JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Tuesday Afternoon2024. április 23.
Névnaposok – Béla2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Scott Hamilton és a Tony Match Trio, Estavayer-Le-Lac, Svájc (2018. július 20.)

Mivel nyár van, Svájcban sok városban és faluban tartanak jazzfesztivált. Ezen a hétvégén például Estavayer-Le-Lac kisvárosban, amely a Neuchateli-tó mellett fekszik. A szombati program fő fellépője Scott Hamilton szaxofonos volt, aki a Tony Match Trióval (Sergio Di Gennaro - zongora, Marco Puccirillo - bőgő és Tony Match - dob) lépett fel a szabadtéri színpadon - szakadó esőben. A Tony Match trióval Scott ott, akkor, azon a színpadon találkozott életében először: vagyis próba nélkül játszottak. Tony állította össze a programot, mondta be a számok címét, és egy-két-há... már játszottak is: standardeket, mint például a „Jitterbug Waltz”, a „Body and Soul” vagy a „Days of Wine and Roses”. (Ahogy Scott mondta a koncert után: "nem egy olyan nagy dolog ez, mert ugye én már ismerem ezeket a számokat...")

"És ott van a nevem, hogy: SA-CHI" - SZAKCSI 75! - 3/2. rész

A magyar jazz történelmének egyik legnagyobb alakja Szakcsi Lakatos Béla - ehhez nem fér kétség. 2018. július 8-án töltötte be a 75. életévét. Ezen nevezetes alkalomból találkoztunk egy körúti kávéházban.
A beszélgetés második része következik.

Jazzlista - július 21.

Ezen a héten egy újdonság van a tizes listán, Dr. Michael White ragtime lemeze, a" Tricentennial Rag". John Coltrane elveszett albuma, a "Both Directions At Once: The Lost Album" az első helyen maradt. Kamasi Washingtonnak pedig 3 lemeze is bent van az első 21-ben.

Rossy-Kanan Quartet, Bird's Eye Club, Basel, Svájc (2018. július 19.)

Jorge (Jordy) Rossy (vibrafon), Michael Kanan (zongora), Putter Smith (bőgő) és Jimmy Wormworth (dobok) volt az együttes felállása. A baseli klubban ezen a héten négy este játszott-játszik a zenekar, és - mint ez számomra csak most derült ki - a Bird's Eye klub honlapján minden koncert élőben meghallgatható (viszont nem archiválják a felvételeket). Ma este is játszik a zenekar 8:30-tól, ez lesz az utolsó koncertjük (és utána be is zár a klub a nyári szünetre).

Sly and Robbie Featuring Nils-Petter Molvaer (2018. július 16.)

A jamaikai Sly & Robbie páros (Sly Dunbar dobos-producer és Robbie Shakespeare basszgitáros-producer) a reggae és a dub stílusok nagyágyúja. Megszámlálhatatlan projektet tudnak maguk mögött; hosszú lenne felsorolni, ki mindenkinek adtak sziklaszilárd alapokat Monty Alexandertől Kazumi Watanabe-ig, Grace Jones-tól Mick Jaggerig, Maxi Priesttől Joe Cockerig. Sly & Robbie egyik legújabb agyszüleménye a „Nordub", ami a két norvég elektronikus varázslót, a trombitás Nils-Petter Molvaert és a gitáros Eivind Aarsetet vegyíti össze a Sly & Robbie teammel. Vladislav Delay "live-processing" produkciója egészíti ki a bandát. Vagyis: annyi elektronika volt a színpadon, amivel egy kisebb atomtengeralattjárót is el lehetne irányítani.

Roy Ayers, Porgy & Bess, Bécs (2018. július 15.)

Ezt a riportot talán inkább az "AcidJazzMa" honlapjára kellene írni (ha lenne olyan), mert Roy Ayers teremtette meg, ugyebár (többedmagával) az "acid jazz" stílust (meg a "neo-soul-t is...), és a legendás vibrafonos a hetvenes évek óta nagyjából ugyanebben a stílusban "nyomja". A banda is ennek megfelelően került összeállításra: nemcsak hangzásban, hanem külsőleg is. Különösen a keyboardista, Mark Adams nézett ki úgy, mintha egy 1979-es időkapszulából lépett volna elő.

Cote d’Azur, hegedű, jazz; avagy Bárkay Ágnes a JazzKarcban

A JazzKarc egy hetente jelentkező magazin, mely a Karc FM 105,9 rádión hallható péntekenként, este nyolc órától, majd éjféltől kerül ismétlésre. A 2016 májusában indult műsorfolyam szerkesztő-műsorvezetője jómagam vagyok - tehát Gáspár Károly -, és Maloschik főszerkesztő úrnak köszönhetően januártól itt, a jazzma.hu-n is lehetőségem van ajánlani kedves Olvasóinknak az aktuális adást!

A kortalan gondolkodó – László Attila 65 éves - 2/1. rész

Élénken emlékszem László Attila 60. évfordulója alkalmából rendezett miniatűr jazz fesztiválra a Budapest Jazz Clubban, 2013-ban. Mintha ma lett volna, nekem ne mondja senki, hogy öt év ilyen gyorsan elillan.

Chick Corea Akoustic Band a Montreux Jazzfesztiválon (2018. július 13.)

Egyrészről, milyen "ideiglenesen Svájcba kiküldött JazzMa tudósító" lennék, ha Montreux nem kerülne bele a szórásba? (annak ellenére, hogy jazz-t egyre inkább csak nyomokban kezd tartalmazni a fesztivál.... Meghalt Claude Nobs, oda a mulatság?) Másrészt viszont nem akarom elvenni Dr. Nagy Sándor kollégánk kenyerét, mert úgy tudom, hogy ő a hivatalos "ideiglenesen Montreux-ba kiküldött JazzMa tudósító".

JAZZ ÉS A TÁRSMŰVÉSZETEK
Jazztémájú képzőművészeti alkotások kiállítása a Vármező Galériában

Nem először adunk hírt egy lelkes jazzbarát képzőművész és társai kiállításáról. Magyar Miklós amellett, hogy remek festőművész, még megszállott szervező is. Az általa alapított Colosseum csoport 14 tagjának műveiből tavaly ősszel az Újpest Galériában láthattunk kiállítást, amelyről mi kis beszámoltunk, mégpedig október 2-án. Miklós érdeme volt, hogy a csoport művészei egy éven belül négy kiállításon is bemutatkozhattak. Nem kell hozzá túlzott képzelőerő, hogy pl. az itt tárgyalásra kerülő, nem kevesebb, mint 18 művész munkáit bemutató kiállítás megszervezése, az alkotások helyszínre szállítása stb. mennyi munkát, levelezést, telefonálást igényelt.

Jazzlista - július 14.

Ezen a héten három újdonság is van, az egyik rögtön az első helyre került, mégpedig John Coltrane elveszett albuma, amit az Impulse Records semmisített meg, de egy másolat maradt Coltrane feleségénél, a "Both Directions At Once: The Lost Album", a harmadik helyre ugrott a Charles Lloyd & The Marvels lemeze a "Vanished Gardens" és az ötödik helyen depütált The Stanley Clarke Band "The Message" CD-je, amin a mester segítői Cameron Graves (szintetizátor), Beka Gochiashvili (zongora), Mike Mitchell (dob).

Korábbi bejegyzések Újabb bejegyzések