JazzMa

Friss Hírek

DESEŐ CSABA 80!2019. február 15.
Katché, Manu: The Scope2019. február 15.
CSÜTÖRTÖKI FÉSZEK JAM2019. február 12.
Pátkai Rozina: Taladim2019. február 12.
BEVÁLTOTT ÍGÉRET2019. február 08.
Lovano, Joe: Trio Tapestry2019. február 08.
3. Belvárosi Jazzverseny2019. február 07.
ÚJ SOROZAT INDULT2019. február 04.
Kovács Linda: Sunflower2019. február 04.
Játék – 2019. február2019. február 03.
ARCCAL A FÉM FELÉ2019. február 01.
Jazz-Január Svájcban2019. január 30.

Hírek

BEVÁLTOTT NYEREMÉNY

Szerdán a Nexus LineUp forró pillanatait kellemes hűvösben élvezhettük a Budapest Jazz Clubban. Klimatizált nézőtér várta a Hofecker Dániel vezette hattagú multinacionális zenekar lemezbemutató koncertjére érkezőket. A magyar színeket a trombitán és szárnykürtön játszó zenekarvezető mellett, az altszaxofonos Jámbor Ármin és a zongorista Gyárfás Péter képviselte, a harsonás Karl Ericsson Svédország, a bőgős Hrvoje Kralj Horvátország, a dobos Oleg Markov Ukrajna szülötte. Valamennyien Graz patinás művészeti egyeteme, a Kunstuniversität Graz hallgatói, az osztrák nagyvárosból érkeztek Budapestre.

01.jpg

Olvasóinknak a zenekar Hofecker Dániel Sextet néven ismerős lehet, tavaly novemberben a Magyar Jazz Szövetség Jazz Combo Versenyén ugyanebben a felállásban taroltak. Azon kívül, hogy a fiatal tehetségeknek kiírt versenyt megnyerték, a Jazz Szövetség által felajánlott pénzjutalommal járó oklevél mellé, Hofecker Dániel „Fragments” című szerzeményéért a „Legjobb Kompozíció” díját is megkapta. Különdíjként Maloschik Róbert az idei Debreceni Jazz Fesztiválra is meghívta a zenekart, a NarRator Records pedig CD készítési lehetőséget ajánlott fel.

02.jpg

A lemezfelvétel május elején a Kunstuniversität hangstúdiójában létre is jött, és az album „Fragments” címen megjelent. Ennek teljes anyagát, a formáció tagjai által írt hét saját kompozíciót, - a „Go or Stay?”, a „Livia”, az „I'll Wait and Pay” a díjnyertes címadó, a „Fragments”, a „Family Nest”, a „Mr. Firestone”, és a „Mino's Dream” - mutatták be két részre elosztva szerdán este. Mindkét részben standard feldolgozások is kerültek az új lemezen szereplő számok közé, így például eljátszották többek között a tavalyi Combo Versenyen kötelező programból választott Wayne Shorter „Black Nile” című szerzeményét.

03.jpg

04.jpg

05.jpg

06.jpg

07.jpg

08.jpg

A zenekar a mainstream, a fősodor medrében járva, leginkább a „Blue Note” nagy korszakának hagyományait idézte meg. Nem világmegváltó, döbbenetesen újszerű, amit csináltak, viszont a leginkább jazz-szerű jazzt játszották. Főként modern hard bop-ot hallottunk tőlük, kreatívan, jó ízléssel fűszerezve. Nem meglepetés napjainkban az sem, hogy a fiatal zenészek ma már a világ több pontján működő oktatási műhelyeknek köszönhetően, tehetségük kibontakozásához magas szintű képzést kapnak, így hamar hangszerük mesterévé válnak. Ez a magabiztos hangszerkezeléssel és a szólókban virtuozitással előadott zene rendelkezik a legnagyobb rajongói táborral, vonzza leginkább a közönséget. Befogadásához nem szükséges speciális lelkiállapotba helyezni magunkat, mint a free vagy avantgárd irányzatoknál, hallgatásába bármikor bekapcsolódhatunk. A „Fragmets” ritmusai magával ragadóak, és egyben gondolat ébresztőek. Jó zene, se több, sem kevesebb.

09.jpg

Hofecker Dániel, Jámbor Ármin, Karl Ericsson, Gyárfás Péter, Hrvoje Kralj, Oleg Markov pénteken a Debreceni Bor- és Jazznapokon lép fel, utána a zenekar külföldi tagjai hazautaznak. A magyarok a grazi iskolakezdésig itt maradnak, így még több formációban is találkozhatunk velük a nyáron.


Vissza a hírekhez