JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Elfogult beszámoló a Révész Richárd Latin Trió és Urbán Orsi koncertjéről a BJC-ben

Vasárnap ellenére, szép számban jelentek meg népek - sok külföldi is - a BJC-ben, ezért Urbán Orsi angolul is konferált, nagyon jól! De nem ez a lényeg, valami elementáris koncertélményben volt részünk! Óriási hangulat, de igen laza érzet, kellemes, de azért élménydús, tartalmas szórakozás.

Nagyon hamar vége lett... mármint nekem, én még hallgattam volna... (A félreértések elkerülése végett, nem lett korábban vége, mint egyes esetekben már előfordult a BJC-ben, sajnos.

rrlt1.jpg

Volt olyan koncert, ami 21h 10 perckor ért véget barátnőm beszámolója szerint... Sőt, hallottam már egy jazzista ismerősömtől, hogy rövidebb koncert is volt már, méghozzá egy igen jó muzsikus zenekara volt az "elkövető" mindkét esetben - nem is értem, hiszen sokat panaszkodik, hogy keveset játszhat...)

Egy lírai zongora szólóval kezdődött az este. Mivel mindenki igen remek volt, nem szeretném sokat fárasztani esetleges olvasóimat, és inkább felsorolom, kiről mit írtam jegyzetemben:

URBÁN ORSI - az egyik legkiválóbb énekesnőként aposztrofálta őt Révész Richárd zongorista, Magyarországon és Európában... szerintem meg a világon az egyik legeredetibb, legjobb énekesnő, aki ráadásul tanít is a Bartók Konziban, ( sőt, engem is tanított már a Balatonboglári Big Band táborban, s még duózhattam is vele többször) - valami elementáris erejű egyéniség, vonzó külső - minden megvan benne, ami kell, ugyanakkor nem nagyképűsködik, nem elefántcsonttoronyban lakik, mint pár, egyébként igen kiváló énekesnő. (Kevés férfi jazz énekest ismerek.)

Ricsi azzal kezdte el Orsi bemutatását, hogy nagyon különleges vendégük van ma - abszolút egyetértek. (Elnézést kérek a familiáris megnevezésekért - igen kedves ismerőseim ezek a muzsikusok.) Folytatva, rengeteget dolgoztak már együtt, és a BJC-ben is kapható duó lemezük, az „I Know You Love Me” c. lemez.

Orsi mindent tud a latin éneklésről - ezt tudjuk - csodás alt hangja bezengi a termet, apró rezdülései, finom hangmesterkedései, karcos "beütései" - az ún. "husky voice" angolul - elbűvöli a közönséget. Van amikor kicsit "elcsuklik" a hangja, persze direkt, s ezzel még jobban odavonzza a fülünket. Vannak itt pianók, de leginkább forték és ’fortisszimók’, csodás imprók - pl. a „Spain” c. híres Chick Corea szám valami csodás impróval gazdagodott, ilyet még senkitől sem hallottam, mégcsak hasonlót sem. Minden imprója különleges, nem betanult, hanem nyilván némi megszokott sémákkal, de igen érződik, hogy nem a szokásos megy nála, mert nála nincs szokásos, begyakorolt séma. (Van kedvenc énekesnőm, aki csodásan énekel, csak az idegesít benne, hogy azt érzem, a világon semmi nem születik a színpadon, pedig régen nála sem így volt, kezdő korában nyugiban csodákat tett a hangjával.)

Orsi hangjának nagyon széles a spektruma, egy hang nem egy hang, hanem sok, "széles", nagyívű. Műsorválasztásáról: még a karácsonyi dalok sem voltak konvencionálisak, azok is igényes, jó szerzemények, nem az elcsépelt darabok hangzanak el.

rrlt2.jpg

RÉVÉSZ RICHÁRD zongora: bravúros, nagyívű zongorázás, akkordos indulásokból nagyon széles spektrumba megy át - ezen a jó zongorán nagyon is jó lehet játszani, és Ricsin látszik, hogy igen nagy élvezetet nyújt számára a játék, az ember azt gondolja magában: Ricsi mindent tud! Ha piano, ha mezzoforte, forte, ha egyszerű, ha bonyolult a játéka, mindig a tökéletesség benyomását kelti a hallgatóságban, bennem is.

(Néhány dalt közvetítettem a facebookon, gyengék a képek, viszont a hang elviselhető rajta, szívből ajánlom.)

rrlt3.jpg

FONAY TIBOR bőgő: mint ritmushangszer, többször a háttérből segít, de amikor szólózik, elvarázsol minket, igen jó, invenciózus a játéka, a külsejéről ne is beszéljek (idősecske) női szemmel...hát igen, nagyon jóképű a fiatalember, ami nem árt a színpadon, mint tudjuk.

Annyira lendületes, erőteljes, hogy nyílt színi tapsot kap a szólói után: a közönség nem süket - s nem is vak - most magamra gondolok. Nagyon jó, hogy már régen együtt van a zenekar, ez látszik is a játékukon - szellemes, és igen egymásra figyelő zenekar, aki tudja értékelni a másik zenélését is, nem sztárkodik egyik zenész sem, Tibi sem, s mégis isteni jó.

rrlt4.jpg

CIBERE JÓZSEF ütőhangszerek: nagy kedvencem Józsi; már régről ismerem, aztán egyszerre csak elkezdett Balázs Elemérékkel dolgozni, nagy örömünkre.

Itt dob is van nála meg kongák is, meg rengeteg kütyü, egzotikus eszköz, sajnos nem kérdeztem meg tőle, mi a nevük. De azt is nagyon szeretem benne, hogy hajlandó rengeteget pakolni...

(Van olyan kedvenc dobosom, aki még a BJC-be is haknidobbal érkezik, mert sok neki a + 5 perc rakodás... Khm...)

Annyira egyéni ütőhangszeres, hogy csak szuperlatívuszokban lehet róla írni.

Rendkívüli mesterségbeli tudása van, rendkívüli egyéni stílusa, egy igazi perkás dobbal kiegészítve. Szenvedélyes, amikor kell, finoman kísér, s amikor szólózik, megvadul a publikum.


A műsorválasztás is remek, még Jobimtól is tudnak nekem újat hozni.

Nagyon köszönjük a kitűnő hangosítást, és hogy gyakran találkozhatunk Urbán Orsi kedvenc tüneményes énekesnőmmel és Révész Richárd Latin Triójával ezen a színen, éljen soká a BJC!


2018. december 16. Budapest Jazz Club

A Révész Richárd Latin Trió koncertje Urbán Orsival

Urbán Orsi - ének
Révész Richárd - zongora
Fonay Tibor - bőgő
Czibere József - ütőhangszerek, dob


Chick Corea: Spain
Raúl Midón: Sittin' in the Middle
Amado Régis-Arthur Régis: O Samba e o Tango
Jobim: So Tinha De Ser Com Você
Velazquez: Besame Mucho
Jose Feliciano: Feliz Navidad
Gustav Lundgren: Marchinha

Mozart: Török induló
Ariel Ramirez: Alfonsina y El Mar
Ernesto Lecuóna: La Comparsa
Révész Richárd: Guaguancó blues

Vissza a hírekhez