JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Chick Corea Akoustic Band a Montreux Jazzfesztiválon (2018. július 13.)

Egyrészről, milyen "ideiglenesen Svájcba kiküldött JazzMa tudósító" lennék, ha Montreux nem kerülne bele a szórásba? (annak ellenére, hogy jazz-t egyre inkább csak nyomokban kezd tartalmazni a fesztivál.... Meghalt Claude Nobs, oda a mulatság?) Másrészt viszont nem akarom elvenni Dr. Nagy Sándor kollégánk kenyerét, mert úgy tudom, hogy ő a hivatalos "ideiglenesen Montreux-ba kiküldött JazzMa tudósító".

Úgyhogy csak röviden: pláne, hogy nemrég írtam a Chick Corea Akoustic Band prágai koncertjéről, és a pesti buliról is számos tudósítás jelent meg a Jazzmában.

m1.jpg

A koncert helyszíne a "Montreux Jazz Klub" volt, ami egy furcsa képződmény. A színpad alatt közvetlenül valóban asztalok vannak, és ennek a méregdrága szekciónak valamennyire jazz-klub jellege van, de hátrébb megtoldották egy vidéki színház nagyságú résszel, ahol tömött sorokban ülnek az olcsójános emberek (az utolsó sorba már potom 90 frankért is lehetett jegyet kapni). Összesen mintegy 600 néző fér be körülbelül. A távolabbi hallgatóság számára kivetítőket is tettek a klub két oldalára. Szóval, nem az a meghitt jazz-klub (Chick is nehezen tudta definiálni a felkonferálásnál, hogy akkor ez most egy jazz klub, vagy micsoda). Mindenesetre a hangzás az valami fantasztikus volt: abszolút tökéletes keverés, mint egy stúdiólemezen.

m3.jpg

A koncert első részében az idei jazz-kompetíció fiatal győztesei/helyezettjei adtak egy egyórás programot, Bugge Wesseltoft vezetésével. Három gitáros, három énekes, Bugge-vel együtt három darab zongorista és basszus, dob. Skandinávok, orosz, német... magyar nem volt köztük. Jó kis program volt, és remekül szólt, pláne mikor a fővezér a Moogon "bele-buggewesseltoftkodott" a darabokba. Ehhez képest a félházas közönség kicsit fancsali képet vágott, egy részük ki-be mászkált és nem nagyon vették a lapot.

Aztán jött a Chick Corea Akoustic Band. A koncert első órájába belefért a prágai szetlista: annyira ugyanaz volt a program, hogy még Chick a számok között előadott poénjai is szóról szóra ugyanazok voltak. Tehát: „Morning Sprite”, „Japanese Waltz”, „That Old Feeling”, „In a Sentimental Mood” és „Lifeline”. Utána jött egy fura darab, egy Scarlatti szonáta összevegyítve az „Eternild Child”-dal, az "Eye of the Beholder" lemezről. A végére egy remek „You and the Night and the Music”, hatalmas Weckl szólóval, és ráadásnak a prágai Rodrigo „Concerto”/”Spain” darab trióváltozatban.

m6.jpg

Remek hangzás, remek zenekar, remek koncert, kicsit flegma közönséggel, akik - hogy úgy mondjam - nem szedték szét a házat. Hát ez van.

m2.jpg

m4.jpg

m5.jpg

m7.jpg



Vissza a hírekhez