JazzMa

Friss Hírek

DESEŐ CSABA 80!2019. február 15.
Katché, Manu: The Scope2019. február 15.
CSÜTÖRTÖKI FÉSZEK JAM2019. február 12.
Pátkai Rozina: Taladim2019. február 12.
BEVÁLTOTT ÍGÉRET2019. február 08.
Lovano, Joe: Trio Tapestry2019. február 08.
3. Belvárosi Jazzverseny2019. február 07.
ÚJ SOROZAT INDULT2019. február 04.
Kovács Linda: Sunflower2019. február 04.
Játék – 2019. február2019. február 03.
ARCCAL A FÉM FELÉ2019. február 01.
Jazz-Január Svájcban2019. január 30.

Hírek

Remek szervezéssel és A kategóriás programmal zajlott a 2018-as Alba Regia Feszt

A trópusi időjárás ellenére és a remekül improvizáló főszervezőknek, Vörös Tamásnak és Mits Gergelynek köszönhetően, ismét fantasztikus három napot tölthettek Székesfehérváron a jazzrajongók. Már ez első napon is át kellett szervezni a programot a Bartók téri nagyszínpadra az eleredő eső miatt. A Múzeum kert intimebb kisszínpada így csak kedden működött, első fellépőként a Vintage Dolls lánytrió és kísérői stílusos és rendkívül magas színvonalú koncertjével. Itt hangzott el aztán a számomra legkatartikusabb koncert a Dresch Quartet fellépésével. Soha nem látott tömeg töltötte meg a belső udvart és Dresch zenekara mindent bemutatott, ami felemelő a ZENÉben. A teljesen unikális jazz-zenefolyam a szvinges lüktetés mellett a kortárszene, a funky, a blues, a rock, a barokk, a szabadzene és elsősorban a magyar népzene elemeivel ragadta magával a közönséget.

vintagedolls1.jpg

dresch1.jpg

dresch2.jpg

A nagyszínpad programját csak az utolsó nap végén zavarta meg az eső, ekkor zseniális ötlettel megfordították a színpadot, így a megyei könyvtár épületének árkádja alól több százan nézhették végig a zárókoncerteket.

A hétfői nap első fellépője a mindig gyönyörű és bársonyos hangú Váczi Eszter quartetje volt, a bemutatásra nem szoruló Gátos Iván, Gátos Bálint, Schneider Zoltán és Gyenge Lajos közreműködésével.

vaczieszter1.jpg

vaczieszter2.jpg

A folytatás a blues jegyében történt. Az Amerikából hazalátogató Little G. Weevil és memphisi dobos társa táncra perdítette még a pultos lányokat is. A fekete őserőt képviselő dobost Daniel Harpernek hívják.

A következő program az idén hosszú szünet után újra összeálló Muddy Shoes múltidéző, összegző koncertje volt, a magyar blues-legenda Fekete Jenő vezetésével. Fekete Jenő volt egyébként Szűcs Gábor (Little G. Weevil) példaképe és mestere a kilencvenes évek elején, így történelmi volt a fehérvári találkozás a szervezésnek köszönhetően. A Muddy Shoes további tagjai Nagy Szabolcs, Pengő Csaba és Mezőfi "Fifi" István, egykori Palermo Boogie Gang részvevők voltak.

weevil1.jpg

weevil2.jpg

weevil3.jpg

A nap zárókoncertje a Dumbledore's Army fúziós zenei zúzása volt a legfiatalabb generáció titánjainak hang- és ritmusszőnyeg-bombázásával. A zenekart Kovács Dávid basszusgitáros alapította és a veterán Lukács Peta (European Mantra, Bikini, Horváth Charlie's Angels...) gitáros mellett fiatal tehetségek sora kápráztatta el a közönséget (Gerőly Matyi - dobok, Zsemlye Sándor - szaxofonok, Tempfli Erik - billentyűk).

army1.jpg

army2.jpg

army3.jpg

army4.jpg

army5.jpg

A második napon a már említett Vintage Dolls és Dresch Quartet után Suba Attila fergeteges koncertje szólt a The SoulFool Banddal. Hatalmas show és profi megszólalás, képzett zenészek a frontember energiabombaként történő bevetésével.

Funky, gospel, soul és jazz egyszerre plusz blues brothers feeling.

soulfool1.jpg

soulfool2.jpg

Ez követte a sokak által legjobban várt koncert a világhírű Federico Malaman basszusgitár-zseni triójának koncertje. A rendkívül kedves, közvetlen Malaman MALAFEDE triója „Touché” című lemezük anyagát mutatta be hatalmas sikerrel.

A koncert a fúziós jazz mellett nagyon szépen komponált progresszív zenei kompozíciókat is felvonultatott, teret adva a gitáros Riccardo Bertuzzi és még inkább a dobos Ricky Quagliato bemutatkozásának.

malaman1.jpg

malaman2.jpg

malaman3.jpg

A zárónapon a közelgő eső miatt Horváth Cintia Quintettje is a nagyszínpadon mutatta be műsorát. A rendkívül szép Horváth Cintia az új generáció egyik karakteres tehetsége. Mély tónusú jellegzetes hangja és zenekarának megszólalása már saját zenei világot teremtett feldolgozásaival (Joni Mitchell, Sting...). Őt a Syrius Legacy markáns egyéniségekből álló csapata követte. Az esőt megúszva, már második alkalommal lépett színpadra az AlbaRegiaFeszten a legendás Syrius együttes zenei örökségét továbbéltető, Maloschik Róbert ötletadó által 2015-ben megalakított zenekar. Első lemezük, a „Devil's Masquerade Reloaded” után a tavaly megjelent „Széttört Álmok Szvit” anyagából is bemutattak kompozíciókat. Természetesen hatalmas sikerrel, köszönhetően a már jelentős zenei múltat maguk mögött tudó fiatal zenészeknek: Benkó Ákos - dobok, ének, Fonay Tibor - basszusgitár, Ludányi Tamás - szaxofonok, EWI, Vidákovich Izsák - szaxofonok, fuvola és a Tempfli Eriket billentyűs poszton váltó, valódi Hammond orgonával színpadra lépő Pénzes Máté.

cintia1.jpg

cintia2.jpg

syrius1.jpg

syrius2.jpg

syrius3.jpg

syrius4.jpg

Az eleredő eső miatt a cikk elején már leírt módon a színpad megfordult és a zenészek családias közelségbe kerültek a szép számú közönséggel. Így még hatásosabb lett a két kamarazenét bemutató trió, a hazai sztárcsapat Sárik Péter vezette hármas és a világhírű Alessio Menconi gitáros Hammond orgona, dob felállású együttese. Sárik Péter, Fonay Tibor és Gálfi Attila éppen most készül megtölteni a Zeneakadémia nagytermét, feldolgozáslemezeik nagyon népszerűek.

Alessio Menconi egy rendkívül invenciózus Hammond orgonistával, Alberto Gurrisivel és a dobos Alessandro Minettoval érkezett. A régóta működő, összeszokott trió Miles Davis és Duke Ellington feldolgozásokkal, sodró hangulatú estével búcsúztatta az immár 5. éve újra hagyományt és felejthetetlen zenei élményeket teremtő székesfehérvári Alba Regia Feszt közönségét.

sarikp1.jpg

sarikp2.jpg

sarikp3.jpg

menconi1.jpg

menconi2.jpg

menconi3.jpg

menconi4.jpg


Vissza a hírekhez