JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 18.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

KÖZÖS NEVEZŐN

Szombaton az Opus Jazz Clubban mutatkozott be a Common Ground néven alakult héttagú brit-magyar formáció. A MOL jazzvonatával a Mátyás utcai állomásra érkezett londoni utasok közül a trombitás Byron Wallen, és a steel pan mestere, Mark Cherrie, járt már fővárosunkban, a gitáros Rob Luft és az ütőhangszeres Richard Olatunde Baker viszont új vendégként érkezett. Hozzájuk három magyar muzsikus csatlakozott az Euro-African Playground zenekarból, a jelenleg éppen Svájcban tevékenykedő, a zenekart alapító dobos, Juhász Márton, a billentyűs Tálas Áron, és ebben a formációban a gitárt basszusgitárra váltó ifj. Tóth István.

30 éve Relax!; avagy Vincze Pál a JazzKarcban

A JazzKarc egy hetente jelentkező magazin, mely a Karc FM 105,9 rádión hallható péntekenként, este nyolc órától, majd éjféltől kerül ismétlésre. A 2016 májusában indult műsorfolyam szerkesztő-műsorvezetője jómagam vagyok - tehát Gáspár Károly -, és Maloschik főszerkesztő úrnak köszönhetően januártól itt, a jazzma.hu-n is lehetőségem van ajánlani kedves Olvasóinknak az aktuális adást!

Szimfonikus művek egy jazzmuzsikustól

Az ütőhangszeres-vibrafonos-hangszerelő Tommy Vig elsősorban jazz-zenészként ismert, holott a kortárs zenében is letette a névjegyét. Az idén nyolcvan éves művész az évtizedek során több szimfonikus zenekari művet komponált; két újabb szerzeménye az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére a Pesti Vigadóban október 27-én hangzott fel.

A Common Ground szabadsága

A Budapest Music Centerben szombat este felrobbant a színpad. No, de jó értelemben, hiszen olyan zenét hallgathattunk, ami kirepített minket a térből és időből. Köszönhettük mindezt a Common Ground formációnak, melynek alapító tagja a tehetséges fiatal jazzdobos, Juhász Márton, aki jelenleg a Focusyear ösztöndíjjal Baselben él, de pl. tanult a bostoni Berklee College of Music egyetemen is, és olyan neves zenészekkel játszott egy színpadon, mint Kurt Rosenwinkel, Joshua Redmann, Dave Holland vagy Django Bates.

Joe Locke Trio, Marians Jazzroom, Bern, Svájc (2018. október 22.)

Joe Locke (vibrafon), Milan Nikolic (bőgő), Klemens Marktl (dobok) - ez volt az együttes felállása. Semmi új lemez nincs a láthatáron, csak annyi, hogy Joe összejött pár európai zenésztársával standardokat játszani néhány estére.

ŐSZI DAL (és a régebbiek) - Váczi Eszter az Opusban

2018. október 26-a, a Budapest Music Center Opus Jazz Clubja, Váczi Eszter és a Quartet: Gátos Iván - zongora, billentyűs hangszerek, Schneider Zoltán - gitár, Gátos Bálint - basszusgitár és Gyenge Lajos - dob. Kairó és Hódmezővásárhely után a Mátyás utcában.

Jazzmaraton: Magyar Jazz és Avantgárd Zenei Koncertek Oroszországban

2018 október végén és novemberben Jazzmaraton néven valódi jazz és avantgárd zenei deszant érkezik Magyarországról Oroszországba. A Moszkvai Magyar Intézet szervezésében vagy támogatásával a hazai improvizációs zenei szcéna legnevesebb előadói lépnek fel orosz klubokban és fesztiválokon.

Trio Kolta I. lemezbemutató

Kolta Péter év elején megjelent lemeze, a Trio Kolta I. igazi különlegesség. A lemez koncepciójának alapja Kolta Péter különleges képessége, színhallása, amelyről azt kell tudni, hogy a hangok hallatán színeket lát, képek, színek láttán pedig hangokat hall. Emiatt a lemezen szereplő számokat festmények, képek, színek inspirálták. A lemezbemutató koncertre már régóta vártunk, hiszen már korábban volt egy rövid bemelegítő koncert az if kávézóban, valamint a hetek óta meghirdetett eseményről folyamatosan új izgalmas részletek derültek ki.

1956-os emlékkoncert – Tommy Vig

Szombaton, október 27-én Tommy Vig koncertje lesz a Pesti Vigadó Dísztermében. Regisztrációhoz kötött a rendezvény!

Subicz Gábor - Debrecenben

Nekünk Debrecenieknek ez nem újdonság, mindig örömmel vesszük ha hazalátogat, mivel Debreceninek tartjuk, hiszen innen származik. Ráadásul most két napra érkezett, vasárnap a Kölcsey Központban a Modern Art Orchestra trombitásaként üdvözölhettük. A Fekete-Kovács Kornél által vezetett nagyzenekar hatalmas vállalkozását láthattuk és hallhattuk Bartók 15 magyar parasztdal feldolgozásában. Ebben jelentős szerepet vállalt Subicz Gábor, valamint Ávéd János és Bacsó Kristóf.

20 éves a BJO!; avagy Kollmann Gábor a JazzKarcban

A JazzKarc egy hetente jelentkező magazin, mely a Karc FM 105,9 rádión hallható péntekenként, este nyolc órától, majd éjféltől kerül ismétlésre. A 2016 májusában indult műsorfolyam szerkesztő-műsorvezetője jómagam vagyok - tehát Gáspár Károly -, és Maloschik főszerkesztő úrnak köszönhetően januártól itt, a jazzma.hu-n is lehetőségem van ajánlani kedves Olvasóinknak az aktuális adást!

Johannes Enders Group, Bird's Eye Club, Basel, Svájc (2018. október 20.)

Johannes Enders (szaxofon), Jean-Paul Brodbeck (zongora) Phil Donkin (bőgő), Howard Curtis (dobok) - ez volt az együttes felállása. A nemrég megjelent (vagy talán még hivatalosan meg sem jelent?) "Endorphin" lemez bemutató koncerttúrája alkalmából játszott a zenekar Baselben.

Korábbi bejegyzések