JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Névnaposok – Márk2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Gitár – oktatás – videó

Nemrég jelent meg egy oktatóvideó sorozat, aminek mind képi, mind hangi, mind tartalmi minősége igen magas színvonalú. László Attila gitárművész oktatóvideóiról van szó, amikben egy-egy jól ismert szerzeményének szólóját, témáját emeli ki és mutatja be lassan, a bal kéz ujjrendjeivel, fogásaival és a jobb kéz pengetési rendjével, mindehhez kottákat is rendelkezésre bocsát. Nem elméleti tanítás a cél, hanem a gyakorlati használat.

László Attilát kérdezem miért tartotta fontosnak az L.A. GuitarLessons elkészítését.


-  JazzMa: A videós anyagok nagyon profi kivitelezésűek. Nem egy home-made felvétel készült, hanem profi, többkamerás, mindenre kiterjedő figyelemmel megalkotott sorozat. Mi a célod ezekkel a videókkal és ki volt a segítőd?

László Attila: Az a célom, hogy gitárosok számára gyakorlati szempontból is használhatóvá tegyem a tapasztalataimat - néhány szerzői, dallamvezetési, harmóniai elképzelésemet.
10 videófelvételt készítettem, saját szólóimból, témáimból, olykor gitár kíséreteimből, melyeknek az első részében zenei alapra játszom el a gitárszólamot, majd ezeknek néhány részletét lassan és elemezve is bemutatom a hangszeren.
Sok zene, kevés szöveg… 
Igazából kedvcsinálónak is szánom ezt az oktató anyagot, különböző stílusokból – jazz, rock, funk – láthatók benne példák, nem csak haladók számára.
Az anyagot több kamerával rögzítettük, helyenként osztott képes felvételek segítik megfigyelni külön- külön is a bal és a jobb kéz játékát. A zenékhez olyan kottákat mellékeltem, ahol az ujjrendeken kívül a pengetési rendek is szerepelnek.

A felvételeket a Tom - Tom stúdióban készítettük Nyíri Sándor hangmérnökkel, a videókat Ipacs Gergely stábja rögzítette, a képi utómunkákat pedig Pénzes Bence végezte. Ő készítette az oktató anyagot reklámozó trailert is. A szöveg fordítására Friedrich Károly kollégámat kértem fel, aki igazán autentikus a zenei szakkifejezések angol fordításában.

laszloattila-gitar.jpg

-  JazzMa: Honlapodon írod, hogy nem csak haladóknak ajánlod. Kiknek készültek a videók?

László Attila: Haladó jazz gitárosoknak és kezdőbbeknek egyaránt szerepelnek benne példák. Haladóknak pl. egy szóló a „Cherokee” című jazz standardre, de néhány egyszerűbb gitár kíséretet is bemutatok Charlie-nak írt számaimból.

Annak idején felvételekről sokszor úgy „kagylóztuk” le a gitározást, aztán jöttek a videók, de ott sem volt mindig látható, hogy mi történik pontosan gitározás közben. Itt szerettem volna, hogy korszerű módon látható és hallható legyen a lényeg a tanulók számára.

A felvételek első része olyan, mint egy saját anyagra készített „transzkripció”, a továbbiakban pedig a magyarázatok közben - mintha egy „kobold” sugallná - néha felúszik egy zöld felirat néhány lényegesebb információval. (pl. akkordokról)
Így nem kell közben folyamatosan a kottát is nézni, hanem az adott helyen a legfontosabb információk a videón is megjelennek.
Kifejezetten szeretem azokat a riportokat, amikben a riportalany nem csak pl. magáról beszél, hanem olyan dolgokat mond, amivel a hallgatók is tudnak valamit kezdeni.
Az oktató anyag elkészítésével ilyesmi volt a szándékom. Hangfelvételekből, lemezekből mára már óriási a választék, itt gitárosokat akartam gyakorlati példákon keresztül megszólítani.


JazzMa: 10 zenei részlet került ki YouTube-ra, melyeknek legnagyobb része saját szerzemény. Mi alapján válogattad össze, mik kerüljenek bele a gyűjteménybe?

László Attila: Valamennyi példa saját szólókból vagy a témáimból készült. Az egyik cél az volt, hogy változatos anyag jöjjön létre különböző gitáros „helyzetek” és stílusok bemutatásával.
A másik pedig az, hogy autentikus legyen, és hát erre a legjobb a saját anyagokat felhasználni.


-  JazzMa: Lehet olyanról szó, hogy élőben is be tudnád mutatni ezeket a témákat?

-  László Attila: Igen. Ha van ilyen igény, szívesen tartok csoportos workshop-ot  gitárosoknak, akik szeretnének megismerkedni ezekkel a zenékkel és gitáros tanulságaival az anyagban szereplő példák felhasználásával.

laszloattila-gitar2.jpg

-  JazzMa: Ez egy ingyenes oktatóanyag. Miért nem adtad ki DVD formátumban, ahogy azt szokták neves gitárosok? De találhatunk példát előfizetéses gitár leckékre is.

László Attila: Az anyag ingyenesen hozzáférhető és letölthető a kotta mellékletekkel együtt.
A célom itt nem elsősorban bevétel szerzése volt, hanem segíteni akartam tanuló és gyakorlógitárosoknak a tapasztalataimmal.
A felsőörsi Snétberger Tehetség Központban pl., ahol 7 éve tanítok gitárosokat,  gyakran kérték a növendékeim, hogy ezt, vagy azt a motívumot, akkordokat, felvehessék videóra telefonnal. Manapság ez is egy jó és közvetlen módszer lehet a gyakorláshoz.

Az általam készített videó sorozat korszerű és profi módon segíthet a tanulásban.


JazzMa: A videók feliratozva vannak, gondolom a külföldiekre is gondoltál.

László Attila: Persze, angol nyelvű felirat szerepel minden szöveges résznél, ha már a zene nemzetközi nyelven szólal meg, a szöveg is legyen érthető!


Akik kíváncsiak az L.A. GuitarLesson oktatóanyagra, azok László Attila honlapján megtalálják: https://www.laszloattila.com/#LAGuitarLessons

Vissza a hírekhez