JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

SZAKCSI 75!

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész és zeneszerző, érdemes művész, Szakcsi Lakatos Béla 1943. július 8-án született, vasárnap tölti be 75. életévét. Öt évvel ezelőtt, máig emlékezetes 70. születésnapi koncertjét a Budapest Jazz Clubban tartotta, a hét elején a 75. születésnapját is itt ünnepelte. Kedden az újjá alakult, továbbra is legendás Rákfogóval és két meghívott muzsikus vendéggel, Pocsai Krisztával és Dés Lászlóval adott fergeteges koncertet.

00.jpg

Bevallom, kicsit meg is lepődtem a „minden jegy elkelt” tábla láttán, mivel aznapra a Művészetek Palotájába Chick Corea koncert volt hirdetve, zajlott a foci VB kieséses szakasza, no és a jegyárak is kissé drágábbak voltak az itt megszokottnál, de ilyen klasszisú fellépőknél ez érthető is. Azonban talán leginkább Szakcsi Lakatos Bélának köszönhetően, a jazz már nem tekinthető szűk rétegzenének hazánkban sem, így a teltházas MÜPA mellett is maradt annyi jazzrajongó, hogy a BJC nézőterét teljesen megtöltse. A jazz magyarországi hódításában hatalmas szerepe volt az ünnepeltnek, és természetesen van is, a mai napig. Generációk sorát térítette meg a jazznek, vezette be ennek a csodálatos zenének rejtelmeibe. Neve fogalommá vált, mind a nagyközönség, mind a szakma tisztelettel és szeretettel beszél róla. Mindezek figyelembevételével, az erős másfele csábító erők ellenére, nem is volt olyan meglepő a dugig teltház, nagyon sokan érezték úgy, hogy ez egy kihagyhatatlan koncert lesz.

Az első részben az újjászületett Rákfogó lépett színpadra. Szakcsi bemutatta a zenekart, trombitán és szárnykürtön játszó Fekete-Kovács Kornélt, a bőgős Orbán Györgyöt, a gitáros Fenyvesi Mártont, és itt megakadt a bemutatás. Babos Gyulára emlékezett, emlékeztünk. Marci, ahogy a fiatalabb gitáros generációból legtöbben, Babos tanítvány volt. A legendás zenekarból Orszáczky tíz éve, Babos ez év áprilisában hunyt el, és mivel Ráduly nyugdíjazta saját magát, letette hangszerét, az alapítók közül ketten maradtak. Szerencsére a másik alapító, Kőszegi Imre ott ült a dobok mögött, és a meghitt pillanatok után hatalmas tapsot kapott. Elkezdődött a koncert, indult a Rákfogó varázs. Fekete-Kovács Kornél, Kőszegi Imre és természetesen Szakcsi Lakatos Béla szerzeményei forró hangulatot hoztak.

01.jpg

02.jpg

03.jpg

04.jpg

05.jpg

06.jpg

07.jpg

08.jpg

Az első részből kimaradtak olyan emblematikus feldolgozások, mint a hetvenes években is játszott Weather Report szám, a Joe Zawinul szerezte „Boogie Woogie Waltz”, valamint az újjá élesztett Rákfogó által repertoárba került John Coltrane csodálatos kompozíciója, a „Love Supreme”, és a csodagyerek, Jacob Collier „Hideaway” című száma. Mint kiderült, ezeket a vendégeknek tartogatták. Közülük elsőként Dés László lépett színpadra, az ő szopránszaxofonján új ízzel szólaltak meg az eredetileg Shorter fújta dallamok a nagyon várt Zawinul számban. Dés Lászlót sajnos az utóbbi években ritkán láthattuk klubkoncerten játszani, leginkább zeneszerzőként tevékenykedik, több musical és egyéb színházi és filmes produkciók ragyogják be nagy utazásait. Hiányzik a jazz mindennapjaiból, remélhetőleg ez az ünnepi nagy visszatérés sarkalja őt a gyakoribb koncertfellépésekre. A szám befejeztével a mikrofont is magához ragadta, felidézve emlékeket a múltból, kedves humorral elmesélve pár történetet, a csattanóban bensőséges mondatokkal köszöntötte fel Szakcsit.

09.jpg

10.jpg

11.jpg

A „Love Supreme” feldolgozása ezúttal Pocsai Kriszta felemelő énekével igazi katarzist hozott, Coltrane imája ebben a változatban is eljutott az Úrhoz. Általa a tini sláger „Hideway” kedves dallamai is felnőttes, mély érzelmekkel töltődtek. A két vendég sok új színnel gazdagította a Rákfogó amúgy is csak felsőfokú jelzőkkel illethető zenéjét. Szakcsi Lakatos Béla az egész koncert alatt szárnyalt, zenekarvezetőként pedig zseniálisan állította össze a két rész tartalmát. Fekete-Kovács Kornél trombitája és szárnykürtje mellett a számítógépéből is szenzációs dallamokat varázsolt, Fenyvesi Mártont a Várkert Bazárban történt debütálása után itt is szívébe zárta a közönség. Mindenkit meggyőzött az alapítók választásának helyességéről, helye van ebben az illusztris társaságban. Orbán György is kitűnő választásnak bizonyult, bár az újjáalakulás előtt páran gyanakodtak, jó lesz-e az eredeti Rákfogó elektronikus világában a basszusgitár hangzását bőgőre cserélni. Szakcsival és Kőszegivel persze sosem volt érdemes zenei kérdésekben vitatkozni, az idő, és a megújult Rákfogó koncertjei az alapítóatyákat igazolta. Orbán György bőgőjével ebben a túlnyomó többségében fúziós zenében is az együttes motorja tudott lenni, és szólóival emlékezetes pillanatokat hozott. Kőszegi Imre a tőle megszokott virtuozitással dobolt, emellett közismert humorát is többször megcsillantotta. A ráadás sem maradt el, igazi örömünneppé vált a születésnapi koncert.

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

17.jpg

18.jpg

19.jpg

20.jpg

21.jpg

22.jpg

Születésnapokon az ünnepelt kap ajándékokat. Most az ünnepelttől kaptunk ajándékot. A koncert közönsége sugárzó szeretetével, zúgó tapsviharral fejezte ki háláját. Én beszámolóm végén csak egy köszönömöt tudok meghatottan kipréselni magamból, és mélyen fejet hajtani. Isten éltessen Szakcsi Lakatos Béla!


Vissza a hírekhez