve Hackett a Barba Negrában

Djabe egy magyar jazzt, jazz-rockot, világzenét játszó, több mint 20 éve működő zenekar. Érdekes, hogy eddig csak egy cikk jelent meg koncertjükről a JazzMa hasábjain. 20 éve találkoztam a zenéjükkel először, és már akkor is nagyon tetszett az a fúziós zene, amit játszottak és amire a balkáni, ázsiai, távol-keleti, afrikai, török zenék hatással voltak, de szívesen működtek együtt szimfonikus zenekarokkal is. Jellemző a zenéjükre a nyugodt, pszichedelikus, lebegő, de sodró, lüktető zene, sok-sok harmóniával. A nevük szabadságot jelent, ez kíséri a zenéjüket is, a szabad átjárás stílusok között. Előadásaikra jellemző az erős színpadtechnika, vetítésekkel fűszerezett koncert. Érdekesség még, hogy minden CD-jük LP formátumban is megjelenik, de legutóbb már nem fekete vinyl lemezen, hanem átlátszón.

A fesztiválok földje – Gödi Jazz Napok 2018

Ha már városból kivetett kívülálló „vidéki tudósítóként” tengetem sanyarú napjaim, akkor legalább a városhatáron kívüli világban aktivizálom magam – és milyen jól járok vele.

Megnéztem a hétvégi koncert-felhozatalt, és azt láttam, „vidéki” jazzfesztiválok tömkelege támad, úgy kell félreugrálni előlük, már ha akarnék egyáltalán.

Korábbi bejegyzések Újabb bejegyzések