JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Egy elszánt tanító

Nagy János zongoraművész pár hete hívta életre a Mi Zenénk Alkotóműhelyt, röviden AMZAM-ot. Túl sok információt még nem tartalmaz a honlap, de kíváncsi voltam, mi vezet valakit arra, hogy egy iskolát létrehozzon.

Nagy János az LFZE-n végzett jazz-zongora és zeneszerző szakon. Rengeteg zenekarban játszott és játszik, több iskolában tanít, és alapfokú jazz-zongora főtárgy tantervének kidolgozására is felkérték. 2010-óta a Balatonfüredi Világzenei és Improvizációs Tábor művészeti vezetője.

nagy-janos1.jpg

Jazzma: Mi az Alkotóműhely célja? Miért hívtad életre?

Nagy János: 25 éve tanítok különböző intézményekben a zenét tanulni vágyók érdeklődése, képessége és az iskola elvárásai közt, ami alig van összhangban az egyéni fejlődés ütemével. Eddig szervezett keretek közt az immár 10. éve működő Balatonfüredi Világzenei és Improvizációs Táborban valósítottuk meg az általam/általunk elképzelt ideális zenés együttlétet, ahol tanár, diák közösen alkot, közösen tanul. Most eljött az idő, hogy mindezt elkezdjük évközben is!

Jazzma: Miben tudtok mást nyújtani, mint egy zeneiskola, ahol van jazzgitár vagy jazz-zongora oktatás? Itt is - a zeneiskolákhoz hasonlóan - minden évben egy osztállyal feljebb lép a tanuló?

Nagy János: Miután nem állami iskola így nincs külsőleg ránk erőltetett tanterv, a növendékek fejlődésének tempójában tudunk haladni. osztályok nincsenek. Iskola jelleget a különböző csoportos órák lehetősége adja.

Jazzma: Csak jazz zenével foglalkozik a műhely? Milyen tantárgyak közül választhatnak a gyerekek? Egyáltalán gyerekeknek hoztátok létre az iskolát vagy az idősebb generációra is gondoltatok?

Nagy János: Egyenlőre zongora, hegedű és ének oktatás van egyénileg. Ezenkívül különböző csoportos improvizációs, zenekari órák vannak. Vincent Mascart francia szaxofonossal évek óta dolgozunk együtt, ő kurzus-szerűen oktat szaxofont és soundpaintinget.

A Mi Zenénk Alkotóműhely (AMZAM) kezdőket és haladókat, kicsiket és nagyokat egyaránt vár. Ugyanakkor nem árt, ha a 6-7 éves gyerekeknek is van már valamilyen zenei előképzettségük - például zeneiskolában tanulják az alapokat - és mellé kiegészítésképpen vesznek részt az AMZAM csoportos improvizációs óráin. A Mi Zenénk Alkotóműhely oktatói a nagyobbaknak egyéni és zenekari órákat is kínálnak, valamint segítik a felkészülésben azokat, akik hazai vagy külföldi dzsessz iskolákba szeretnének felvételizni. Különlegességnek számít az „Improvizáció és stílusismeret egyéni és zenekari játékban”című, 30 órás, akkreditált képzés is, amelyen olyan zenetanárok vehetnek részt, akik szeretnének bepillantást nyerni a dzsessz és az improvizáció világába, és beépítenék ezt a szemléletet a napi munkájukba.

amzam-logo.jpg

Jazzma: A honlapról egyelőre csak annyi derül ki (amzam.net), hogy Budapesten és Székesfehérváron fogadjátok a lelkes fiatalokat? Már elkezdte az AMZAM a működést?

Nagy János: Október közepén indulnak az órák. Mindkét helyszínen van akusztikus zongora, Budapesten a zenekari gyakorlathoz felszerelés. A honlapon hamarosan minden információ megtalálható lesz és jelentkezni is ott lehet.

Jazzma: Kik tanítanak az Alkotóműhelyben?

Nagy János: A Mi Zenénk Alkotóműhely oktatói ismert, kiváló előadóművészek: az éneket Mózes Tamara dzsesszénekesnő, a dzsesszhegedű órákat Frankie Látó, a zongoraórákat, zenekari órákat én, de alkalomszerűen kurzusokat tart majd például Vincent Mascart francia szaxofonos is, valamint népzenei és egyéb hangszeres kurzusok is lesznek. A tehetséges diákok ösztöndíjakra is pályázhatnak majd A Mi Zenénk Alapítványnál.

Jazzma: Mire számítotok rövid és hosszú távon?

Nagy János: Lelkes diákokra. :)  Szeretnénk több hangszeren is egyéni órákat és az akkreditált tanfolyamokat kibővíteni az órákon túl, esti koncertekkel. Célunk ugyanazt a jó hangulatot, zenei együttlétet megvalósítani évközben is, amit eddig a nyári táborunkban. Ha ezt sikerül elérni és megtartani, akkor már elértük a célunkat.


A közösségi portálon is megtalálható az iskola: https://www.facebook.com/AMiZenenkAlkotoMuhely/

Sok sikert! Remélem, minél több fiatalnak tudtok olyan pluszt adni, ami eddig hiányzott az életükből, és zeneszerető felnőttekké válnak.

Vissza a hírekhez