JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

A BAJNOKOK JUTALMA

Ahogy három éve, idén is októberben került sor a Magyar Jazz Szövetség és a Magyar Jazz Alapítvány a fiatal, 30. életév alatti magyar állampolgárságú szaxofonosok részére másodjára meghirdetett Csepregi Gyula Szaxofonversenyére. A technikai lehetőségeket kihasználva a vasárnap délután háromkor kezdődött döntőről a Magyar Jazz Szövetség Facebook oldalán többször élőadásban is bejelentkezett, így akik nem tudtak eljönni a Budapest Jazz Clubba, idén már otthon, a karosszékből is nyomon követhették a verseny egyes mozzanatait. Honlapunkon estére Irk Réka számolt be részletesen az eseményekről. Beszámolójában a végeredményre is fényderült, de a hivatalos eredményhirdetésre, a zsűri értékelésére és a díjak átadására az este nyolckor kezdődött gálakoncert előtt került sor.

A ceremónia előtt teljes hírzárlat volt, még a zsűri egyik tagja, Ráduly Mihály is csak annyit súgott sejtelmesen régi barátságunkra tekintettel fülembe, hogy a döntés összhangban született, de meglepetés lesz. Így aztán a döntőbe jutott Aleks Jaremko, Drippey Máté, Jámbor Ármin, Laskay Dániel, Ludányi Tamás, Oláh Kálmán jr., Raboczki Balázs és Varga Dániel mellett mindenki izgatottan várta a szövetség elnökének, Bágyi Balázsnak nyitóbeszédét.

01.jpg

Balázs röviden ismertette a verseny menetét, melynek első részében a pályázóknak a kötelező „Have You Met Miss Jones” - Jamey Aebersold letölthető kottája alapján zenekari kísérettel vagy szólóban feljátszott változata mellett, egy szabadon választott darabot is jeligével ellátva kellett az adott e-mail címre küldenie mp3 formátumban. Az anonim pályázatokat a háromtagú zsűri bírálta el, melynek elnöke Tony Lakatos volt, tagjai pedig Ráduly Mihály és Rátonyi Róbert. Döntésük alapján végül a 14 jelentkezőből nyolcan kerültek a vasárnapi döntőbe. A kiírás szerint eredetileg hatos döntő lett volna, de az erős mezőny miatt kérésükre két fiatal még bekerülhetett a továbbjutottak közé. A döntőben két kötelező (Rátonyi Róbert: „Petra”, Jamey Aebersold: „Hot House Vol.94 – alapján”), és egy szabadon választott darabot kellett bemutatniuk a rendelkezésükre álló 15 percben. A tét magas volt, minden döntős megkapta a verseny főszponzora, a Csider Károly vezette Fontrade Music hangszervásárlási bónuszait, emellett az első helyezett 500.000, a második 300.000, a harmadik 200.000 forintot vehetett át. Mielőtt átadta volna a zsűrinek a szót, megemlékezett a napokban elhunyt Siliga Miklósról, aki az első versenyen Zbigniew Namyslowski elnöklete alatt volt a zsűri tagja. Az 1942-ben Vácon született zeneszerző, zenetanár 1968-tól a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Budapesti Tanárképző Intézetének jazz-tanszakán tanított a szaxofon-szakon 2002-ig, többek között a zsűri mostani elnökét, Tony Lakatost is tanította.

02.jpg

A zsűri elnöke és tagjai értékelték a fiatal muzsikusok teljesítményét. Mindhárman lényegében azonos megközelítés alapján ítélték meg az elhangzottakat és hozták meg döntésüket. Nagyon sokat számított a döntőben élőben előadott játék, mert volt, akinek a pályázatra küldött felvétele többet ígért, mint amit délután kihozott magából. Nem feltétlenül a technikai tudás volt számukra az elsődleges, inkább az adott szám gondolatainak kifejtését, mélységeinek megértését, zenei megfogalmazását figyelték. A zene üzenetének eljuttatása fontos szempont volt a végső sorrend alakulásában.

03.jpg

04.jpg

05.JPG

A kívülállók számára is értékes gondolatokat nyújtó beszédek után következett az eredményhirdetés. Az alt szaxofonosok taroltak. Harmadik helyezett nem volt, Ludányi Tamás és Oláh Kálmán Jr. megosztva kapta a második díjat, a II. Csepregi Gyula Szaxofonverseny győztese pedig a Jazz Szövetség tavalyi Jazz Combo Versenyén a „Legjobb Szólista” díjat elnyerő és triójával a második helyen végzett, Aleks Jaremko lett.

06.jpg

07.jpg

Az ünneplés azonban még nem ért véget. Az első három helyezett különdíjként felléphetett Tony Lakatos, és verseny alatt végig közreműködött Tálas Áron Trio rövidesen kezdődött koncertjén. Az Áron mellett Barcza Horváth Józsefből és Gyárfás Attilából álló zenekar már a verseny alatt elismerést aratott mind a résztvevők, mind a közönség körében, Bágyi Balázs is külön köszönetet mondott nekik játékukért.

08.jpg

09.jpg

10.jpg

Tony Lakatos velük kezdett, egy számnyi időt adva a másodikak közül elsőként jelentkezett Oláh Kálmán Jr.-nak a felkészülésre, majd utána Ludányi Tamás került sorra. Az első részt természetesen a győztessel, Aleks Jaremkoval fejezte be. Mindhárom fiún látszott, ez nagy ajándék volt számukra. David Liebman mondta egy vele készített interjúmban, „a Miles-szal töltött időszak felért egy doktorátussal.” Most az egyszámnyi idő nem érhetett fel egy doktorátussal, de egy jó szemeszterrel igen, ami minden bizonnyal egy életre szóló élményt adott a három tehetséges muzsikusnak.

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

17.jpg

A második részben Tony és a trió igazi örömzenét adott ritkábban hallott standard feldolgozásokkal, és az utolsó számhoz meglepetés vendég is érkezett. Tony felkérte a közönség soraiban fia mellett ülő Oláh Kálmánt egy közös játékra, és a papa „Kálcsi” Tálas Áronnal helyet cserélve az egész gálakoncert színvonalán végigvonuló, a „Világsztárok a Budapest Jazz Clubban” sorozatba illő befejezést hozott.

18.jpg

19.jpg

20.jpg


Vissza a hírekhez