JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

„HIRHEDETT ZENÉSZE A VILÁGNAK”
TOMMY VIG 80

Liszt Ferencet nevezte így Vörösmarty Mihály, és az ugyancsak világjárta muzsikusunkra is találó ez a kitétel. Nem sok ilyen regényes életpálya jutott osztályrészéül a Duna-Tisza közéről elindult zenészek közül bárkinek is. Ráadásul ez a nyolc évtized csaknem mindvégig zenével telt el, hiszen már csodagyerekként is „színpadképes” volt. Tizennyolc évesen került Amerikába, ahol pontosan félévszázadot töltött. Azon kevés – egyik kezünkön megszámolható – magyar jazzmuzsikus közé tartozik, akiknek sikerült világhírnévre szert tenni az Újvilágban. Tizenkét év óta pedig ismét itthon él és dolgozik. Nyolcvanadik születésnapján szeretettel köszöntjük Vig Tommy-t!

52. Montreux Jazz Festival - Nekem a 3.-4. nap

Tegnap (nekem) szünnap volt, nem láttam Cory Henry-t a jazz klubban, Van Morrisont és Steve Winwood-ot a Stravinski-ban. A fesztiválból már csak 3 nap van hátra, jazz szempontból a Chick Corea Trio és Jamie Cullum (nélkülem játszanak majd).

XIX. Jazz és Bor Fesztiválja, Balatonboglár, 1. nap

Mindenekelőtt ezúton szólítom fel a FIFA, az UEFA, az IHF és más nemzetközi sportszövetségek vezetőit, hogy mielőtt labdarúgó VB, európai kupameccs, junior kézilabda VB vagy más mérkőzések szervezésébe kezdenek, egyeztessenek a boglári szervezőkkel, hogy ne kelljen a jazz és olyan események között választanom, mint például a VB-döntőbe jutást eldöntő angol‒horvát találkozó. (Utólag sajnos/szerencsére jól döntöttem, mert kikaptak az angolok, amit nem szívesen néztem volna.)

Pár nap Prágában - második rész: Chick Corea Akoustik Band és a Prágai Szimfonikusok, Smetana Terem (2018. július 11.)

Az újra aktív Chick Corea Akoustik Band budapesti koncertjéről számos tudósítás jelent meg a JazzMa-ban; csak a mai prágai szetlistát írom le: egy órába belefért a „Morning Sprite” (még az eredeti '89-es GRP lemezről), „Japanese Waltz” (Chick új kompozíciója, világpremier!), „That Old Feeling”, „In a Sentimental Mood” (Chick újraharmonizált verziója), és „Lifeline” (az Avishai Cohen/Jeff Ballard banda programjából). Vagyis: Chick egyáltalán nem ragaszkodik az eredeti Akoustik Band repertoárjához, gyakorlatilag azt játszanak, ami éppen eszükbe jut, saját maguk és a közönség szórakoztatására. A trió természetesen fantasztikusan játszott (Corea, Patitucci és Weckl máshogy nem is tud, még ha akarna sem), de a zene rettenetesen visszhangzott: jól hallható volt, hogy ezt a Smetana termet nem jazztrióra találták ki.

Pár nap Prágában - első rész: Enrico Rava 4tet, Óvárosi Főtér (2018. július 9.)

Prágában kiváló és változatos jazzélet van, kluboktól a fesztiválokig. Idén nyáron július 9-11 között Prágában játszott az Enrico Rava 4tet (9-én, szabadtéren), a Mike Stern/Randy Brecker Band (10-én, szabadtéren), és az újra aktív Chick Corea Akoustik Band (11-én, a Smetana Teremben). Én a Rava és a Corea koncerteket csíptem el, Mike-ot ezúttal kihagytam.

52. Montreux Jazz Festival - Nekem a 2. nap - GREGORY PORTER

A 46 éves amerikai énekes nevét honlapunk keresőjébe írva 127 (!) találatot kapunk (köztük Hevesi Lia részletes és nagyszerű lemezkritikáit, valamint Goór Gábor nemkülönben kiváló 2017-es koncertbeszámolóját). 2018. július 10-én este 10 órától olyan élményben volt részem, amely csak ritkán adatott meg eddig.

Az örökmozgó állócsillag – Szakcsi'75

A cím ellentmondásosnak látszik, pedig nem az. Az Univerzumban minden mozog (Korda Györgyöt leszámítva), az igazi állócsillagok is mind nagy utakat tesznek meg a végtelenben. Szakcsi Lakatos Béla is ilyen állócsillag-ember. Az ünnep nem jó magányosan, ezért a 75. születésnapja alkalmából a BJC-ben megrendezett jubileumi koncerten az ünnepelt mellett további állócsillagok is felvillantak, hogy egy rövid időre ismét közös fénycsíkot varázsoljanak az égboltra.

Jókedvű jazz; avagy Bényei Tamás a JazzKarcban

A JazzKarc egy hetente jelentkező magazin, mely a Karc FM 105,9 rádión hallható péntekenként, este nyolc órától, majd éjféltől kerül ismétlésre. A 2016 májusában indult műsorfolyam szerkesztő-műsorvezetője jómagam vagyok - tehát Gáspár Károly -, és Maloschik főszerkesztő úrnak köszönhetően januártól itt, a jazzma.hu-n is lehetőségem van ajánlani kedves Olvasóinknak az aktuális adást!

JUHÁSZ MÁRTON 6TET (ARG / ESP / FRA / POL / USA / HUN)

Bécs után újabban inkább Bázelban tartózkodó dobosunk, Juhász Márton nemzetközi formációval látogatott haza. Csütörtökön a Budapest Jazz Clubban mutatkozott be új, egyelőre ismeretlen nevekből álló zenekarával. A címben található ország nevek rövidítéseihez, mint a bemutatás során kiderült, argentin trombitás, spanyol szaxofonos, francia harsonás, lengyel gitáros és amerikai bőgős tartozott, a magyar muzsikus hangszerét könnyű volt eltalálni. Valamennyien hazájuk fiatal generációjához tartoznak, és a koncert után nyugodtan leírhatom, a jövőben bizonyára találkozunk majd velük a jazzvilág új, feltörekvő tehetségeiként.

DUNÁNAK HUDSONNAK EGY A HANGJA
Mester négyes a Müpában

Ady Endre a szomszéd népek megbékéléséről írta, hogy „Dunának, Oltnak egy a hangja”. Erről jutott eszembe, hogy a nagy folyó nemcsak fővárosunk dísze, de még a koncert színhelyéhez is csak pár lépés. Azt pedig, hogy a Hudson-ról elnevezett, négy jazzikon alkotta együttes mennyire összeköt minket a műfaj szeretetében, ezt aligha kell éppen ezeken a hasábokon bizonygatni.

"Hívő ember vagyok." - SZAKCSI 75! - 3/1. rész

A magyar jazz történelmének egyik legnagyobb alakja Szakcsi Lakatos Béla - ehhez nem fér kétség. Éppen ma, 2018. július 8-án tölti be a 75. életévét. Ezen nevezetes alkalomból találkoztunk egy körúti kávéházban. A beszélgetés első része következik.

Korábbi bejegyzések Újabb bejegyzések