JazzMa

Friss Hírek

DESEŐ CSABA 80!2019. február 15.
Katché, Manu: The Scope2019. február 15.
CSÜTÖRTÖKI FÉSZEK JAM2019. február 12.
Pátkai Rozina: Taladim2019. február 12.
BEVÁLTOTT ÍGÉRET2019. február 08.
Lovano, Joe: Trio Tapestry2019. február 08.
3. Belvárosi Jazzverseny2019. február 07.
ÚJ SOROZAT INDULT2019. február 04.
Kovács Linda: Sunflower2019. február 04.
Játék – 2019. február2019. február 03.
ARCCAL A FÉM FELÉ2019. február 01.
Jazz-Január Svájcban2019. január 30.

Hírek

Debrecen – Coda

Mindenki nagy bánatára elérkezett az utolsó napja a Debreceni Bor- és Jazznapoknak. Mindenki bánatára, kivéve, aki pont az utolsó napi koncerteket várta. Mert nagyon jó koncertek voltak ebben a „szűkös” felhozatalban is. A mi feladatunk a Jazzma színpad történéseinek bemutatása volt. Másfél óra jutott minden koncertre, itt kezdték a napot délután 17 órától.

A meghirdetett program szerint érdekes zenei csemegének ígérkezett ez a koncert. A Magyar Jazz Szövetség idén már harmadik alkalommal rendezte meg az „Év Fiatal Jazz Zenésze” versenyt, ahol végül két díj van: egy szakmai zsűri által megítélt díj és egy közönség által megszavazott. A Szövetség azonban nem hagyja ennyiben, hogy kikiáltják őket az év fiatal zenészeinek és legyenek boldogok vele, hanem ez egyúttal egy mentor programmal is együtt jár, a tagok segítik a fiatalok zenei pályáját, fellépési lehetőségeket biztosítanak nekik. Így került sor erre a koncertre is, a 2018-as év két győztesével: Farkas Zsolttal és Richter Ambrussal.

Elsőként Zsolti foglalta el a színpadot, a JazzFed Quartet kíséretében – ők a szövetség tagjaiból alakult kvartett és egyben a verseny szakmai zsűrije: Bágyi Balázs, a Szövetség elnöke dobolt, Lakatos Pecek Krisztián nagybőgőzött, Elek István szaxofonozott és a verseny megálmodója, ötletgazdája, Pintér Zoltán billentyűzött.

p1000781.JPG

p1000782.JPG

p1000788.JPG

Farkas Zsolti talán a jazzkedvelők körén kívül is ismert lehet, a TV2 csatornán futó „Ének iskolája” c. versenyt is ő nyerte pár évvel ezelőtt. Tehetsége tehát nem csak a jazz szakma, hanem a nagyközönség számára is nyilvánvaló. Én először egy Bartók konzis fellépésen hallottam, és azt kell, hogy mondjam, sokat fejlődött az utóbbi időben, akkor is jó hangja volt, de egyre jobban megtanul bánni vele és így egyre jobb és jobb dolgokat tud kihozni a hangszalagjaiból. A rendelkezésre álló időben jazz standardek közül szemezgettek, a zenekar is nagyon jól játszott, mindenki bőven hozzátette a magáét, de alighanem itt nem róluk kell elsősorban szót ejteni. Zsolti fiatal kora ellenére is jól tudja kezelni a „frontman-séget”, jól vezeti a nála jóval rutinosabb zenekart, remekül működik együtt, igazi zenekari tag. A lassabb balladák szerintem különösen jól illenek a hangszínéhez, de a bebop, a gyorsabb swing vagy éppen a blues sem okozott gondot neki. Szép scatteléseket is hallottunk tőle, egyszóval mindent, amit egy igazán jó jazz énekesnek tudnia kell és érdemes. Jó koncert volt, és remélem, sokat hallunk még Zsoltiról.

Az első blokk végén Bágyi Balázs felállt, felkonferálta a zenekart, mesélt egy kicsit a projektről, majd illedelmesen átadta helyét a „következő generációnak”, ugyanis a verseny közönségdíjasa, Richter Ambrus a dobot választotta hangszeréül anno. Rövid átszerelés után nagyjából ott folytatták, ahol abbahagyták, ugyanúgy standardek voltak a palettán, nyilvánvalóan nagyobb hangsúlyt fektetve a dobjátékra, mint korábban. Ambrus játéka közben érződik a teljes átszellemültség, egyszer Krisztiánnal együtt játszottak egy alapritmust néhány másodpercig, mert annyira bele volt merülve a játékba, hogy észre sem vette, hogy a többiek rá figyelnek, hogy szólózzon egyet. Szeretem, ha valaki ennyire el tud merülni abban, amit csinál, gyakorlatilag teljes FLOW élmény látszott rajta. Ezen kívül persze rendkívül tehetséges dobos, technikailag is képzett, nyilván nem véletlen ült éppen ő ott a dobok mögött, mint kiváltságos. A koncert végén az egyre népesebb közönség egyöntetűen fejezte ki tetszését a fiatalok és egyszersmind a projekt iránt. Ezúttal is sok sikert kívánok nekik a folytatásban és a Szövetségnek is, hogy minél több tehetséges fiatal jazz zenész kerüljön a felszínre.

p1000802.JPG

p1000807.JPG

A mi koncertjeinknek vége, indulunk vissza Budapestre és izgatottan várjuk, hogy egy év múlva mit tartogat számunkra Debrecen – ha leszünk olyan szerencsések, hogy ismét képviselhetjük a Jazzma.hu-t. Én idén is, immáron negyedszer, nagyon jól éreztem magam és köszönöm a szervezőknek, a zenészeknek és a Jazzma.hu-nak, hogy ilyen jó élményben lehetett részünk. A teljes hétvégés segítséget és a képeket pedig külön köszönöm Rainer Annának.

Vissza a hírekhez