JazzMa

Friss Hírek

RUSZTIKUS SZOMBAT2018. augusztus 13.
Végezetül2018. augusztus 06.
Debrecen – Coda2018. augusztus 06.
Szombat esti bebop2018. augusztus 06.
Szombaton is bor és jazz2018. augusztus 05.
Mindenki másképp csinálja2018. augusztus 04.
DEBRECEN FELÉ, FÉLÚTON 2018. augusztus 04.
Viharos kezdés2018. augusztus 03.
Első nap, utolsó koncert2018. augusztus 03.
BEVÁLTOTT NYEREMÉNY2018. augusztus 03.
Nexus LineUp: Fragments2018. augusztus 03.
EGRI A NÉGYZETEN2018. augusztus 01.
QUINCY JONES 852018. július 23.
BUDAPEST 19562018. június 22.

Hírek

RUSZTIKUS SZOMBAT

Hónap elején ajánlottam olvasóink figyelmébe a Kertész utcában nyílt Rustic Jazz Bar egyedi hangulatú duó koncertjeit. Szombaton Pest új jazzbázisán Reggie Jonas Jr. és Horváth Pluto József várta a kánikulában jazzre szomjazókat.

Aki Takase Japanic, Opus Klub, Budapest (2018. augusztus 9.)

Világszínvonalú kortárs európai jazz a teltházas Opus-ban: Aki Takase Berlinben élő japán zongorista csapata. A zenekar az Aki Takase - zongora, Daniel Erdmann - szaxofon, DJ Illvibe - lemezjátszók, Johannes Fink - nagybőgő, Dag Magnus Narvesen - dob felállásban szerepelt.

Sárkányszelídítő Jazz Napok - 2018. augusztus 3-5.

Augusztus első hétvégéjén, első alkalommal rendeztük meg a Sárkányszelídítő Jazz Napokat Esztergomban. A három napos rendezvénynek a Szentgyörgymezői Olvasókör adott otthont, és bár a helyszín méreteiből adódóan nem alkalmas nagy tömegeket vonzó rendezvények tartására, sikerült ötvöznünk a családias légkört a fesztiválokat idéző hangulattal. Az így kialakult atmoszféra egyedi pecsétet adott ennek a háromnapos zenei rendezvénynek.

Bill Evans - Ulf Wakenius Group, Porgy and Bess, Bécs (2018. augusztus 6.)

Bill Evans (szopránszaxofon, tenorszaxofon, zongora és egy számban ének!!!), Ulf Wakenius (gitár), Per Mathieson (basszusgitár) és Keith Carlock (dobok) volt a banda felállása. Fusion-head-eknek mindez így jön le: Bill!!! "ex-Miles Davis, ex-Mahavishnu" Evans!!!, Ulf!!! "The Nordic Guitar God" Wakenius!!!, Per!!! "The Bass Viking" Mathieson!!! és Keith!!! "Steely Dan, John Mayer, Sting" Carlock!!!

A jazz slágergyárosa; avagy Kiss Attila a JazzKarcban

A JazzKarc egy hetente jelentkező magazin, mely a Karc FM 105,9 rádión hallható péntekenként, este nyolc órától, majd éjféltől kerül ismétlésre. A 2016 májusában indult műsorfolyam szerkesztő-műsorvezetője jómagam vagyok - tehát Gáspár Károly -, és Maloschik főszerkesztő úrnak köszönhetően januártól itt, a jazzma.hu-n is lehetőségem van ajánlani kedves Olvasóinknak az aktuális adást!

Párhuzamos életutak: Snétberger Ferenc - Tony Lakatos interjú

Snétberger Ferenc kapta az idei JTI Trier Jazz Awardot

Európa egyik legrangosabb jazz-zenei elismerését korábban olyan világsztároknak ítélték, mint például Toots Thielemans, Iiro Rantala, Marilyn Mazur, Stefano Bollani vagy Markus Stockhausen. (Utóbbival Ferenc már majdnem húsz éve játszik együtt és készít lemezfelvételeket.)

Az indoklásban kiemelték Snétberger Ferenc zenei munkássága mellett azt a hátrányos helyzetű tehetséggondozási munkát, amelyet a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központtal folytat.

A díjhoz a JazzMa minden munkatársa nevében is nagy szeretettel gratulálunk.

Zárókoncert a Fórum színpadon

Elérkezett végül az utolsó nap utolsó koncertje is, amelynek tudósítását végül én vállaltam. A borfesztivál zárókoncertjén Tommy Vig Tentetje lépett fel. Tommy Vig rövid beszéddel kezdte a koncertet, megköszönte Maloschik Róbert, a szervezők és hangtechnikusok munkáját, bemutatta zenekarát, majd elkezdték a koncertet.

Snétberger Ferenc - Tony Lakatos duó, Óbudai Társaskör (2018. augusztus 5.)

Tegnap este nagy sikerű koncertet adott Snétberger Ferenc gitáros (a világ Magyaroszágon kívüli részén: Ferenc Snétberger) és Lakatos Tóni szaxofonos (a világ Magyaroszágon kívüli részén: Tony Lakatos) az Óbudai Társaskörben. A koncertet eredetileg a kerthelyiségben tervezték (képeink egy része is ott készült, a hangpróbán), de aztán a vihar miatt végül is a nagyterembe menekült át a koncert.

Végezetül

Elérkezett a debreceni Bor- és Jazznapok utolsója: a Játszótér színpadon a helyi illetőségű Debrecen Dixieland Jazz Band búcsúztatta a fesztivált vasárnap este.

Debrecen – Coda

Mindenki nagy bánatára elérkezett az utolsó napja a Debreceni Bor- és Jazznapoknak. Mindenki bánatára, kivéve, aki pont az utolsó napi koncerteket várta. Mert nagyon jó koncertek voltak ebben a „szűkös” felhozatalban is. A mi feladatunk a Jazzma színpad történéseinek bemutatása volt. Másfél óra jutott minden koncertre, itt kezdték a napot délután 17 órától.

VIA ILKA - Szőke Szabolcs az Opus Jazz Clubban

2018. augusztus 4-én lépett fel a Trio Squelini Szőke Szabolcs vezetésével és David Boato közreműködésével a Mátyás utcában, teltház előtt. A cím magyarázata: egy régebbi Szőke Quintet & David Boato (Hunnia Records, 2012) lemez adta a koncert gerincét.

Szombat esti bebop

Elérkezett a hétvége, és a jazznapokra látogató közönség száma hirtelen megugrott. Látványosan többen és korábban érkeztek, amit nagyon is jól tettek, mert a finom borok mellett kecsegtető koncertprogram várta őket. A Játszótér színpadon a kisebb jazz combo felállások, valamint a swing és bebop stílus volt a meghatározó.

Korábbi bejegyzések