JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 17.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Gondolataim a jazz-ről - 2018. november

Egy háziorvos naplója - havonta jelentkező írás: évfordulókkal, születésnapokkal, aktuális koncertekkel, lemezekkel foglalkozó összeállítás. Ez már a harmadik évad (utolsó száma)! Nem szakmai elemzések vagy részletes életrajzok - csak egy jazzrajongó néhány gondolata.

III/12. rész. Folytatás jövőre. Novemberben a születésnapok voltak túlsúlyban - csak egy megemlékezés. 12-én, éppen húsz éve hunyt el az amerikai zongorista, billentyűs KENNY KIRKLAND. Michal Urbaniak és Miroslav Vitous után Wynton és Branford Marsalis zenésztársa lett - többek között. Aztán Sting és Jeff "Tain" Watts következett - és az első önálló lemez: "Kenny Kirkland" (GRP Records, 1991). Nagyon korai halálát szívbetegség okozta, mindössze 43 évet élt.

kenny-kirkland.jpg

November 18-án töltötte be a 90. életévét az amerikai énekes, dalszerző SHEILA JORDAN. Ismertebb zenésztársak: Carla Bley, Steve Swallow, Lee Konitz és Arild Andersen. A Blue Note és a SteepleChase után az ECM is kiadta különleges énekét: "Playground" (1980). A Steve Kuhn (zongora), Harvie Swartz (bőgő), Bob Moses (dob) trió kíséri. Érdemes meghallgatni.

sheila-jordan.jpg

November 7-én lett 75 éves a kanadai énekesnő, dalszerző, gitáros, zongorista Roberta Joan Anderson - azaz JONI MITCHELL. Aki elsősorban folk-rock muzsikus, de számos jazz-kötődése ismert. Jaco Pastorius (1951-1987) - minden idők egyik legjobb basszusgitárosának élettársa volt - így olyan jazz zenésztársakkal büszkélkedhet, mint Herbie Hancock, Wayne Shorter vagy Peter Erskine (például a "Mingus" /Asylum, 1979/ című lemezen), valamint Pat Metheny és Michael Brecker. A "River: The Joni Letters" (Verve, 2007) című Herbie Hancock lemez megjelenése után titokzatos kórt diagnosztizáltak a művésznőnél: a Morgellons-szindrómát, amely pszichés eredetű, és a beteg úgy érzi, hogy a bőre alatt idegen "valami" van. Néhány évvel később agyi aneurizmát (érkiboltosulást) állapítottak meg Mitchellnél - szóval jelenleg nem aktív. Pedig még jó lenne látni-hallani egy koncerten...

jonimitchell.jpg

November 11-én töltötte be a hetvenedik életévét az amerikai trombitás Hannibal Lokumbe - ismertebb nevén HANNIBAL MARVIN PETERSON. A hatvanas évek végén kezdte, majd a hetvenes esztendőkben bátran, szabadabban kísérletezett - elképesztő tűzzel adta elő hosszú, "tekergős" szólóit. Egy-egy darab gyakran kitöltötte a (bakelit) lemez A és B oldalát is. Például a "Naima" (Eastworld, 1978) című albumán. Közreműködnek: Kenneth (így!) Barron - zongora, Cecil McBee - bőgő és Billy Hart - dob.

hannibal-marvin-peterson.jpg

November 8-án lett hatvan éves DON BYRON amerikai klarinétos, basszusklarinétos, szaxofonos, zeneszerző. A Nonesuch és a Blue Note muzsikusa volt, a nyolcvanas évektől aktív, első önálló lemeze 1992-ben jelent meg. Sokkal több közreműködését jegyezhetjük - olyan zenészek albumain, mint például: Marc Ribot, Reggie Workman, David Murray, Anthony Braxton, Bill Frisell, Cassandra Wilson vagy Suzanne Vega (más műfaj). Technikája rendkívüli - avantgárd stílusa miatt (talán) kevésbé népszerű.

don-byron.jpg

Isten éltesse (utólag) a 13-án hatvan éves Lakatos Tónit - azaz TONY LAKATOSt! Róla sok minden van honlapunkon - legutóbb Szabó Csaba kollégám beszélgetése hármasban Snétbergerrel.

tonylakatos.jpg

És ERIC HARLAND is "már" negyven esztendős! Meg sem kísérlem az amerikai dobos számtalan társulását felsorolni... Ő a "háttérből" mindig meghatározó muzsikus - mégha nem is tűnik fel. Egy kép 2016-ból: Budapest, Opus Jazz Club - a Lukács Miklós, Larry Grenadier, E. H. trió fantasztikus koncertjéről.

ericharland.jpg

Két (szerény véleményem szerint) figyelemre méltó novemberi lemez: Charlie Haden & Brad Mehldau - "Long Ago and Far Away" és Andrew Cyrille - "Lebroba". Mindkettő igazolja, hogy a jazz igazi művészet!


Vissza a hírekhez