JazzMa

Friss Hírek

Jazzlista - július 14.2018. július 15.
A TRIBUTE TO WOODSTOCK2018. július 07.
SZAKCSI 75!2018. július 07.
Bodajki Jazz Tábor 20182018. július 06.
CHICK COREA ISMÉT PESTEN2018. július 05.
LLOYD A CSODÁK CSODÁJA2018. július 05.
Finzer, Nick: No Arrival2018. július 03.
VIRTIGLI JAZZ AZ OPUSBAN2018. július 02.
A LÁTOGATÓ2018. június 30.
..én táncolnék Veled2018. június 27.
Állandó és változó2018. június 25.
BUDAPEST 19562018. június 22.
Alba Regia Feszt 20182018. június 17.
XI. BODAJKI JAZZ TÁBOR2018. április 15.

Hírek

Chick Corea Akoustic Band a Montreux Jazzfesztiválon (2018. július 13.)

Egyrészről, milyen "ideiglenesen Svájcba kiküldött JazzMa tudósító" lennék, ha Montreux nem kerülne bele a szórásba? (annak ellenére, hogy jazz-t egyre inkább csak nyomokban kezd tartalmazni a fesztivál.... Meghalt Claude Nobs, oda a mulatság?) Másrészt viszont nem akarom elvenni Dr. Nagy Sándor kollégánk kenyerét, mert úgy tudom, hogy ő a hivatalos "ideiglenesen Montreux-ba kiküldött JazzMa tudósító".

JAZZ ÉS A TÁRSMŰVÉSZETEK
Jazztémájú képzőművészeti alkotások kiállítása a Vármező Galériában

Nem először adunk hírt egy lelkes jazzbarát képzőművész és társai kiállításáról. Magyar Miklós amellett, hogy remek festőművész, még megszállott szervező is. Az általa alapított Colosseum csoport 14 tagjának műveiből tavaly ősszel az Újpest Galériában láthattunk kiállítást, amelyről mi kis beszámoltunk, mégpedig október 2-án. Miklós érdeme volt, hogy a csoport művészei egy éven belül négy kiállításon is bemutatkozhattak. Nem kell hozzá túlzott képzelőerő, hogy pl. az itt tárgyalásra kerülő, nem kevesebb, mint 18 művész munkáit bemutató kiállítás megszervezése, az alkotások helyszínre szállítása stb. mennyi munkát, levelezést, telefonálást igényelt.

Jazzlista - július 14.

zen a héten három újdonság is van, az egyik rögtön az első helyre került, mégpedig John Coltrane elveszett albuma, amit az Impulse Records semmisített meg, de egy másolat maradt Coltrane feleségénél, a "Both Directions At Once: The Lost Album", a harmadik helyre ugrott a Charles Lloyd & The Marvels lemeze a "Vanished Gardens" és az ötödik helyen depütált The Stanley Clarke Band "The Message" CD-je, amin a mester segítői Cameron Graves (szintetizátor), Beka Gochiashvili (zongora), Mike Mitchell (dob).

„HIRHEDETT ZENÉSZE A VILÁGNAK”
TOMMY VIG 80

Liszt Ferencet nevezte így Vörösmarty Mihály, és az ugyancsak világjárta muzsikusunkra is találó ez a kitétel. Nem sok ilyen regényes életpálya jutott osztályrészéül a Duna-Tisza közéről elindult zenészek közül bárkinek is. Ráadásul ez a nyolc évtized csaknem mindvégig zenével telt el, hiszen már csodagyerekként is „színpadképes” volt. Tizennyolc évesen került Amerikába, ahol pontosan félévszázadot töltött. Azon kevés – egyik kezünkön megszámolható – magyar jazzmuzsikus közé tartozik, akiknek sikerült világhírnévre szert tenni az Újvilágban. Tizenkét év óta pedig ismét itthon él és dolgozik. Nyolcvanadik születésnapján szeretettel köszöntjük Vig Tommy-t!

52. Montreux Jazz Festival - Nekem a 3.-4. nap

Tegnap (nekem) szünnap volt, nem láttam Cory Henry-t a jazz klubban, Van Morrisont és Steve Winwood-ot a Stravinski-ban. A fesztiválból már csak 3 nap van hátra, jazz szempontból a Chick Corea Trio és Jamie Cullum (nélkülem játszanak majd).

XIX. Jazz és Bor Fesztiválja, Balatonboglár, 1. nap

Mindenekelőtt ezúton szólítom fel a FIFA, az UEFA, az IHF és más nemzetközi sportszövetségek vezetőit, hogy mielőtt labdarúgó VB, európai kupameccs, junior kézilabda VB vagy más mérkőzések szervezésébe kezdenek, egyeztessenek a boglári szervezőkkel, hogy ne kelljen a jazz és olyan események között választanom, mint például a VB-döntőbe jutást eldöntő angol‒horvát találkozó. (Utólag sajnos/szerencsére jól döntöttem, mert kikaptak az angolok, amit nem szívesen néztem volna.)

Pár nap Prágában - második rész: Chick Corea Akoustik Band és a Prágai Szimfonikusok, Smetana Terem (2018. július 11.)

Az újra aktív Chick Corea Akoustik Band budapesti koncertjéről számos tudósítás jelent meg a JazzMa-ban; csak a mai prágai szetlistát írom le: egy órába belefért a „Morning Sprite” (még az eredeti '89-es GRP lemezről), „Japanese Waltz” (Chick új kompozíciója, világpremier!), „That Old Feeling”, „In a Sentimental Mood” (Chick újraharmonizált verziója), és „Lifeline” (az Avishai Cohen/Jeff Ballard banda programjából). Vagyis: Chick egyáltalán nem ragaszkodik az eredeti Akoustik Band repertoárjához, gyakorlatilag azt játszanak, ami éppen eszükbe jut, saját maguk és a közönség szórakoztatására. A trió természetesen fantasztikusan játszott (Corea, Patitucci és Weckl máshogy nem is tud, még ha akarna sem), de a zene rettenetesen visszhangzott: jól hallható volt, hogy ezt a Smetana termet nem jazztrióra találták ki.

Pár nap Prágában - első rész: Enrico Rava 4tet, Óvárosi Főtér (2018. július 9.)

Prágában kiváló és változatos jazzélet van, kluboktól a fesztiválokig. Idén nyáron július 9-11 között Prágában játszott az Enrico Rava 4tet (9-én, szabadtéren), a Mike Stern/Randy Brecker Band (10-én, szabadtéren), és az újra aktív Chick Corea Akoustik Band (11-én, a Smetana Teremben). Én a Rava és a Corea koncerteket csíptem el, Mike-ot ezúttal kihagytam.

52. Montreux Jazz Festival - Nekem a 2. nap - GREGORY PORTER

A 46 éves amerikai énekes nevét honlapunk keresőjébe írva 127 (!) találatot kapunk (köztük Hevesi Lia részletes és nagyszerű lemezkritikáit, valamint Goór Gábor nemkülönben kiváló 2017-es koncertbeszámolóját). 2018. július 10-én este 10 órától olyan élményben volt részem, amely csak ritkán adatott meg eddig.

Az örökmozgó állócsillag – Szakcsi'75

A cím ellentmondásosnak látszik, pedig nem az. Az Univerzumban minden mozog (Korda Györgyöt leszámítva), az igazi állócsillagok is mind nagy utakat tesznek meg a végtelenben. Szakcsi Lakatos Béla is ilyen állócsillag-ember. Az ünnep nem jó magányosan, ezért a 75. születésnapja alkalmából a BJC-ben megrendezett jubileumi koncerten az ünnepelt mellett további állócsillagok is felvillantak, hogy egy rövid időre ismét közös fénycsíkot varázsoljanak az égboltra.

Jókedvű jazz; avagy Bényei Tamás a JazzKarcban

A JazzKarc egy hetente jelentkező magazin, mely a Karc FM 105,9 rádión hallható péntekenként, este nyolc órától, majd éjféltől kerül ismétlésre. A 2016 májusában indult műsorfolyam szerkesztő-műsorvezetője jómagam vagyok - tehát Gáspár Károly -, és Maloschik főszerkesztő úrnak köszönhetően januártól itt, a jazzma.hu-n is lehetőségem van ajánlani kedves Olvasóinknak az aktuális adást!

JUHÁSZ MÁRTON 6TET (ARG / ESP / FRA / POL / USA / HUN)

Bécs után újabban inkább Bázelban tartózkodó dobosunk, Juhász Márton nemzetközi formációval látogatott haza. Csütörtökön a Budapest Jazz Clubban mutatkozott be új, egyelőre ismeretlen nevekből álló zenekarával. A címben található ország nevek rövidítéseihez, mint a bemutatás során kiderült, argentin trombitás, spanyol szaxofonos, francia harsonás, lengyel gitáros és amerikai bőgős tartozott, a magyar muzsikus hangszerét könnyű volt eltalálni. Valamennyien hazájuk fiatal generációjához tartoznak, és a koncert után nyugodtan leírhatom, a jövőben bizonyára találkozunk majd velük a jazzvilág új, feltörekvő tehetségeiként.

Korábbi bejegyzések