JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Névnaposok – Márk2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Szakcsi - szóló - szombat este az Opusban

Szeptember vége, Budapest Music Center, Mátyás utca 8. Egy jazz muzsikus a zongoránál - teltház a klubban. Szakcsi Lakatos Béla - szólókoncert. FAZIOLI ESTEK - egy sorozat része az Opus Jazz Clubban.

A JUNIOROK ESTJE

Szerdán egy nagy jövő előtt álló, de már a jelenben is sikert sikerre halmozó kvartett első, egész estés koncertjét láthattuk a Budapest Jazz Clubban. Az Oláh Kálmán Jr. Quartet egyik tagjának sem volt ismeretlen a terep, a Bartók, majd az LFZE tanszaki vizsgáin már évekkel ezelőtt volt alkalmuk belakni a színpadot. Idén januárban a klub tízedik születésnapján rendezett szuper jazz gálára is meghívót kaptak, belekóstolhattak a teltházas BJC koncertek különleges atmoszférájába, sőt beugróként, a fellépést valamilyen ok miatt lemondó zenekar helyett már játszottak teljes estét itt, de a nagy múltú klub rendes programjában önálló zenekarként most lettek először meghirdetve. Oláh Kálmán Jr (alt és szopránszaxofon), Egri János Jr. (zongora), Jónás Géza (bőgő) és Márkosi András (dob) ezen a félig-meddig mégiscsak bemutatkozó koncertjén is meghódította a közönséget.

Jazzlista - szeptember 29.

Ezen a héten beindult a lemezgyártás, a 10-es listában hat új lemez is szerepel. Többek között olyan jól csengő nevek, mint Tony Bennett, Willie Nelson, Wayne Shorter, Yellowjackets szerepelnek az új albumokon. Érdemes mind meghallgatni.

A TEJÚT ZENÉJE - BEG koncert a Rómer klubban

A győri szeptemberi jazzkínálatban a gipsy-jazz volt az indító menü a Rómer klubban. Múlt héten a frankofon jazz vonal kiválóságát hallgathattuk, Micheller Myrtill kapcsán írtam is a manuche-jazz jellemző vonásairól. (Akkor kihagytam egyébként a bravúros énekelt hangszer-imitációk közül a brácsát, így most törlesztem a tartozást). Most szerdán pedig egy másik hangzás prezentálóit hallgathattuk meg: a Balázs Elemér Group a Sounds Of Diversity című lemezét prezentáló 22 állomásos koncertturnéjának első állomása Győr volt.

JAZZ GÁLA AZ ARANYTÍZBEN

A 8. Belvárosi Művészeti Napok szeptember végéig tartó sokszínű programjai között idén is helyet kapott a jazz. Hétfőn az Aranytíz Kultúrházban, a 25 év alatti korosztálynak kiírt II. Belvárosi Jazzverseny győztesei és a háromfős zsűri tagjai is színpadra léptek, az este hétkor kezdődött Jazz Gálán. Az első részben a legjobb szólista díjat elnyerő zongorista, Horváth Balázs, majd a fődíjas Nagy Emma Quintet játszott, melyben a verseny legjobb énekese díjazottját is láthattuk. A második részben a zsűri elnöke, Fekete-Kovács Kornél kvintettjével adott egy különleges élményt adó koncertet, zenekarában a két zsűri tag, Cseke Gábor és Ávéd János mellett, a ritmusszekciót adó Horváth Balázs a bőgőzött és Csízi László dobolt.

Freud és a jazz; avagy Szőke Szandra a JazzKarcban

A JazzKarc egy hetente jelentkező magazin, mely a Karc FM 105,9 rádión hallható péntekenként, este nyolc órától, majd éjféltől kerül ismétlésre. A 2016 májusában indult műsorfolyam szerkesztő-műsorvezetője jómagam vagyok - tehát Gáspár Károly -, és Maloschik főszerkesztő úrnak köszönhetően januártól itt, a jazzma.hu-n is lehetőségem van ajánlani kedves Olvasóinknak az aktuális adást!

Az év fiatal jazz-zenésze - 2019. / Versenyfelhívás

A Magyar Jazz Szövetség negyedik alkalommal indítja el tehetségkutató versenyét Magyarországon, valamint a határon túl működő, jazz zenét oktató közép-, vagy felsőfokú zeneoktatási intézményben tanuló, magyar állampolgárságú fiatal jazz-zenészek részére.

MAKOVICS JAZZ HÍRNÖKEI

Az egyik legsokoldalúbb muzsikusunk, Makovics Dénes csupa nagy névből verbuvált új zenekarának bemutatkozó koncertje a Budapest Jazz Clubban kisebb szenzációt hozott tavaly december közepén. A klasszikus felállású szextett a várakozásnak megfelelően a jazz minden szépségét bemutatta. Csütörtökön a BJC színpadán végre újra találkozhattam az All Star csapattal, de a klub programajánlójában is meghirdetett eredeti felállástól eltérve, két poszton is személycsere történt az összeállításban.

Marialy Pacheco az Opusban október 19-én a CAFe Budapest programjában

A kubai zongoristanő, Marialy Pacheco 1983-ban született Havannában.
Hét éves korától klasszikus zenei tanulmányokat folytatott tizenkilenc éves koráig.
2002-ben megnyerte a kubai Jo-Jazz versenyt, melynek zsűri elnöke a hazánkban is ismert zongorista, Chucho Valdés volt.

Paolo Fresu, Richard Galliano, Jan Lundgren: Mare Nostrum II, Münsterlingeni Pszichiátriai Klinika, Münsterlingen, Svájc (2018. szeptember 22.)

Ugye azt a szakállas viccet már sokat hallottuk, hogy a jazz-rajongók és/vagy a jazz-zenészek a bolondokházába valók. Na, most ez szó szerint megvalósult, ugyanis a tegnapi koncertet a Münsterlingeni pszichiátriai klinikán rendezték. A koncert előtt, a Bodensee partján fekvő kertben sétálgatva, kicsit elgondolkozott az ember, vajon ki az ápolt, ki az orvos és ki a koncertre érkezett jazzrajongó.

A HIT DIADALA

Szerdán egyik legtöbbet foglalkoztatott zongoristánk, Neumann Balázs frissen megjelent „Faith” című lemezének bemutatójára került sor a Budapest Jazz Clubban. A triójában bőgőző Máthé László és Kaszás Péter dobos mellett a lemez vendégszólistái, a szaxofonokon és tárogatón játszó Borbély Mihály és az énekes Winand Gábor is színpadra léptek.

Mark Soskin Trio, Marian's Jazzroom, Bern, Svájc (2018. szeptember 21.)

A bern-i Marian's Jazzroom-ban is beindult a szezon: ezen a héten a Mark Soskin trió szerepelt. Mark Soskin - zongora, Jay Anderson - bőgő és Adam Nussbaum - dob - ez volt a felállás. Vagyis, három kopasz, kerek fejű, őszes pofaszakállú, hatvanas éveiben járó, komoly karriert maguk mögött tudó zenész New Yorkból.

Korábbi bejegyzések