JazzMa

Friss Hírek

DESEŐ CSABA 80!2019. február 15.
Katché, Manu: The Scope2019. február 15.
CSÜTÖRTÖKI FÉSZEK JAM2019. február 12.
Pátkai Rozina: Taladim2019. február 12.
BEVÁLTOTT ÍGÉRET2019. február 08.
Lovano, Joe: Trio Tapestry2019. február 08.
3. Belvárosi Jazzverseny2019. február 07.
ÚJ SOROZAT INDULT2019. február 04.
Kovács Linda: Sunflower2019. február 04.
Játék – 2019. február2019. február 03.
ARCCAL A FÉM FELÉ2019. február 01.
Jazz-Január Svájcban2019. január 30.

Hírek

EGRI A NÉGYZETEN

Budapest jazztérképére újabb zászlócskát tűzhetünk. Oldalunk eddig is igyekezett bemutatni a jazz zenével fertőzött új területek kínálatát, így örömmel számolhatok be a Kertész utca 39. szám alatt található Rustic Jazz Bar „Egri a négyzeten” címen hirdetett, az Egri János Jr. és Egri János alkotta zongora-bőgő duó hétfő esti koncertjéről.

01.jpg

A Zeneakadémiától a Fészek felé indulva könnyen rátalálhatunk a nemrég nyílt új helyre. Az üvegportálon benézve is barátságosnak tűnt, belépve még jobban azzá vált. Újhelyi Györgytől, a több legendás helyen is szolgált (Ellátó, Nagydiófa utca), jazzkörökben Gyurma néven népszerűvé vált főnöktől megtudtam, nem Jancsiék az első fellépők. A júniusi beindulás óta többek között ifjú Jónás Rezső (alias Reggie Jonas) Jónás Gézával, Balázs Józsi, Pintér Zoltán és Oláh Krisztián Pecek Lakatos Krisztiánnal duózott itt már. Vasárnap zárva vannak, de a hét többi napján délután hat órától várják vendégeiket, a koncertek nyolckor kezdődnek és körülbelül tízig tartanak. Mint az eddigi kínálatból kiderült, elsősorban az akusztikus, erősítés nélkül is megszólaló duók kapnak fellépési lehetőséget, ez a formáció és hangzás felel meg legjobban a hely adottságainak. Ez esetben ugyanis nemcsak a hely nem túl nagy méretét kell figyelembe venni, hanem a házban lakók nyugalmára is gondolni kell. Csaknem minden napra jut élő zene, de például keddenként egyedi, jazz témájú előadásokkal várják mindazokat, akik már régóta imádják a jazzt, de azokat is, akik még csak most kezdenek el ismerkedni ezzel a sokrétű zenével. Szloboda István a komolyzene és a jazz kapcsolatát boncolgatja, közben a hallhatatlan óriásoktól kezdve egészen a kortársainkig, számos izgalmas zenész felvételeivel illusztrálja előadását. Kellemes meglepetésként, ezeken a keddi JADD napokon is megtelik a terem.

02.jpg

03.jpg

04.jpg

05.jpg

Közben az Egri duó belekezdett, és ahogy sötétedett az addig üres helyek is szép lassan gazdára találtak. A hőség szelídültével egyre többen merészkedtek az utcára, a kiszűrődő zene többeket megállásra késztetett. Először az üvegen keresztül szemrevételezték a helyet, majd felbátorodva beszivárogtak és ott maradtak. Aztán a szólókat hallva tapsoltak is, a számok szünetében mások arcába néztek, és ugyanazt az örömöt látták, amit ők is éreztek. Egymásra mosolyogtak és beszélgetni kezdtek. Jött az újabb standard, örömzene, a szólókban a csillagok is lejátszva. Észre sem vették, boldogok lettek. Újabb betérők érkeztek. Barátságos tekintettel fogadták őket, helyet szorítottak nekik, és ők is feloldódtak, az asztaltársaságok bővültek.

06.jpg

07.JPG

A nyári szabadságok, fesztiválok miatt a végleges koncertnaptár szeptemberre várható, szeretnék, ha minden élőzenés napnak addigra meglenne a házigazdája. Az Egri duóval minden bizonnyal hétfőnként találkozhatunk majd a jövőben. Hogy lesz jövő, arról talán Gyurma a vendéglátás eme speciális területén szerzett tapasztalatai mindenképp meggyőzőek. Tudja, meddig ér a takaró, a lakókkal nem háborúzni kell, hanem megnyerni őket. Azt is tudja, hogyan lehet jó zenével egy minden korosztálynak élvezhető, akár klubbá formálódó helyet teremteni és fenntartani, ahova nem idegenek járnak, hanem csak olyan barátok, akik előzőleg soha nem találkoztak. Addig is érdemes figyelni a Rustic Jazz Bar programjait akár a Facebook oldalán is. Belépő és fogyasztási kényszer nincs, a sör pedig, ahogy a zene és a társaság is, kitűnő!

08.jpg

Vissza a hírekhez