JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Gondolataim a jazz-ről - 2018. július

Egy háziorvos naplója - havonta jelentkező írás: évfordulókkal, születésnapokkal, aktuális koncertekkel, lemezekkel foglalkozó összeállítás. Ez már a harmadik évad! Nem szakmai elemzések, vagy részletes életrajzok - csak egy jazzrajongó néhány gondolata.

Sok kerek évforduló és megemlékezés ebben a hónapban - röviden, 1-2 gondolattal. Nyári kiadás. 

Július 31-én lett volna 100 esztendős az amerikai zongorista HANK JONES. Alig több, mint 8 éve még közöttünk volt. Ella Fitzgerald és Charlie Parker (!) mellett az "egész" jazz-lexikonnal játszott hosszú, tartalmas élete során. (A felsorolástól most eltekintek.) Két testvére, Thad (trombitás) és Elvin (dobos) is híres jazz muzsikusok voltak - sajnos már ez is múlt idő... 


image1-hankjones.jpg


Július 10-én lett volna 80 esztendős az amerikai trombitás LEE MORGAN. Róla egy kicsit hosszabban. Tizenévesként leckéket vett Clifford Browntól, 18 éves kora óta lépett fel rendszeresen. Később Dizzy Gillespie, John Coltrane és Art Blakey zenekarában játszott. Aztán drog-problémái támadtak a 60-as évek elején (milyen váratlan...), de visszatért és több albumot is készített a Blue Note-nak. Szépen alakult a pályafutása. Majd 1972. február 19-én (nem tegnap volt...) élettársa, Helen Moore, féltékenységi "rohamában" a New York-i "Slugs' Saloon" nevű jazz klubban, két szett között lelőtte. Igen, nem tévedés! Mint egy krimiben... Ennyi volt, 33 évet élt. Mindig furcsa érzésekkel hallgatom a lemezeit. 

image2-leemorgan.jpg


Július 30-án lett volna (még csak) 60 éves a szintén amerikai énekes KEVIN MAHOGANY. Tavaly - ismeretlen körülmények között! - december 17-én elhunyt. Egy újabb krimi - vagy nem, ki tudja? Nagyon szép lemeze a "Double Rainbow" (Enja, 1993). Sajnos nem találkoztam Vele élőben... 

image3-kevinmahogany.jpg


Július 6-án volt a nagyszerű amerikai dobos BOBBY DURHAM halálának 10 éves évfordulója. Híres zenésztársai a múltból (többek között): Lionel Hampton, Count Basie, Duke Ellington - és Ella Fitzgerald, valamint Oscar Peterson! De még sorolhatnám... Egy budapesti emlék 2005-ből: a MOL Jazz Fesztiválon a Csík Gusztáv Trio tagja volt!

image4-bobbydurham.jpg

Július 20-án töltötte be a 90. (!) életévét az angol bőgős PETER IND. Ő talán kevésbé ismert, de együtt játszott például Lennie Tristano-val vagy Lee Konitz-cal. Nem sok jazz zenész éri meg ezt a szép kort... 

image5-peterind.jpg

80 éves lett július 3-án az amerikai orgonista RHODA SCOTT. (Életem legeslegelső jazz lemezén /természetesen egy bakeliten/ Ő játszott.) 
A sok - hogyan is fogalmazzam finoman - "nem annyira korszakalkotó" felvétele közül egy válogatást, a jelenleg aktuális című "Summertime"-ot (Virgin, 1997) ajánlom. 

image6-rhodascott.jpg

Szintén 80 éves lett (26-án) az ismét csak amerikai zongorista JOANNE BRACKEEN. Ornette Coleman, Joe Henderson és Stan Getz egykori zenésztársa (többek között...) a mai napig aktív, bár önálló lemezt mostanában nem adott ki. Egy régebbi, beszédes című alkotását ajánlom: "Special Identity" (Antilles, 1982). Trió, Eddie Gomez - bőgő, Jack DeJohnette - dob. 

image7joannebrackeen.jpg

Július 4-én töltötte be a hetvenötödiket a német harsonás KONRAD "CONNY" BAUER. Öccse, Johannes két éve hunyt el, ugyanezen a hangszeren játszott, mindketten a szabad improvizáció hívei (részben voltak...). Több szólófelvétele mellett "népesebb" társulásokban is szerepel(t). 

image8-konradbauer.jpg

Isten éltesse a (10-én) 60 éves BÉLA FLECK-et ("é"-vel, Bartók tiszteletére!) és a 15-én 50 esztendős zongorista SZAKCSI JR.-t (azaz ifj. Szakcsi Lakatos Bélát)! (Előbbi egy, a jazz-ben ritka hangszer, a banjo (bendzsó) virtuóza.) 

image9-belafleck.jpg

image10-szakcsi.jpg

Még két gondolat az idei Montreux Jazz Festival-ról. 

image11-montreux.jpg

Vettem a fáradságot, és megszámoltam a 2018-as esemény "fizetős" programjait - illetve a jazz és nem-jazz koncertek arányát. Az eredmény lehangoló: 75% az utóbbi! No comment... És, hogy pozitív "dologgal" fejezzem be az írást: felejthetetlen élmény volt GREGORY PORTER éneke, előadása, zenekara. (25%...)

image12-gregoryporter.jpg

Vissza a hírekhez