JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Hajdu Klára, az örök optimista

Az alkalomból készül interjú Hajdu Klárával, hogy idén 10 éves a zenekara, és ezt illően meg is fogják ünnepelni az Opus Jazz Clubban október 13-án szombaton, élő lemezfelvétellel. Valljuk be, ritkán érnek meg 10 évet hazai jazz zenekarok, minden zenész annyi helyen játszik, hogy nehéz összehozni egy-egy fellépést. Énekesnők pedig duónál nagyobb zenekart ritkán működtetnek itthon. Bár az is igaz, hogy jó jazz énekesnőből is kevés van, akinek egyéni és mindig tiszta a hangja. Hajdu Klárát először a Balázs Elemér Groupban hallottam még egész fiatalon, mikor Winand Gáborral énekelt együtt és Juhász Gábor gitározott a zenekarban. Idén ősszel pedig megismerhettem a vidám, mindig jókedvű, segítőkész oldaláról is.

nyfmol5p.jpg

Jazzma: Hogyan kerültél a Balázs Elemér Groupba 2004-ben?

Hajdu Klára: Balázs Elemér a Megasztár című tévéműsorban látott és hallott meg és megkérte egy szegedi ismerősét, hogy valahogy kapcsoljon minket össze. Emlékszem, hogy remegő kézzel tárcsáztam a számot, amit kaptam. Egy gyors találkozó után nem sokkal, egy próbán találtam magam és mire észbe kaptam, már Bécsben koncerteztünk. Meseszerű volt az egész. Nagyon hálás voltam, hogy olyan fantasztikus muzsikusokkal énekelhettem majdnem egy évtizedig, akiket korábban csak a közönség soraiból csodáltam. Meghatározó időszak és nagy iskola volt ez nekem.

Jazzma: Épp most derült ki, hogy a szegedi ismerős, a Jazzma egyik munkatársa, pontosabban a szegedi tudósítója, Simády Béla.

Jazzma: Miért maradtál a jazz műfajban, amikor népzenében és popban is szép eredményeket értél el?

Hajdu Klára: Én elsősorban mindig énekesnek hívom magam. Nem igazán szeretem a cimkéket. De mivel a Zeneakadémia Jazz-ének szakán végeztem, így hivatalosan is ez lett a cimkém. :) De népdalokat, magyar örökzöldeket is éneklek jazz hangszerelésben ugyanúgy, ahogy a kedvenc pop dalaimat is. A népdalok és a pop zene ugyanúgy gyerekkorom óta a részem, mint a jazz, így ezek mind bennem vannak és így a zenében is, amit játszunk. A világon mindenhol van átjárhatóság a műfajok között. Egyre több nagyon izgalmas fúziót hallani. A jazzt ötvözik népzenével, klasszikus zenével, poppal, rock-kal, soullal...Például a neo-soul is nagyon nagy kedvencem.

Jazzma: Mi az, amire emlékszel, amit elhatároztál 10 évvel ezelőtt, hogy ha törik, ha szakad, Te megvalósítod a zenekarodban?

Hajdu Klára: Az elején nem volt ez ennyire tudatosan kitalálva... Egyre több felkérés érkezett, ahol már saját zenekarral szerettek volna hallani, így megalapítottam a saját quartetem. Balázs Józsival, Soós Mártonnal a Balázs Elemér Groupban is együtt zenéltünk, így a barátságra és a hasonló zenei ízlésünkre való tekintettel őket kértem fel zongorázni és bőgőzni, valamint Cseh Balázs barátunkat dobolni. Az kicsit szándékos volt, hogy nem Elemér lett a dobos, hiszen, akkor az már majdnem a BEG. :) Kicsit szerettem volna önállósodni zeneileg és a két zenekart szétválasztani. De persze voltak alkalmak, mikor Elemér jött dobolni a zenekaromba. Egyébként zeneileg is mást képviseltünk, mint a BEG. Ha be kellene határolni, akkor talán eleinte a mainstream jazz-hez voltunk a legközelebb.

Jazzma: Szerinted mi a sikered oka? És mi kell ahhoz, hogy egy énekesnő ebben a túlnyomóan férfiak alkotta jazzvilágban talpon maradjon, sőt a saját zenekarát vezesse sikerrel?

Hajdu Klára: Az ilyen nagyobb állomásoknál szoktam csak realáizálni, hogy mennyi idő eltelt és mit értünk el. Mivel mindezt saját erőből, managerek és producerek nélkül sikerült, így nagyon büszke vagyok. Bizony nagyon nehéz zenekart vezetni, pláne, ha még a saját kiadómnak, saját manageremnek, saját sajtósomnak is kell lennem egyszerre. Talán mostanra jutottam el odáig, hogy szívesen átadnám másnak ezt a munkát, hogy tudjak csak a zenélésre koncertrálni. Szerencsére ötleteim és terveim mindig is voltak és lesznek is, így ez az egész természetesen alakul. Talán emiatt kedvelik sokan a zenekart, mert nem mások által kitalált és megtervezett, hanem őszintén a miénk.

hublhp0m.jpg

Jazzma: 10 év alatt mennyiben változott a zenekarod?

Hajdu Klára: 2012-ben alakult át először a quartet, amikor Neumann Balázs lett a zongoristánk és Hoff Marcell a dobosunk. Velük kezdtünk el már alkotni és saját dalokat is írni. Talán ekkor lett még erősebb a vágyam, hogy többet mutassak meg magamból. Velük debütáltam, mint zeneszerző és szövegíró, mikor felvettük az első lemezünket a „Come with me”-t. Egyszerre volt félelmetes és csodálatos vállalás, de nem bántam meg, mert mai napig remek visszajelzéseket kapok a saját dalainkkal kapcsolatban. Ezután három évvel, 2015-ben Oláh Krisztián barátom lett a zongoristánk, aki rendkívüli tehetségével és lelkesedésével új lendületet adott a zenekarnak. Vele készítettük el második lemezünket „Plays Standards Dedicated to Chet Baker” címmel, amin a nagyszerű Fekete – Kovács Kornél közreműködött trombitán és szárnykürtön, és amelyet a szakma 2017-ben Fonogram díjra jelölt „Az év hazai jazz albuma” kategóriában.

Jazzma: Hogyan változott a zenekar által előadott zenei repertoár, stílus?

Hajdu Klára:  A quartet semmilyen konvenciónak nem akart megfelelni, majdnem hogy fordítva haladt az útján, mint ami a megszokott...ha lehet ilyet mondani...mert általában az a szokás, hogy standard-eket játszanak a kezdő zenekarok és később készítenek saját dalokat tartalmazó lemezeket. Na mi ehhez képest az első lemezünkön saját kompozíciók mellett, kortárs jazz darabokat, pop, népdal átdolgozásokat rögzítettünk és csak egy jazz örökzöldet. Majd a második lemezünkön vettünk fel standard-eket, de itt volt tematika. Csak olyan dalokat dolgoztunk át saját hangzásvilágunkban és stílusunkban, amelyeket Chet Baker - az én legnagyobb kedvencem - vitt sikerre.  A quartettel párhuzamosan, és attól elválaszthatatlanul megalakult Oláh Krisztiánnal a duónk. 2017 tavaszán jelent meg az első lemeznük, a “Deep in a Dream”, amelyen saját dalaink is helyet kaptak, így szerzőpárosként is debütáltunk. Nagyjából ezek a darabok teszik ki a repertoárunkat, de persze vannak tematikus koncertjeink, vagy volt egy sorozatunk, amikor minden alkalommal egy számunkra kedves vendég muzsikus csatlakozott hozzánk, akiknek a kompozícióit örömmel vettük fel a műsorunkra.

Jazzma: Mindenki előtt nyilvánvaló, hogy nagyon nyitott vagy a közönség felé, sokat beszélgetsz koncertek szünetében is. Szerinted ez fontos még akkor is, ha egy rendkívüli hanggal találkozik a közönség?

Hajdu Klára: Ez sem tudatos egyébként. Ha kérdeznek, nagyon szívesen válaszolok. Legyen az levél vagy egy koncert utáni személyes beszélgetés. Szerintem ez is hozzátartozik a szakmánkhoz. Mivel a színpadon állunk, így teljesen természetes, hogy a közönség kíváncsi rá, milyenek vagyunk a magánéletünkben. A közösségi oldalakon és a koncerteken sem titkolom a magánéletem, hiszen ez is én vagyok...a saját dalszövegeimben is arról írok, ami engem foglalkoztat vagy ami velem megtörtént, illetve mások dalait is az alapján választom ki, hogy azzal tudok-e azonosulni. Ugyanakkor szerintem nem is tolom túl. Tudom, mi az, amit óvnom kell és meg kell tartanom magamnak. Azt hiszem megtaláltam az arany középutat, és aki kíváncsi és figyel, az könnyen olvashat a sorok között.

Jazzma: Október 13-án lesz a 10 éves jubileumi koncertetek az Opusban. Mire számíthat a közönség?

Hajdu Klára:  Mivel annyira sok zenész játszott már velünk, hogy esélyem sem volt mindenkit meghívni, hisz nincs az a színpad, ahol elférnénk :) , így minden szempontot figyelembe véve, végül a zenekarral közösen úgy döntöttünk, négyen muzsikálunk ezen a koncerten. A régi nagy kedvencek nem maradhatnak el, de természetesen kedveskedünk majd újdonságokkal is a közönségünknek. A koncert különlegessége az lesz, hogy rögzítjük is, így egy élő lemezfelvétel részesei lesznek azok, akik velünk tartanak.

Jazzma: Fiatal korod ellenére, már közel 15 éve sikeres vagy a pályán. Biztos van olyan, amit még nem tudtál megvalósítani, talán mert egy nap csak 24 órából áll vagy mert nem volt lehetőséged rá más okból. Beszélnél kicsit a terveidről, jövőbeni céljaidról?

Hajdu Klára:  Szerencsére rengeteg vágy és ötlet kavarog bennem, így inkább a megvalósulásukon töröm a fejem. Nagyon sok olyan zenész van, akivel még nem dolgoztam együtt és sok dal van, amit még nem énekeltem el vagy nem vettem még lemezre. Ha innentől egyet sem írnék, akkor is lenne elég... de mivel a zeneszerzés is érdekel, így azzal is szeretnék minél többet foglalkozni. Egyelőre igyekszem csak az év hátralevő részére koncentrálni. Aztán szépen jöhet minden sorban. Szeretném, hogy minél több helyre eljuthasson a zenénk. Azon leszek, hogy eleget tudjunk tenni minden felkérésnek hazánkban és külföldön egyaránt.


Hajdu Klára pontosan tudja, hogy hiába szép és jó hangú valaki, ha nincs mögötte kitartás, szorgalom és az a tudás, hogyan menedzselje saját magát, akkor nem lehet megmaradni a zenei pályán. Sok olyannal találkozott, akikben megvolt a tehetség, mégsem tudtak kitörni, ismertté válni. Érdemes tőle tanulni!

További sok sikert kívánok! Szeretnénk sok saját dalt hallani tőled. És őrizd meg az örök optimizmusodat, lelkesedésedet.

Fotók: Szakonyi Milán

9b4rt8ah.jpg



Jazzma: Hogyan kerültél a Balázs Elemér Groupba 2004-ben?

Hajdu Klára: Balázs Elemér a Megasztár című tévéműsorban látott és hallott meg és megkérte egy szegedi ismerősét, hogy valahogy kapcsoljon minket össze. Emlékszem, hogy remegő kézzel tárcsáztam a számot, amit kaptam. Egy gyors találkozó után nem sokkal, egy próbán találtam magam és mire észbe kaptam, már Bécsben koncerteztünk. Meseszerű volt az egész. Nagyon hálás voltam, hogy olyan fantasztikus muzsikusokkal énekelhettem majdnem egy évtizedig, akiket korábban csak a közönség soraiból csodáltam. Meghatározó időszak és nagy iskola volt ez nekem.

Jazzma: Miért maradtál a jazz műfajban, amikor népzenében és popban is szép eredményeket értél el?

Hajdu Klára: Én elsősorban mindig énekesnek hívom magam. Nem igazán szeretem a cimkéket. De mivel a Zeneakadémia Jazz-ének szakán végeztem, így hivatalosan is ez lett a cimkém. :) De népdalokat, magyar örökzöldeket is éneklek jazz hangszerelésben ugyanúgy, ahogy a kedvenc pop dalaimat is. A népdalok és a pop zene ugyanúgy gyerekkorom óta a részem, mint a jazz, így ezek mind bennem vannak és így a zenében is, amit játszunk. A világon mindenhol van átjárhatóság a műfajok között. Egyre több nagyon izgalmas fúziót hallani. A jazzt ötvözik népzenével, klasszikus zenével, poppal, rock-kal, soullal...Például a neo-soul is nagyon nagy kedvencem.

Jazzma: Mi az, amire emlékszel, amit elhatároztál 10 évvel ezelőtt, hogy ha törik, ha szakad, Te megvalósítod a zenekarodban?

Hajdu Klára: Az elején nem volt ez ennyire tudatosan kitalálva... Egyre több felkérés érkezett, ahol már saját zenekarral szerettek volna hallani, így megalapítottam a saját quartetem. Balázs Józsival, Soós Mártonnal a Balázs Elemér Groupban is együtt zenéltünk, így a barátságra és a hasonló zenei ízlésünkre való tekintettel őket kértem fel zongorázni és bőgőzni, valamint Cseh Balázs barátunkat dobolni. Az kicsit szándékos volt, hogy nem Elemér lett a dobos, hiszen, akkor az már majdnem a BEG. :) Kicsit szerettem volna önállósodni zeneileg és a két zenekart szétválasztani. De persze voltak alkalmak, mikor Elemér jött dobolni a zenekaromba. Egyébként zeneileg is mást képviseltünk, mint a BEG. Ha be kellene határolni, akkor talán eleinte a mainstream jazz-hez voltunk a legközelebb.


Jazzma: Szerinted mi a sikered oka? És mi kell ahhoz, hogy egy énekesnő ebben a túlnyomóan férfiak alkotta jazzvilágban talpon maradjon, sőt a saját zenekarát vezesse sikerrel?

Hajdu Klára:  Az ilyen nagyobb állomásoknál szoktam csak realáizálni, hogy mennyi idő eltelt és mit értünk el. Mivel mindezt saját erőből, managerek és producerek nélkül sikerült, így nagyon büszke vagyok. Bizony nagyon nehéz zenekart vezetni, pláne, ha még a saját kiadómnak, saját manageremnek, saját sajtósomnak is kell lennem egyszerre. Talán mostanra jutottam el odáig, hogy szívesen átadnám másnak ezt a munkát, hogy tudjak csak a zenélésre koncertrálni. Szerencsére ötleteim és terveim mindig is voltak és lesznek is, így ez az egész természetesen alakul. Talán emiatt kedvelik sokan a zenekart, mert nem mások által kitalált és megtervezett, hanem őszintén a miénk.

Jazzma: 10 év alatt mennyiben változott a zenekarod?

Hajdu Klára: 2012-ben alakult át először a quartet, amikor Neumann Balázs lett a zongoristánk és Hoff Marcell a dobosunk. Velük kezdtünk el már alkotni és saját dalokat is írni. Talán ekkor lett még erősebb a vágyam, hogy többet mutassak meg magamból. Velük debütáltam, mint zeneszerző és szövegíró, mikor felvettük az első lemezünket a „Come with me”-t. Egyszerre volt félelmetes és csodálatos vállalás, de nem bántam meg, mert mai napig remek visszajelzéseket kapok a saját dalainkkal kapcsolatban. Ezután három évvel, 2015-ben Oláh Krisztián barátom lett a zongoristánk, aki rendkívüli tehetségével és lelkesedésével új lendületet adott a zenekarnak. Vele készítettük el második lemezünket „Plays Standards Dedicated to Chet Baker” címmel, amin a nagyszerű Fekete – Kovács Kornél közreműködött trombitán és szárnykürtön, és amelyet a szakma 2017-ben Fonogram díjra jelölt „Az év hazai jazz albuma” kategóriában.

Jazzma: Hogyan változott a zenekar által előadott zenei repertoár, stílus?

Hajdu Klára: A quartet semmilyen konvenciónak nem akart megfelelni, majdnem hogy fordítva haladt az útján, mint ami a megszokott...ha lehet ilyet mondani...mert általában az a szokás, hogy standard-eket játszanak a kezdő zenekarok és később készítenek saját dalokat tartalmazó lemezeket. Na mi ehhez képest az első lemezünkön saját kompozíciók mellett, kortárs jazz darabokat, pop, népdal átdolgozásokat rögzítettünk és csak egy jazz örökzöldet. Majd a második lemezünkön vettünk fel standard-eket, de itt volt tematika. Csak olyan dalokat dolgoztunk át saját hangzásvilágunkban és stílusunkban, amelyeket Chet Baker - az én legnagyobb kedvencem - vitt sikerre.  A quartettel párhuzamosan, és attól elválaszthatatlanul megalakult Oláh Krisztiánnal a duónk. 2017 tavaszán jelent meg az első lemeznük, a “Deep in a Dream”, amelyen saját dalaink is helyet kaptak, így szerzőpárosként is debütáltunk. Nagyjából ezek a darabok teszik ki a repertoárunkat, de persze vannak tematikus koncertjeink, vagy volt egy sorozatunk, amikor minden alkalommal egy számunkra kedves vendég muzsikus csatlakozott hozzánk, akiknek a kompozícióit örömmel vettük fel a műsorunkra.


Jazzma: Mindenki előtt nyilvánvaló, hogy nagyon nyitott vagy a közönség felé, sokat beszélgetsz koncertek szünetében is. Szerinted ez fontos még akkor is, ha egy rendkívüli hanggal találkozik a közönség?

Hajdu Klára: Ez sem tudatos egyébként. Ha kérdeznek, nagyon szívesen válaszolok. Legyen az levél vagy egy koncert utáni személyes beszélgetés. Szerintem ez is hozzátartozik a szakmánkhoz. Mivel a színpadon állunk, így teljesen természetes, hogy a közönség kíváncsi rá, milyenek vagyunk a magánéletünkben. A közösségi oldalakon és a koncerteken sem titkolom a magánéletem, hiszen ez is én vagyok...a saját dalszövegeimben is arról írok, ami engem foglalkoztat vagy ami velem megtörtént, illetve mások dalait is az alapján választom ki, hogy azzal tudok-e azonosulni. Ugyanakkor szerintem nem is tolom túl. Tudom, mi az, amit óvnom kell és meg kell tartanom magamnak. Azt hiszem megtaláltam az arany középutat, és aki kíváncsi és figyel, az könnyen olvashat a sorok között.

Jazzma: Október 13-án lesz a 10 éves jubileumi koncertetek az Opusban. Mire számíthat a közönség?

Hajdu Klára:  Mivel annyira sok zenész játszott már velünk, hogy esélyem sem volt mindenkit meghívni, hisz nincs az a színpad, ahol elférnénk :) , így minden szempontot figyelembe véve, végül a zenekarral közösen úgy döntöttünk, négyen muzsikálunk ezen a koncerten. A régi nagy kedvencek nem maradhatnak el, de természetesen kedveskedünk majd újdonságokkal is a közönségünknek. A koncert különlegessége az lesz, hogy rögzítjük is, így egy élő lemezfelvétel részesei lesznek azok, akik velünk tartanak.

Jazzma: Fiatal korod ellenére, már közel 15 éve sikeres vagy a pályán. Biztos van olyan, amit még nem tudtál megvalósítani, talán mert egy nap csak 24 órából áll vagy mert nem volt lehetőséged rá más okból. Beszélnél kicsit a terveidről, jövőbeni céljaidról?

Hajdu Klára: Szerencsére rengeteg vágy és ötlet kavarog bennem, így inkább a megvalósulásukon töröm a fejem. Nagyon sok olyan zenész van, akivel még nem dolgoztam együtt és sok dal van, amit még nem énekeltem el vagy nem vettem még lemezre. Ha innentől egyet sem írnék, akkor is lenne elég... de mivel a zeneszerzés is érdekel, így azzal is szeretnék minél többet foglalkozni. Egyelőre igyekszem csak az év hátralevő részére koncentrálni. Aztán szépen jöhet minden sorban. Szeretném, hogy minél több helyre eljuthasson a zenénk. Azon leszek, hogy eleget tudjunk tenni minden felkérésnek hazánkban és külföldön egyaránt.


Hajdu Klára pontosan tudja, hogy hiába szép és jó hangú valaki, ha nincs mögötte kitartás, szorgalom és az a tudás, hogyan menedzselje saját magát, akkor nem lehet megmaradni a zenei pályán. Sok olyannal találkozott, akikben megvolt a tehetség, mégsem tudtak kitörni, ismertté válni. Érdemes tőle tanulni!

További sok sikert kívánok! Szeretnénk sok saját dalt hallani tőled. És őrizd meg az örök optimizmusodat, lelkesedésedet.


Vissza a hírekhez