JazzMa

Friss Hírek

VIRTUÓZOK ESTÉJE2018. november 14.
Jazzlista - november 10.2018. november 10.
Relax: Timeless2018. november 07.
Colin Stetson a Trafóban2018. november 05.
Játék – 2018 november2018. november 04.
KÖZÖS NEVEZŐN2018. október 31.
MAYNARD FERGUSON EMLÉKEST2018. október 23.

Hírek

Peter Protschka Quartet Featuring Rick Margitza, Bird's Eye Club, Basel, Svájc (2018. október 4.)

Peter Protschka (trombita), Martin Sasse (zongora), Martin Gjakonowski (bőgő), Tobias Backhaus (dob) és a sztárvendég, Rick Margitza (szaxofon) volt az együttes felállása. Ugyanez a zenekar ugyanebben a klubban 2015-ben már felvett egy élő lemezt; most újra összeálltak egy svájci/német miniturné erejéig.

pp-rm-4.jpg

Protschka remek zenész: klasszikus zenei képzéssel indult, de most már sokkal inkább Art Farmer és Tom Harrell, mint mondjuk Bach nyomdokain halad. Martin Sasse sem kis név a német jazz-szcénában: számos szólólemeze jelent meg, amelyeken olyan zenészekkel játszik, mint Vincent Herring, Steve Grossman vagy a "mi" Lakatos Tónink. Ennek ellenére én Rick Margitza-ért mentem le a klubba. Azért a Rick Margitza-ért, aki a modern jazz-szaxofonozás első vonalába tartozik, aki olyan óriások mellett "nevelkedett", mint Maynard Ferguson vagy Miles Davis, aki nemrég Lakatos Tónival és Bolla Gáborral készített egy remek lemezt, és aki magyar jazz-füleknek/jazz-szemeknek jól ismert! (Tavalyi remekül sikerült magyarországi turnéjáról a JazzMa is megemlékezett: https://www.jazzma.hu/hirek/2017/11/01/margitza-es-a-toltott-kaposzta-sikere)

pp-rm-13.jpg

Úgyhogy nem is ismertetem Rick életútját, azt már megtette nekünk Somogyvári Péter. A mostani koncerten részben a "Live at Bird's Eye Basel" zenéje volt a program, részben standardek, részben Rick Margitza kompozíciók. A "teljes elszállás" a második szettben történt, ahol Rick még jobban előtérbe került, és ötletben-humorban gazdag, csodaszépen intonált szaxofonjátékkal varázsolt el bennünket (úgy, ahogy ezt csak ő tudja... és még egypáran a legnagyobbak közül...). Nekem talán a „Hands of Time”, a „Love Dance” és a „Blues for My New Shoes” voltak a koncert fénypontjai.

pp-rm-1.jpg

Rick Margitza tehát tovább tündököl. Olyan "igazi" Rick Margitza szólólemezt már jó pár éve nem kaptunk tőle (talán a 2004-es „Bohemia” volt az utolsó... és persze a Moutin Reunion Banddel készített lemezek, de az utolsó, a „Soul Dancers” is majd' tíz éves már...), de remélhetőleg nemsokára egy ilyennel is megörvendeztet bennünket.

pp-rm-2.jpg

pp-rm-3.jpg

pp-rm-5.jpg

pp-rm-6.jpg

pp-rm-7.jpg

pp-rm-8.jpg

pp-rm-9.jpg

pp-rm-10.jpg

pp-rm-11.jpg

pp-rm-12.jpg


Vissza a hírekhez