JazzMa

Friss Hírek

Huszadszor is Lamantin2019. június 24.
Gyárfások2019. június 21.
Abrams, Casey: Jazz2019. június 20.
HARMÓNIA ÉVADZÁRÓ2019. június 17.
The Partisans: Nit De Nit2019. június 15.
Mezei Szilárd: Citromfa2019. június 13.
Cohen, Avishai: Arvoles2019. június 11.
XII. BODAJKI JAZZ TÁBOR2019. május 11.

Hírek

Dave Liebman - Marc Copland Duo, AMR Club, Genf, Svájc (2018. november 9.)

Pénteken a genfi AMR klubban játszott a Dave Liebman (tenorszaxofon, szopránszaxofon, furulya) - Marc Copland (zongora) duó.

lieb1.jpg

"Lieb"-ről rengetegen, rengeteget írtak már; a JazzMa-n is van egy remek interjú vele 2014-ből.

lieb2.jpg

Az AMR-ben remek kamara-jazz-t hallhattunk, részben saját szerzeményeket (pl: Liebman: Breath; Copland: Day and Night), részben standardeket Dave Brubecktől (Your Own Sweet Way) Herbie Hancockcon át (Maiden Voyage), Wayne Shorter-ig (Footprints). Negyedórás-húszperces verzióban mindegyik. A végére jutott még egy kis John Coltrane (aki Lieb egyik első nagy inspirációja; egész életére óriási hatással volt Coltrane zenéje) és ráadásnak egy nyúlfarknyi Ornette Coleman is, furulyán. Ahogy Dave a végén mosolyogva megjegyezte: "The old songs still work!". Elhangzott egy csodaszép ballada is, az "Elegy for John A", amelyet John Abercrombie barátjuk halálára komponált Dave és régi harcostársa, Richie Beirach. (Marc Copland 47 (!!!) évig játszott Abercrombie-val, úgy, hogy az egyik első lemezükön ("Friends") még nem is zongorázott, hanem szaxofonozott, Marc Cohen néven.)

lieb3.jpg

lieb4.jpg

lieb5.jpg

lieb6.jpg

A koncert eleinte teltházas volt, de aztán a második szettre sikerült feloszlatniuk a hallgatóság egy részét... (voltak, akik talán nem éppen ezt várták? de akkor vajon mit?) Pedig Dave, 72 évesen is legalább olyan virtuóz módon játszik, mint bármikor (vagy talán még jobban), és Copland (immár ő is betöltötte a 70. esztendőt) is remek formában zongorázott. Ráadásul úgy, hogy - mint ahogy töredelmesen bevallották - voltak olyan darabok, amelyeket eddig még soha nem is adtak elő így közösen.

lieb7.jpg

lieb8.jpg

lieb9.jpg

lieb10.jpg

lieb11.jpg

lieb12.jpg


Vissza a hírekhez