JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

A Bacsó Kristóf - Oláh Kálmán Quartet a Sikk Klubban

Az augusztusi Debreceni Jazz Napok után nagy csend következett, nem volt egyetlen jazz koncert sem, így ezért nem jelentkeztünk.

olah-kalman-018.jpg

Tegnapelőtt este viszont beindult a Sikk Klub őszi koncertsorozata és nem akármilyen színvonallal. A Jazzbarátok Köre úgy hirdette a Bacsó Kristóf - Oláh Kálmán Quartet koncertjét, hogy érdemes lesz eljönni, mivel a szezon kiemelkedő eseménye várható. Nos, nem tévedtek. Olyan magasra tették a mércét, hogy ezt nagyon nehéz lesz felülmúlni. Ebben az összeállításban először voltak a klub vendégei, mert külön-külön sokszor megfordultak, de kíváncsian vártuk, hogy a jól ismert zenészek ebben a felállásban, hogyan oldják meg elképzeléseiket. Ez a koncert véleményem szerint a világ bármelyik fesztiválján megállja a helyét, mert nemcsak egyenként is a szakma legjobbjai, de együtt rendkívüli összeszokottságról és egymás iránti magas szintű alkalmazkodóképességről is számot adtak.

olah-kalman-020.jpg

A legfiatalabb a zenekarból Gyárfás Attila (Gyafi fia, nem esett messze az alma a fájától) korát meghazudtoló precizitással és újszerű technikai  megoldásokkal hívta fel magára figyelmet. Barcza Horváth Józsefet nemcsak kitűnő kísérete, de szólói is a legnagyobb bőgősök sorába emelik, de a szaxofonos Bacsó Kristófról is ugyanezt mondhatjuk el. Saját kompozíciói és dinamikát magas szinten alkalmazó lassú számai érzelmileg nagyon megfogtak bennünket.

olah-kalman-003.jpg

olah-kalman-005.jpg

olah-kalman-006.jpg

Oláh Kálmán játéka és kompozíciói már évek óta a világ elit mezőnyébe kapott méltó helyet.

Nagyon szép és értékes este volt, bízunk benne, hogy még találkozunk ezzel az összeállítással. Műsorukat érdemes megemlíteni.

Ha egy számot kell kiemelnem, nekem Bacsó „Aleil” című szerzeménye fogott meg leginkább. A szám felépítése és szólói maradandó élményt adott.

1.       Bacsó Kristóf : Smiling Moon
2.       Kodály: Epigramma című művének átdolgozása Oláh Kálmán által
3.       Bacsó Kristóf: Aleil
4.       Duke Ellington: Prelude to a kiss
5.       Thelonious Monk: Wee See
6.       Oláh Kálmán: Hungarian Sketches
7.       Bacsó Kristóf: Hanna Is Here
8.       Oláh Kálmán: Plymodal Blues
9.       Ráadás: Thelonious Monk: Monk’s Dream

olah-kalman-010.jpg

olah-kalman-023.jpg

olah-klmn-024.jpg

Vissza a hírekhez