JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

Hajdu Klára Quartet – 10 év egy koncertben

Hajdu Klára a rajongók számára egy jubileumi koncerttel készült, hogy együtt ünnepelhessék meg zenekara 10 éves fennállását. A különleges esemény az Opus Jazz Clubban zajlott.

hkq1.jpg

Nagyon jó hangulatú estet hallhattunk, az eddig megjelent lemezekről válogattak, de voltak meglepetések is, ahogy vártuk. Klárával épp a koncert előtt készítettem interjút, így újra nem írom le, amit elmondott a 10 éves zenekaráról: itt elolvasható.

hkq1b.jpg

A zenekar négy tagja, Hajdu Klára (ének), Oláh Krisztián (zongora), Soós Márton (bőgő), Hoff Marcell (dob) teljes felkészültségben vágott neki az estének, ők azok, akik mindig betöltik az egész teret. A közönség pedig élvezhette a változatos zenéket. Hallhattuk a "Plays Standards Dedicated to Chet Baker" című lemezről az „Estate”-t, Klára és Krisztián első közös szerzeményét, a „Deep in a Dream”-et quartet előadásban, Soós Marcival közös dalát, a „Come with Me”-t , ami a quartet első lemezének címadó dala volt. Az első részben még elhangzott Oláh Krisztián szerzeménye, a „Lonely Road”, aminek szövegét Montreux-ben, a nemzetközi jazz verseny utáni akadémián - ahová Krisztián döntősként meghívást kapott - Al Jarreau és menedzsere írták.

hkq5.jpg

A rövid szünet után máris egy újabb frissiben kvartettre hangszerelt Hajdu Klára szerzeményt hallhattunk, az „I don’t want to lose my faith in you”-t, és mint kiderült, ehhez nemsokára egy klipet is forgatnak.
Majd a „Hulljatok levelek” gyönyörű magyar népdal hangzott el, amit még soha nem énekelt Klára a quartettel (Krisztián erre az estére hangszerelte meg, és nagyon jól megharmonizálta), hanem csak a Balkan Fanatikkal és a Rákfogóval, az „Urban Fragments” című lemezen. Elhangzott az „I remember you” sztenderd, amit ugyancsak erre az estére hangszereltek át, és a nagy kedvenc, Klára első saját dala, a „Lullaby”, ami egy fantasztikus lírai altatódal. Hallhattuk Jerome Kern híres szerzeményét, az „I’m old fashioned” című számot és természetesen a vastaps sem maradhatott el, ami után Klenner vidám dala, a „Just Friends” hangzott el zárásképpen. Oláh Krisztián végig belefeledkezve a zenébe, virtuózan zongorázott, Hajdu Klára pedig megmutatta a külföldi vendégeknek is, hogy a hangja mestere, akár mély, akár magas, mindig tiszta. A ritmus szekció pedig a tőlük megszokott precízséggel és odafigyeléssel segítette a két szólista munkáját, hogy ők kiteljesedhessenek, emellett virtuóz szólóikkal emelték az est fényét.

hkq4.jpg

hkq2.jpg

Klára megköszönte a közös munkát az eddigi tagoknak és közreműködőknek, akiket itt hosszú lenne felsorolni. A teljes lista az énekes hivatalos oldalán olvasható.

A koncert egyben egy lemezfelvétel is volt, amelyhez kitűnő körülményeket biztosított az Opus Jazz Club és a remek hangmérnök, Szabó Viktor. Ezzel a gesztussal igyekezett a quartet az ünnepi hangulatot méltó módon megörökíteni.

Nagyszerű estét tölthettünk el Hajdu Klára gyönyörű hangját hallgatva, és már alig várom az új lemezt, amin még lesz néhány szám, amit nem írtam le, hogy maradjon meglepetés is.

Fotók: Szakonyi Milán

hkq3.jpg

hkq7.jpg

Vissza a hírekhez