JazzMa

Friss Hírek

DESEŐ CSABA 80!2019. február 15.
Katché, Manu: The Scope2019. február 15.
CSÜTÖRTÖKI FÉSZEK JAM2019. február 12.
Pátkai Rozina: Taladim2019. február 12.
BEVÁLTOTT ÍGÉRET2019. február 08.
Lovano, Joe: Trio Tapestry2019. február 08.
3. Belvárosi Jazzverseny2019. február 07.
ÚJ SOROZAT INDULT2019. február 04.
Kovács Linda: Sunflower2019. február 04.
Játék – 2019. február2019. február 03.
ARCCAL A FÉM FELÉ2019. február 01.
Jazz-Január Svájcban2019. január 30.

Hírek

Viharos kezdés

Augusztus 2-án, csütörtökön este megkezdődött a Bor- és Jazznapok 2018-as rendezvénysorozata Debrecenben. A rövid „bemelegítőnapot” egy hatalmas vihar is átszervezte még, de a nehézségek ellenére tartalmas hétvégét ígért a nyitóest mindazoknak, akik felkeresik a Nagyerdőt.

kalmar3.jpg

Elsőnek a Kalmár Zoltán Quartet játszott, Tóth Ilona Csilla énekesnő vendégszereplésével. A Játszótér színpadnál maroknyi közönség hallgatta a kezdőszámot, s aztán a nézőtér padjainak összeállításával párhuzamosan szaporodtak a nézők is… És persze a viharfelhők is az égen, de az együttes programjában ez utóbbiak még nem váltak főszereplővé, így róluk később. A Cseke Gábor (zongora), Zana Zoltán (szaxofon), Horváth Balázs (bőgő) és a névadó dobos alkotta quartet egy órát kapott a szervezőktől, ebbe az időbe hat szám fért bele: a klasszikus standardek közül válogattak jó ízléssel a zenészek. A rövid összekötőszövegek szerint nem gyakori vendég Tóth Ilona Csilla az együttesnél, ez azonban a hallottakból nem derült volna ki. A témák összecsiszolt hangzást mutattak, karakteresen szólaltak meg az egyébként közismert számok. A szólókban virtuóz, ötletes improvizációkkal mutatták meg magukat a muzsikusok, hangulatos és lendületes kezdetet adva a fesztiválnak. A siker természetesen nem maradt el, nagy tapssal köszönte meg a közönség a műsort.

kalmar4.jpg

A Fórum színpadon a Rafael Márió trió indította a napot. Az együttes a nemrég megjelent „My Hope” című lemezük anyagával szerepelt, a saját szerzemények különös hangzásvilága az első perctől kezdve elvarázsolja az embert. Nem szokványos a zenekar színpadképe sem: Bartók Vince ülve basszusgitározott. Az ily módon kialakuló, klasszikus zenei kamaraprodukciót idéző látvány tovább erősítette a zene által is sugárzott nyugalmat, kiegyensúlyozottságot. A névadó zongorista és a már említett basszusgitáros mellett Hidász Tamás a harmadik pillére a zenekarnak, aki nem akármilyen tűzzel dobolta végig a… mondjuk így: rendelkezésre álló időt. Három számot ismerhettünk meg, három karaktert; a basszusgitár által használt hangszínmodulálás, illetve magas regiszterek miatt a triótól várhatónál sokkal dúsabb, szélesebb spektrumról választott hangzással. Szép és egyben izgalmas zene, nagyszerű előadásban. Ez is erősítette a szándékot, hogy ne foglalkozzunk a felhőkkel az égen. Aztán az első esőcseppekkel… De a harmadik dal végén olyan erővel rákezdett a vihar, hogy nem lehetett tovább odázni a kényszerű befejezést…

mario2.jpg

mario3.jpg

mario1.jpg

A szervezők minden lehetséges eszközzel azon voltak, hogy mielőbb folytatódhasson a műsor. A Fórum színpadon ez azt jelentette, hogy a kiadott műsorhoz képest egy óra csúszással kezdett el játszani Jiri Stivin quartetje. A legendás cseh zenész fellépését nagyon várták a debreceniek, és nem törődve a vizes székekkel, padokkal, hallgatóság gyűlt a zenekar köré. Tíz szám fért bele az időbe, de a program változatossága sokkal többnek mutatta a muzsikát. A cseh-morva népzenei témától a klasszikus standardeken át Chick Corea gyermekdaláig ívelt a műsor, a hangulat pedig percről percre fokozódott. Jiri Stivin furulyázott, fuvolázott, klarinétozott, szaxofonozott… Mindegyiket briliáns technikával, különös effekteket használva, és teljes természetességgel. A generációval fiatalabb zenésztársai is kiváló szólókkal vettek részt a produkcióban, a számok időnként egybeolvadtak, néha kontrasztosan ütköztek, de egyértelműen fantasztikus atmoszférát hoztak létre, hangos sikert aratva az eddigre már igen népes hallgatóság körében.

stivin1.jpg

stivin2.jpg

stivin3.jpg

Vissza a hírekhez