JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Blue Wednesday2024. április 24.
Névnaposok – György2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

JAZZ A SZALONBAN – a Szőke Nikoletta Quartet koncertje

A Győri Könyvszalon programválogatása az idén remekül sikerült. Három helyszínen különböző zenei stílusok képviselői léptek fel. Másik János (az Interbrass-ra és a Kőszegi Groupra még jól emlékszünk, hogy csempésszünk ide is egy kis jazz vonatkozást) és Bereményi Géza egy Cseh Tamást idéző programmal, Hobó a Viszockij estjével, a jazz vonalat pedig szombaton Szőke Nikoletta vasárnap pedig a Budapest Jazz Orchestra képviselte.

A Kisfaludy termet a színház negyedik emeletén nem feltétlenül a jazzre találták ki. A Szőke Nikoletta Quartet szombat esti teltházas koncertje azonban sikeres volt. (Ami a profi hangosításnak is köszönhető). Meg persze a zenészeket dicséri. Barcza Horváth József bőgőzött, szellemes hangszerelései tetszettek, a Gershwin program rutinja hallhatóan nem múlt el nyomtalanul. Az est igazi meglepetése Farkas Zsolt volt számomra. Már a MÜPA február 4-ei koncertjén is feltűnt, de ott más volt a szerepe. Hihetetlen sokat fejlődött. Bill Evans természetességével és kiszámíthatatlan kreativitásával játszott, olyan természetességgel, mintha ez a világ legegyszerűbb dolga lenne. Amikor a hangszerelés azt igényelte, jó érzékkel helyet hagyott a doboknak, a bőgőnek és az énekszólamnak is, reagált laza csuklóval az elhangzottakra. Gyárfás Attila dobolt, aki Hollandiában szerzett diplomát, és ebbe a finoman komponált zenei szövetbe jól illeszkedett.

Egy óra igényes jazz szólt, szemezgetés volt az eddigi termésből. Hallottuk például a Dean Martin óta kötelező gyakorlat „Sway”-t, szellemes kísérettel. Elhangzott Hudson-Mills „Moonglow”-ja, az utolsó album címadója, természetesen három hangszerre átírva. Chaplin „Smile” című kompozíciója vagy az énekesnő saját szerzeménye „Az út hadd vigyen” és Donaldson és Kahn standard-je, a „My Baby Just Cares for Me”. A modern technika a koncerttermekben sorozat újabb fejezettel bővült, mikor Barcza Horváth az ipad-jét adta kölcsön a zongoristának, amin az aktuális szám kottáját kellett csak megkeresnie. Ügyes.

Aztán következett egy fél óra válogatás a musical világából. Ezek persze többnyire duettek, és erre beszállt Gáyer Bálint is vendégként. Róla már az említett Bernstein koncerten kiderült számomra, hogy a vérében van ez a műfaj, kiválóan megértik egymást, muzikalitásuk és tónusuk pedig jól passzol. A Wonderful Town című darabból a „Little Bit Love”, a West Side Story „Tonight”-ja ezt ékesen bizonyította.

A végén még a márciusi győri Bernstein műsort is ügyesen felkonferálták. Aki most hallotta őket, szívesen beül majd akkor is. Főleg, ha nem a negyedik emeleten lesz.



Vissza a hírekhez