JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Gondolataim a jazz-ről - 2018. június

Egy háziorvos naplója - havonta jelentkező írás: évfordulókkal, születésnapokkal, aktuális koncertekkel, lemezekkel foglalkozó összeállítás. Ez már a harmadik évad! Nem szakmai elemzések vagy részletes életrajzok - csak egy jazzrajongó néhány gondolata. Nyári, rövidebb változat, többnyire megemlékezés.

Június 20-án lett volna 90 esztendős az amerikai altszaxofonos, basszusklarinétos, fuvolista ERIC Allan DOLPHY, Jr., aki - többek között - Charles Mingus, John Coltrane és Ornette Coleman zenésztársa (is) volt. Korai halála - 1964-ben, 36 éves korában hunyt el - a mai napig "tisztázatlan": diabetikus kóma vagy netán drog okozta? Alig 15 éves pályafutása alatt számtalan lemezfelvételt készített - többségében "sideman"-ként. John Coltrane mondta Róla: "Ő volt az egyik legnagyobb fickó, akit valaha is ismertem - mint ember, mint barát és mint zenész!" 

image1.JPG


Június 14-én töltötte volna be - még csak... - a hatvanadik életévét a szintén amerikai zongorista KENNY DREW JR., aki nem tévesztendő össze az édesapjával (Jr. nélkül, ugyanezen a hangszeren). Több - figyelemre méltó - szólófelvétele jelent meg. Ő is nagyon korán, 56 évesen, 4 évvel ezelőtt távozott közülünk. 

image2.JPG


(Már) 50 éve nincs közöttünk a - természetesen - amerikai gitáros John Leslie "WES" MONTGOMERY. 45 esztendősen, 1968-ban hunyt el - így is a legnagyobb hatással volt a későbbi (gitáros) utódokra. Emlékére egy "ötcsillagos" lemezét hallgattam meg: "The Incredible Jazz Guitar of Wes Montgomery" (Riverside, 1960); Tommy Flanagan - zongora, Percy Heath - bőgő és Albert Heath - dob. 

image11.JPG


image3.JPG


Tíz éve, június 14-én hunyt el a svéd zongorista ESBJÖRN SVENSSON, az EST vezére. A trió (+bőgő, dob) - a hagyományos felállás ellenére - masszívan új színt vitt a jazz világába - sajnos "csak" a leader tragikus, búvár-baleset okozta haláláig. Egy újabb írás témája lehetne ES munkássága. Most csak egy régi, nagyszerű lemezét ajánlom: "Winter in Venice" (ACT Music, 1997); Dan Berglund - bőgő, Magnus Öström - dob. 

image4.JPG


 Még két júniusi születésnap.

9-én töltötte be a 75. életévét az amerikai zongorista KENNY BARRON. Dizzy Gillespie és Stan Getz egykori zenésztársa (többek között...) ma is aktív: a közelmúltban duóban és szólóban is volt Hozzá szerencsém. Nagyszerű lemeze a 2014-es "The Art of Conversation" (Impulse!) - a beszélgetőtárs Dave Holland bőgőn. 

image5.JPG

image6.JPG



Isten éltesse az 50 esztendős zongorista Spányi Emilt! (Június 14-én töltötte be.) Az éppen végetért Lamantin Fesztivál "állandó" közreműködője, akit egykor, sok évvel ezelőtt, még a Montreux Jazz Festival versenyeinek kísérő muzsikusaként láttam utoljára. 

image7.JPG

image8.JPG
Június 17-én RÁKFOGÓ koncert volt a Várkert Bazárban. 

image9.JPG
A közelmúltban jelent meg a csodálatos cimbalmos Lukács Miklós új alkotása: "Lux et Umbra" (Fonó Records). 

image10.JPG
És június 29-én (pénteken) elkezdődött a Montreux Jazz Festival. 

Vissza a hírekhez