JazzMa

Friss Hírek

DESEŐ CSABA 80!2019. február 15.
Katché, Manu: The Scope2019. február 15.
CSÜTÖRTÖKI FÉSZEK JAM2019. február 12.
Pátkai Rozina: Taladim2019. február 12.
BEVÁLTOTT ÍGÉRET2019. február 08.
Lovano, Joe: Trio Tapestry2019. február 08.
3. Belvárosi Jazzverseny2019. február 07.
ÚJ SOROZAT INDULT2019. február 04.
Kovács Linda: Sunflower2019. február 04.
Játék – 2019. február2019. február 03.
ARCCAL A FÉM FELÉ2019. február 01.
Jazz-Január Svájcban2019. január 30.

Hírek

E(l)ső nap a Debreceni Bor- és Jazzfesztiválon

A jazzfesztivál idén úgy kezdődött, mint ahogy tavaly befejeződött: viharral. A Jazzma színpadnál kezdtük a zenehallgatást, Kiss Attila Band koncertjével. A produkció éppen, hogy csak elkezdődött, máris leszakadt az ég. A második, „Let's Go Dance” című szám után le kellett fújni a koncertet, mert a színpadra is beesett az eső, és a hangtechnika elázott. A színpad annyira használhatatlanná vált, hogy az est további koncertjeit is törölték. Az eljátszott két szám viszont jól sikerült, nagyon szívesen hallgattam volna a smooth jazz hangulatú számokat, melyek kellemes bevezetői lehettek volna az idei jazzfesztiválnak.

kissattila1.jpg

kissattila2.jpg

A heves eső átvészelése után átsétáltunk a Játszótér színpadhoz, ahol már a Debreceni Jazz Együttes hangbeállását hallgattuk. Mire elkezdték a koncertet, az eső szinte teljesen elállt, és a közönség szépen lassan kezdett visszatérni. A Debreceni Jazz Együttes igazi swing zenét játszott, a repertoár olyan közismert jazz standardekből állt mint a „Mr. P.C.”, „All of Me”, vagy a „Take the 'A' Train”. A klasszikus szerkezeteket alkalmazták a számok felépítésénél: hangszerelt téma, improvizációk, majd a téma visszatérése. Mindenkinek volt lehetősége szólózni, ami megmutatta minden egyes zenész egyéniségét, stílusát. A hangszerelt részeknél pedig az mutatkozott meg, hogy mennyire együtt tud lélegezni ez a sok egyéniség, és ezzel milyen erős hangzást tudnak létrehozni. A zenekar különleges vendége Pecze Balázs (trombita) volt.

debrecenijazzegyuttes1.jpg

debrecenijazzegyuttes2.jpg

debrecenijazzegyuttes3.jpg

Végül, a Játszótér színpad utolsó fellépője a Mörk zenekar volt. Az együttesről tudni kell, hogy zenéjükben nagyon ötletesen és sokszínűen keverednek különböző stílusok, az elektronikus hangzások használatára nagy hangsúlyt fektetnek, azokat igényesen kidolgozzák. Ezáltal nagyon meggyőző és egységes hangképet kapnak. Lassabb tempójú számokkal kezdtek, majd fokozatosan felpörgették a koncertet és a közönséget. A végén már igazán lendületesen játszottak, ami a közönséget is megmozgatta. Stílusukat nem lehet behatárolni, viszont ahogy ezt meg is jegyezték, zenéjük nem áll túl közel a jazzhez. Ennek ellenére megpróbáltak kicsit a jazzkedvelő közönség kedvében is járni, és néhány számban nagyobb teret engedtek az improvizációnak, igy például egy hatalmas, jól felépített zongoraszólót is hallhattunk. Sok új dalt játszottak az új lemezükről, néhány számot a régiek közül pedig átdolgozva adtak elő. A zenekar nem kifejezetten volt jazz produkció, de ettől függetlenül nagyszerű koncertet adtak.

mork1.jpg

mork2.jpg

Vissza a hírekhez