JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Tuesday Afternoon2024. április 23.
Névnaposok – Béla2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Hit; avagy Neumann Balázs a JazzKarcban

A JazzKarc egy hetente jelentkező magazin, mely a Karc FM 105,9 rádión hallható péntekenként, este nyolc órától, majd éjféltől kerül ismétlésre. A 2016 májusában indult műsorfolyam szerkesztő-műsorvezetője jómagam vagyok - tehát Gáspár Károly -, és Maloschik főszerkesztő úrnak köszönhetően januártól itt, a jazzma.hu-n is lehetőségem van ajánlani kedves Olvasóinknak az aktuális adást!

BALÁZS JÓZSI 40

Alig pár évesen fanatikusan vonzódott a zenéhez, de a szokásos gyerek zenék, lemezek nem keltették fel érdeklődését. Már ekkor az esti elalvás előtt az ágya melletti, mostanában egyre inkább múzeumi tárgynak számító hifitoronyból szóló, Händel Messiás, Máté Passio és a János Passio dallamai hoztak álmot szemére. A jazz nagyon korán megfogta, sőt abban nőtt föl. Olyannyira, mikor öt évesen első osztályba ment, akkor a walkmanjén Charlie Parker, Chet Baker, Bill Evans albumokat hallgatott. Kizárólag a klasszikus és a jazz dolgok érdekelték. Kamaszodván is csak ilyenek voltak betöltve a walkmant váltó mobiljába is. Az 1978-ban született Balázs József hamarosan követte 11 évvel idősebb bátyját, Elemért a zenei pályán. Zongoristaként, zeneszerzőként és hangszerelőként is kivívta a szakma elismerését és a közönség szeretetét. Számos sikeres lemez áll mögötte, meghódította a világ jegyzett jazzklubjait, a negyedik X-hez közeledve nagyszabású koncerttel készül megünnepelni születésnapját. Ebből az alkalomból kerestem fel, és természetesen igyekeztem sikerekben gazdag pályafutásának néhány fontos eseményét is felidézni beszélgetésünkben.

Versenyfelhívás

A 7 Virtual Jazz Club versenyt hirdetett, aminek a végső leadási határideje október 15-e.

A CSÜTÖRTÖKI HÁZIGAZDA

A Főnök születésnapja mindig különleges eseménynek számított a vendéglátás történetében. Ez a szép hagyomány az oldalunkon is bemutatott, nemrég megnyílt Rustic Jazz Bar legutóbbi duó estjén is folytatódott. A jazz és mindenféle gyanús, népszerűtlennek bélyegzett, előítélt zenék művelőinek a hétköznapokon is megjelenést biztosító helyeken edződött Gyurma néven ismerté vált Újhelyi György születésnapja sem maradt kellemes meglepetés nélkül, erről legfőképp a csütörtöki nap házigazdája, Balázs Józsi és duó társa, Pecek Lakatos Krisztián gondoskodott.

Tim Ries ismét Magyarországon

Tim Ries nevét legtöbben a Rolling Stones-ból ismerik, ám az elmúlt évtizedekben főként a jazz zenére összpontosít. Világszerte koncertezik, és ahogy nyilatkozta, Magyarország a második otthona. Szólistaként közreműködött az East Gipsy Band, a Balázs Elemér Group és a Trio Midnight koncertjein.

Tegnap is tanultunk valamit: A Juhász Gábor, Somos András duó az iFben

Egyrészt főleg muzsikálni lehetne tanulni Juhász Gábor tanár úrtól és Somos András tanár úrtól, de nem tanítani jöttek az iF-be kedd este, hanem duóban muzsikálni. Másrészt persze sztorizgatnak közben. Így tudtuk meg, hogy a „Softly, as in a Morning Sunrise” c. standard Sigmund Romberg „The New Moon” c. operettjéből való. Sigmund Romberg azonos a nagykanizsai (ha jól találtam ki a nevét a wikipédia cikk alapján) születésű Rosenberg Zsigmonddal, aki 1909-ben érkezett New Yorkba és ott hamar állást kapott, mint zongorista. Hamarosan a Broadway felkapott zeneszerzője lett. A neve viszont egy elírás miatt Rombergre változott, így lett híres. 1951-ben halt meg.

Mértékletes hedonista

Rakjuk fel Mosonmagyaróvárt egy kicsit a magyar jazztérképre abból az alkalomból, hogy három napos fesztiváljuk 20-ai záró programjába meghívták Tóth Verát és a Budapest Jazz Orchestrát. Magyarország legprofibb, legnívósabb és ezért legfoglalkoztatottabb bigbandje már több izgalmas kísérlettel bizonyította be, hogy a jazz hőskor táncolható klasszikus kompozícióit és a más műfajban született dalok áthangszerelt verzióit szeretik az emberek. Gershwintől a Queenig sikeresen kalandoznak a műfajokat összeházasító portyáikon. Két napja ennek jegyében például Esztergomban Tóth Vera testvérével, a Budapest Jazz Orchestra és a Color Symphonic kíséretével, az István király dalait női interpretációban adták elő.

Változások, újrakezdések; avagy Bende Zsolt a JazzKarcban

A JazzKarc egy hetente jelentkező magazin, mely a Karc FM 105,9 rádión hallható péntekenként, este nyolc órától, majd éjféltől kerül ismétlésre. A 2016 májusában indult műsorfolyam szerkesztő-műsorvezetője jómagam vagyok - tehát Gáspár Károly -, és Maloschik főszerkesztő úrnak köszönhetően januártól itt, a jazzma.hu-n is lehetőségem van ajánlani kedves Olvasóinknak az aktuális adást!

Virtuális Hatások - Viktor Haraszti és a 360 fok

Haraszti Viktor Magyarországon született, de középiskola után már Hollandiában kezdte az egyetemet, és azóta is ott él. Fúvós hangszereken játszik, mint szaxofon, klarinét, fuvola, EWI. Emellett zeneszerző és tanár. Új projektje a ViO 360°, ami igazán látványos és hamarosan megtudjunk, mit is jelent. A ViO contemporary és jazz fusiont játszik, de ami az újdonság, hogy az élő jazz zene felvételt egy 360 fokban látó kamerával veszik fel, amihez utána látványos grafikai elemeket kapcsolnak, így a videóban nem csak a zene élvezhető, hanem egy kreatív grafikus segítségével, képi hatások, mozgások is lekötik a nézőket, így több művészeti ág is összekapcsolódik, hogy együtt hassanak több érzékszervünkre.

Korábbi bejegyzések