JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

Lássuk, mire megyünk hárman! - A három István: Gyárfás, Elek, Fekete az iFben

Eddig is azt gondoltam, hogy jó muzsikusnak lenni. A zene, ha jól csinálják, teljes embert kíván. Úgyis mondhatnánk, hogy meditatív állapotba kerül a muzsikus. Napról napra kiszáll a mindennapok mókuskerekéből, egy elvont világban utazgat, ahonnan feltöltődve kerül vissza a mindennapokba. Még ha esetleg fáradtan is. (Mondjuk a komplex függvénytan hasonlóan meditatív, de sokan már a törtek összeadásánál feladják).

1.jpg

Az eheti Gyafi csütörtökön a három Pisti muzsikálása ezen az elképzelésemen is túltett. Számukra is új, meglepetésekkel teli vizekre eveztek. A három nagyszerű hangszeres Gyafi (Gyárfás István gitár) hívására ült össze Elek István (klarinét és szaxofon), Fekete István (trombita) összeállításban. Nincs bőgő és dob, de van három jóbarát és jószomszéd. Azzal a kíváncsisággal ültek le, ebben biztos vagyok, beszéltem velük előtte, hogy lássuk, mire megyünk hárman. Mire jutunk, ha egyfelé evezünk, és csak az számít, hogy szépen menjen a csónak a vízen, bármilyen legyen is a hullámzás és a szél.

2.jpg

A szokásos jam hajó más. Azt lehet egy kicsit erre-arra rángatni, és igazából nem megy nagyon ismeretlen vizekre. De a tegnapi buli más volt. Még a viccekkel, amikből szóban és zenében kifogyhatatlan ez a három pasas, csak adták a lovat (evezőpadot) egymás alá.


A zenéről nálam autentikusabb véleményt idézek a Dániából érkezett szaxofon tanártól: “Sok jó koncertet hallottam, nagyon jókat is, de ennél inspirálóbb zenélést még nem tapasztaltam. Ez kivételes volt. Legyen ez minden héten, itt leszek minden alkalommal.”

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

Vissza a hírekhez