JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Rossy-Kanan Quartet, Bird's Eye Club, Basel, Svájc (2018. július 19.)

Jorge (Jordy) Rossy (vibrafon), Michael Kanan (zongora), Putter Smith (bőgő) és Jimmy Wormworth (dobok) volt az együttes felállása. A baseli klubban ezen a héten négy este játszott-játszik a zenekar, és - mint ez számomra csak most derült ki - a Bird's Eye klub honlapján minden koncert élőben meghallgatható (viszont nem archiválják a felvételeket). Ma este is játszik a zenekar 8:30-tól, ez lesz az utolsó koncertjük (és utána be is zár a klub a nyári szünetre).

r-k2.jpg

Szóval, Rossy-Kanan Group. Jorge Rossy dobos-vibrafonos Barcelonából, Michael Kanan zongorista Bostonból, és két idősebb zenész: a 77 éves Putter Smith bőgős Kaliforniából, aki Alan Broadbent zenekarából ismert talán a legjobban (és részállásban karakter-filmszínész - például ő játszotta az egyik gyilkost egy régi James Bond filmben...), és a legendás dobos, az immár 80 éves Jimmy Wormworth New York-ból. Ebben a felállásban az együttes az elmúlt három évben három koncept-albumot jelentetett meg, egyet Gershwin, egyet Harold Arlen és egyet Bud Powell kompozícióiból.

r-k3.jpg

Mint kiderült, a negyedik most jön, jövő héten veszik fel, Thad Jones és Tadd Dameron kompozícióból. A koncerten tehát részben az új anyagot "próbálták ki rajtunk", részben a korábbi három lemez standardjaiból játszottak, remekül.

r-k9.jpg

A koncert után sikerült pár szót váltanom Jordyval (aki egyébként megszámlálhatatlan sok remek lemezen játszik: Brad Mehldau, Mark Turner, Chris Cheek, Ethan Iverson különféle CD-in; de nem vibrafonosként, hanem dobosként). Elmondta, hogy ebbe a zenésztársaságba a bostoni Berklee-n került bele, 1989-ben, mikor ott tanult (trombitán!!). Ahonnan egyébként jó emlékei vannak a "mi" Gárdonyi Lászlónkról is. (Egy házat bérelt ki ez a társaság: együtt tanultak, próbáltak, jam sessionokon játszottak, és szoros barátság szövődött köztük). Jorge viszont soha nem fejezte be a trombita-tanulmányait. De ezzel a New Yorki-Boston zenész-kollektívával azóta is tartja a kapcsolatot, koncertezik velük szerte a világon, és emellett saját lemezeket is készít, amelyeken hol dobon, hol zongorán (!!), hol vibrafonon játszik.

 https://www.birdseye.ch/  (alul a Live Streamre kell majd katitntani 20:30-tól)

r-k1.jpg

r-k4.jpg

r-k5.jpg

r-k6.jpg

r-k7.jpg

r-k8.jpg

Vissza a hírekhez