JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

BLANCHARD ÚJRA

Múlt hét szerdán a kortárs trombitás elit egyik legsokoldalúbb tagja, az 1962-ben New Orleansban született Terence Blanchard újra ellátogatott a Hollán Ernő utcába. Két évvel ezelőtt is novemberben járt itt, az azóta is változatlan összetételű „E-Collective” nevet kapott zenekarával. A trombitás mellett Charles Altura gitárost, Fabian Almazan billentyűst, David "DJ" Ginyard basszusgitáros és Oscar Seaton dobost is visszatérő vendégként üdvözölhettük ismét a „Világsztárok a Budapest Jazz Clubban” sorozatban.

01.jpg

A két évvel ezelőtti koncerthez hasonlóan, most is a hangpultból indított rövid bejátszás közben lépett utolsóként a színpadra Blanchard, akit rögtön nagy ovációval fogadott a közönség. A változás annyi volt, hogy David "DJ" Ginyard és Oscar Seaton az eltelt idő alatt meglátogatta fodrászát, Blanchard pedig sportosabbra cserélte öltözékét, és sajnos a fényviszonyok is rosszabbak lettek, az újabban ismét visszatért dilettáns világítás eredményeként.

02.jpg

03.jpg

Blanchard a Blue Note-nál megjelent 2015-ös „Breathless” című albumát már az E-Collective elnevezésű formációjával rögzítette, ezt az „ötöst” láthattuk a Budapest Jazz Clubban első látogatásakor is. Gondoltuk, az akkor alig egy éve megjelent lemez anyagára fog épülni koncertje, ehhez képest Blanchard vadonatúj szerzeményeivel lepett meg minket. Az elhangzottak akkor még nem jelentek meg sehol, a legtöbb kompozíciónak még címe sem volt, és csak sejthettük, hogy a következő, még formálódó lemezre kerülnek majd. Sejtésünk beigazolódására ez év áprilisáig kellett várnunk, ekkor jelent meg ugyanis a „Live” című, több koncert anyagából válogatott lemez, amelyre többnyire a BJC-ben felvázolt témák letisztult, címet is kapott változatai kerültek. Blanchard egyébként nem lustálkodott a „Breathless” megjelenése utáni években, közben megjelent egy újabb filmzenéje is, melyet a Robert De Niro főszereplésével készült „The Comedian” című filmhez írt, és többek között Ravi Coltrane és Kenny Barron közreműködésével játszott fel. A szerdai koncerten viszont ott folytatta, ahol két éve abbahagyta, azaz a „Live” lemezre került szerzeményeinek bemutatásával. Az E-Collective játszotta fúziós jazz, Miles Davis, Chick Corea „Return To Forever”, Weather Report és a Herbie Hancock féle „Head Hunters” 70-es évekbeli zenéiből merít elsősorban, de merít Jimi Hendrix zenéjéből is, akinek tiszteletére írt „Dear Jimi” című száma itt is elhangzott. Blanchard azonban nem másolva játssza a „klasszikusokat”, hanem a modern hangzásokhoz igazítva, amelyek a fülét érték, mint például az elektronikus DJ-zene, a hip-hop, sőt, a kortárs klasszikus kompozíciók. A mai világban ért hatásokat fogalmazza meg, és ad irányt ezek továbbgondolásához zenéjében. Mint maga is hirdeti honlapján található önvallomásában: „Azt akartam, hogy a zeném gyógyító erővel hasson mindenhol, ahol jártunk. Nem mondom senkinek, hogy ne legyenek dühösek a naponta a figyelmet az igazán fontos ügyektől elterelő propaganda miatt. Remélem, a zene, ez a projekt segít összehozni mindenkit egy gyógyító beszélgetésre." Lényegében, ezen a koncerten is Blanchard ezt az üzenetet fújta el, jellegzetes, mindent elsöprő szürreális szólóiban.

04.jpg

05.jpg

06.jpg

07.jpg

08.jpg

09.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

Vissza a hírekhez