JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Subicz Gábor - Debrecenben

Nekünk Debrecenieknek ez nem újdonság, mindig örömmel vesszük ha hazalátogat, mivel Debreceninek tartjuk, hiszen innen származik. Ráadásul most két napra érkezett, vasárnap a Kölcsey Központban a Modern Art Orchestra trombitásaként üdvözölhettük. A Fekete-Kovács Kornél által vezetett nagyzenekar hatalmas vállalkozását láthattuk és hallhattuk Bartók 15 magyar parasztdal feldolgozásában. Ebben jelentős szerepet vállalt Subicz Gábor, valamint Ávéd János és Bacsó Kristóf.

Három vendégszólistát is meghívtak Dresch Mihály, Gőz László és Harcsa Veronika személyében. A koncert elején Fekete-Kovács Kornél elmondta röviden a hangszerelések és kidolgozások történetét. Három igazi magyar hangszer is emelte a rendkívül izgalmas hangszereléseket, a fuhun, a tárogató és a bőrduda megszólaltatásával. Sajnos fényképet nem tudtam készíteni a fényképezés számára nagyon előnytelen fényviszonyok miatt. Meg kell említeni, hogy Debrecenben jelenleg csak a Kölcsey Központ nagyterme alkalmas egy ilyen jellegű nagyzenekar bemutatására. Itt viszont tökéletes akusztika és hangosítás volt. Megjegyezhetem, hogy szinte hanglemezminőséggel szólalt meg a nagyzenekar, mert a keverőpult mögött a zenekar igazi hangmérnökei ültek. A nagyzenekar minden tagja egyenként is világszinten játszó muzsikus, talán egyetlen nagy teljesítményt emelnék ki, Dresch Mihály fuhun és tenorszólóit. (De lehet, hogy egy kicsit elfogult vagyok vele szemben, de ritkán láttam ilyen felszabadultnak. Meghívása erre a zenére telitalálat volt.)

subtones-005.jpg

Másnap október 22-én Subicz Gábor folytatta debreceni szereplését a nagyerdői Víztorony koncerttermében a saját Subtones formációjával. A dobos Csízi László tagja a MAO-nak és hozzájuk csatlakozott Fónay Tibor basszusgitáron, Csókás Zsolt gitáron és Benkő Dániel zongorán. Ebben a formációban Subicz Gábor megvalósíthatja saját elképzeléseit és az együttesben meghívott muzsikustársak tökéletesen alkalmazkodnak.  Saját számaik mellett feldolgozásaikra is jellemző az egyéni hangzásvilág. Koncertjük nagy sikert aratott, élvezetes volt minden egyes hangszerszólójuk, megérdemelt tapsot kaptak a lelkes közönségtől. Ebben az összeállításban, hosszabb távon nagyobb reményekről is álmodozhatunk. Hangulatos jó este volt Subicz Gabi az alábbi műsort konferálta be és írta le a jazzma olvasóinak.

1.       Evidence int he Lens
2.       Riddim
3.       Little Church
4.       Kotta nélkül (régi LGT nóta)
5.       Vigyél el
6.       Igaz szerelem
7.       East & Bass
8.       Insect Love
9.       The Call
10.   Ráadásszám: Octopus

subtones-014.jpg

subtones-015.jpg

subtones-016.jpg

subtones-017.jpg

Vissza a hírekhez