JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

Rozsnyói Péter triójának (viszonylag) rövid, de velős koncertje a 68. tatabányai DzsesSzerdán

A szervezők törekvését tükrözve, hogy minél több kiváló jazzmuzsikust hallhasson a tatabányai közönség, két „újoncot”, azaz a sorozatban új fellépőt avattak az év utolsó DzsesSzerdáján Rozsnyói Péter (zongora) és Kőfalvi Csaba (dobok) személyében. Velük ellentétben már sokadszor szerepelt és visszatérő vendég Tatabányán Egri János (nagybőgő), aki hármuk közül valószínűleg a legismertebb, és akit magam is számtalanszor hallottam, nem csak a Trio Midnighttal.

Emlékeimben kutatva csaknem 10 évet kellett visszamennem, hogy mikor is hallottam utoljára Rozsnyói Pétert, és arra jutottam, hogy mindez 2009 tavaszán történt Tatán, amikor Kőszegi Imre akkori együttesében játszott. Kőfalvi Csabával kapcsolatban kudarcba fulladt az emlékidézésem, bár neve nem volt ismeretlen számomra, és valószínűleg volt már hozzá szerencsém élőben, csak nem tudom, mikor.

rpt-88.jpg

Annak ellenére, hogy a koncertprogramokat böngészve sajnálatosan ritkán találkozni mindkettőjük nevével, nagyszerű műsort hallhatott, aki eljött az évzáró koncertre. Ludányi Tamás bevezetője szerint a trió saját számokat és örökzöldeket játszott, de a címeket nem tudtuk meg, mert egymás bemutatásán kívül a zenészek szóban nem nagyon kommunikáltak a közönséggel. Maguk között is csak suttogva közölték, hogy mit játszanak, és egy-két szavas „megbeszélésben” kimerült a verbális kommunikáció.

rpt-11.jpg

rpt-22.jpg

Inkább zenében fejezték ki a mondanivalójukat, és ebben nem találhattunk kivetnivalót. Alkalmi felállás volt, de ez csak néha látszott, amikor Egri Jancsi közelebb hajolt a kottatartóhoz, viszont a játékukon egyáltalán nem érződött, hogy nem muzsikálnak együtt nap mint nap. Kihasználták a „klasszikus” zongora–bőgő–dob összeállítás minden előnyét, hogy a trióban mindenki hallatszik, és mindenki szólózhat kedvére. Az egyébként igen visszahúzódónak tűnő Rozsnyói Péter egyáltalán nem volt visszafogott a hangszerén, Egri Jancsitól is nagyon szép hosszú szólókat hallhattunk, és Kőfalvi Csaba játéka és rövidebb szólói is jól illeszkedtek a műsorba. Olyan zene volt, amilyet otthon a fotelben is szívesen hallgatok behunyt szemmel. „Art of the trio”, mondhatnám, de ezt a kifejezést már elhasználták előlem. Örültünk a ráadásnak – telhetetlen módon én még bírtam volna tovább is hallgatni.

A zenéért a zenészek, a fotókért Pohner László érdemel köszönetet.

Pleier Tamás elmondta a műsortervet a tavaszi idényre is: február – Makovics Dénes, március – Tatabánya Big Band és Charlie, április – Sárik Trió, május – Finucci Bros.

rpt-44.jpg

rpt-66.jpg

rpt-77.jpg


Vissza a hírekhez