JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 18.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Jubileum a Transform Quintettel

A Transform Quintet tagjai már 20 éve játszanak együtt. Ennek alkalmából a teljes eddigi munkásságukból válogatták össze műsorukat. A zenekar mérföldkövei az az öt lemez, amelyeket az elmúlt években vettek fel. A zenekar tagjai: Gyémánt Bálint (gitár), Eged Márton (basszusgitár), Horváth “Tojás“ Gábor (zongora), Gálfi Attila (dob) és Redő Dániel (ütőhangszerek).

dsc00082.JPG

A koncert finom, visszafogott kezdése után a szólóknak köszönhetően rögtön felfokozódott a hangulat. Gyémánt Bálint kissé torzított elektromos gitár-hangzása és játéka bővelkedett a rockos elemekben, szólóinak felépítettsége, fokozásai az egész zenekart felpörgették. Sajnos valamilyen technikai oknál fogva a gitár kevésbé tudott lépést tartani a zenekar többi tagjának dinamikaváltásaival, így amikor a gitárszóló fokozódott és egyre érdekesebbé vált, rendszerint egyre kevésbé hallatszott ki az erősödő zenekari kíséretből.

A kvintet különböző korszakaiból összeválogatott számok igen változatos műsort eredményeztek. Különböző groove-ok és metrumok váltakoztak, szép dinamikai váltásokkal összefűzve. Az est első meglepetésvendége Dévényi Zoltán (gitár) volt. Hangszere, játékmódja, effektezett hangzása új színnel gazdagította a zenekart. Eközben Gyémánt Bálint egy shakerrel foglalta le magát. Dévényi Zoltán gitárja még kevésbé szólt át a zenekaron, így csak a halkabb részeknél hallhattuk játékát. Az igazi meglepetésvendég Gereben Zita volt, aki a „Sushi” cimű számot énekelte el a zenekar kíséretében.

dsc00207.JPGhttps://www.jazzma.hu/media/images/content/hirek/2018/10/jubileum-a-transform-quintettel/dsc00207.JPG

A zenekar teljes mértékben együtt volt. Minden arrange, az unisono részek, a dob groove-ok teljesen összeértek. Nagyon hallatszódik az a 20 év együtt zenélés. A hangzásvilág teljesen kiforrott, a számokat olyan precizitással játszották, mintha stúdiófelvételen lettek volna. A zenekar alig fejezte be a főműsort, azonnal visszatapsolta a közönség. A ráadás a kvintet korai szakaszában íródott „Visszajáró üstökös” című száma volt, amely méltó befejezése volt a koncertnek.

dsc00218.JPG

dsc00297.JPG

Vissza a hírekhez