JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Blue Wednesday2024. április 24.
Névnaposok – György2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

KIRÁLYI BEG BÚCSÚ

Csütörtökön a Budapest Jazz Clubban adta utolsó fővárosi koncertjét ez évben a Balázs Elemér Group. A zenekar áprilisban megjelent kilencedik, „SOUNDS OF DIVERSITY” című lemezének anyagával októberben indult 22 állomásos országos és környező országokat érintő, jövő évre is átnyúló turnéra. A budapesti évadbúcsúztató azonban nem volt része a koncertsorozatnak, így inkább a BEG történetének egy átfogó keresztmetszetét bemutatva, legsikeresebb darabjaikból válogatva lepték meg a közönséget.

01.jpg

A BEG legutóbb november 24.-én, a „MOL - Sounds of Diversity turné” keretében járt a BJC-ben. Azon a koncerten már nem a lemezen éneklő Kiss Flóra lépett színpadra a fiúkkal. Flóra a BEG harmadik, hosszúnak ígérkező korszakát indító „New Begining” azaz az „Új kezdet” után került a zenekarba. A két kiskorú gyereket nevelő, ráadásul saját zenekarát is vezető Szőke Niki végül nem tudott a BEG igen gyakori hosszabb koncertsorozatain részt venni. Az elárvult énekesnői helyre végül Flórát választotta a BEG legfelsőbb tanácsa a jelentkezők közül. Abban az évben már ő lett a JazzMa.hu Olvasói Szavazólistáján „Az év felfedezettje”, és az idén megjelent vele készült BEG lemez is azt jelezte, a kapcsolat hosszú távú lesz. Az októberben kezdődött turné is vele indult, így mindenkit meglepett a BEG facebook oldalán november 6-án, a turné hatodik napján megjelent közlemény, miszerint „este 20.00 órától a szombathelyi Lamantin Jazz Klubban találkozhattok a zenekarral és - ebben a formában először- Horváth Cintiával, a fiatal generáció egyik legjobb énekesnőjével, aki a koncertsorozat további állomásain is velünk lesz!” Mivel a bejelentés óta nem találkoztam Elemérrel, a koncert előtt kérdeztem a váltás okairól:

- Semmi különös nem áll a háttérben, semmi probléma nem volt Flórával, közös megegyezéssel váltunk el. A sok egymást követő koncert közben jobban kijön, ki merre, milyen koncepció fele akar menni. A zenekar és ő is kicsit úgy érezte, más fele mennek útjaink. Már a Magyarországon kívül Erdély, Horvátország és közben Ausztria városait is érintő turné elején együtt éreztünk rá erre, így jobb volt ezt akkor tisztázni. Két szép évet töltöttünk együtt, elkészítettünk egy csodálatos lemezt is, csak jót tudok mondani róla. A turné folytatódott, felhívtam Cintiát, akit régóta figyeltem, tudtam milyen hangja van. Egyébként két évvel ezelőtt jelentkezett arra a válogatásra is, ahol végül Flórát választottam, egy hajszállal jobbnak ítélve. A szombathelyit követő harmadik koncert után már véglegesítettük. Nagyon sok szenzációs énekesnő volt a zenekarban, ilyen felkészült, profi, énekesnővel is volt dolgom, Cintia őközéjük tartozik. Csak áradozni tudok róla, ez a lány hihetetlen, amit művel, azt csinál a hangjával, amit akar. Én még ilyet nem láttam, hogy minden jól áll neki. Most egy nagyon komoly énekes szekció jött össze. Cintia és Milán nem is énekesek, hanem zenészek, muzsikusok. Milán egyik koncertünkön kiválóan gitározott Komjáti Áron helyére beugorva, most pedig billentyűs hangszeren hallhatod.

- Cintiával újra éled majd a Hajdu Klára – Winand Gábor időszak improvizációs éneke?

- Egyre jobban dalokban gondolkodom, átértékelve inkább dalokként kezelem a régi dolgokat is, nem nagyon várok szkettelést. Azért Cintia és Milán mindketten olyan énekesek, akik egy szám végén ezt is tudják előhozni.

Még volt pár perc kezdésig, így a JazzMa.hu Olvasói Szavazólistáján a tavalyi év felfedezettjének szavazott Cintiának is sikerült pár kérdést feltennem színpadra lépés előtt.

- Teljesen váratlanul ért Elemér hívása, meglepődtem. Két éve nem beszéltünk, nem tudtam miért keres. Elmondta, hogy Flórával közös megegyezéssel elváltak útjaik, és megkérdezte ki tudnám-e őket segíteni a turné hátralévő részében. Pontosan két éve voltam egy válogatáson, akkor Elemérék Flórát választották, most már örülök, hogy így alakult. Az elmúlt két évben úgy érzem nagyon sokat fejlődtem, személyiségben és hangilag is, úgyhogy jókor érkezett a felkérés. Jól fogadtak, nem okozott gondot a beilleszkedés, könnyen feloldódtam, pedig nehezen oldódó típus vagyok. Egyébként is kicsit fiús lány vagyok, jól érzem magam a fiúk között, nagyon összetartó csapatba kerültem, és a most éppen takaréklángon lévő saját kvartettemmel, valamint a Voice Drops énekegyüttessel is összeegyeztethető a program, nem kellett semmit feladnom. Az sem okozott gondot, hogy most nem egyedül énekelek, az a cappella együttesben hozzászoktam ahhoz, hogyan simuljak egy másik szólamhoz. Figyelem Milánt, próbálok úgy énekelni, hogy kiegészítsék egymást a szólamok azokban a részekben, amikor együtt énekelünk. Utolsó kérdésedre válaszolva, egyelőre tanulom a számokat, nagyon közel állnak hozzám, de gondolom egy idő után, ha a zenei ötleteim is lennének nyitottan fogadnák. Ja, és a frizurámat nem az együttes miatt változtattam meg, egyszerűen untam a régit, örülök, hogy tetszik!

02.jpg

„Sok szeretettel várunk mindenkit ma este a Budapest Jazz Clubba! 20.00 órakor kezdődik az idei év utolsó fővárosi BEG koncertje. Ennek megfelelően most (is) mindent beleadunk!” – hirdették közösségi oldalukon, és ahogy ígérték most (is) mindent beleadtak. Elemér bevezetőjében elmondta, az elmúlt hetekben annyit játszották új lemezük anyagát, hogy most ezen a koncerten inkább régebbről válogatnak. Ez, mint pár perc múlva kiderült, zseniális döntés volt. Nem azért, mintha az új lemez anyaga, pláne az új énekesnővel kevésbé lett volna érdekes a közönség számára. Sőt bevallom, ennek hallatán természetesen a zenekar színvonalához méltó, de egy rutinból leadott játékra számítottam. Ez a múltat felidéző „diversity” azonban jót tett az egész zenekarnak, szemlátomást örültek, hogy a bármennyire szeretett, de a közelmúltban kötelező programként zsinórban előadott számok helyett, most az újra kihívást jelentő régieket játszhatják. Zenehallgatóként magam is megtapasztaltam a zenét művelőkhöz hasonló érzéseket, a legnagyobb muzsikusok legnagyobb albumaival is túl lehet töltődni, majd más zenék hallgatása után visszatérve, új kincseket felfedezni bennük. A két részből álló koncertet, ahogy Elemértől a konferálást átvevő Szakonyi Milán is szellemesen megjegyezte egy alkalommal, jószerivel Balázs József szerzői estjének is tekinthettük. Azért a válogatásban helyet kapott egy-egy Gadó Gábor („Jonathan Livingstone”), Oláh Kálmán („Lyric Song”) és Balázs Elemér („Refracting Sounds” és a Józsival közösen írt „Prayer” a ritkán játszott, édesanyjuk emlékének ajánlott „Memories” című lemezről) szerzemény, valamint a Magyar Népdalok lemezről is egy feldolgozás.

03.jpg

04.jpg

05.jpg

06.jpg

07.jpg

08.jpg

09.jpg

10.jpg

Ahogy ezen az estén a zenekar, és annak minden tagja megszólalt, Dave Liebman nemrég a Broadcast Music World honlapján megjelent interjújában olvasottak jutottak eszembe. A mester, akivel egyébként Elemér is játszott, érdekes gondolatokat fogalmazott meg a franciák által definiált "Le Roi Du Monde" érzésről. Mint mondta, bár minden igazi muzsikus ezt az érzést szeretné átélni játék közben, de ez akkor sem mindig sikerül, ha amúgy minden úgy megy, ahogy kell. A jazz improvizáción alapul, olyan azonnali művészet; ahogy valós időben látod - nincs múlt, nincs jövő. Ha ebben a jelenlegi időben a társaid úgy játszanak veled, ahogy elképzelted, jól érzed magad, amikor játszol, és a közönség is ugyanolyan hullámhosszra hangolódik, nagyjából egy szóló időtartamáig, három-öt percig, úgy érezheted, te vagy a világ királya. Ez egy hihetetlen érzés, és ha átélted, akkor máris tovább kell lépned a következő dalra vagy a következő előadásra, de az élmény dolgozik benned, és mindig reméled, hogy sikerül újra létrehozni azt a pillanatot.

Csütörtökön a Balázs Elemér Group minden tagja többször is átélhette ezt a ritkán összejövő csodálatos érzést, és a közönséget is sikerült erre a hullámhosszra hangolniuk. A ráadásban Elemér ölébe ültette a dobok iránt különleges érdeklődést mutató ifjú Balázs Józsefet, így a sikernek az utánpótlás is részese lehetett. Aki ott volt ezen az estén, a koncert végéig a világ királyának érezhette magát, akár a nézőtéren ült, akár a színpadon játszott. Köszönet érte Balázs Elemérnek, Balázs Józsefnek, Komjáti Áronnak, Lakatos Pecek Krisztiánnak, Czibere Józsefnek, Szakonyi Milánnak, és a zenekar új énekesnőjének, Horváth Cintiának!

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

17.jpg

18.jpg

A trónról a földre visszaszállva Elemér még elmondta, jövőre szeretnének egy olyan turnét, ami egy kicsit hasonlít a filharmónia kezdeményezésére, de az övék a jazz népszerűsítésére irányul, és azért a BEG-ről is fog szólni. Interaktív módon mutatnák be a jazz történetének fontosabb állomásait, a kezdetektől, a blues, a dixieland korszaktól haladva eljutnának napjaink zenéjéig, és végül a BEG-ig. 2020-ban húszévesek lesznek, azt a születésnapot egy nagyon nagy koncerttel fogják ünnepelni. A Budapest Jazz Clubban továbbra is minden hónapban lesz koncertjük, de a remélhetőleg megvalósuló turné miatt jövőre inkább hétköznaponként találkoznak majd a közönséggel. Elemérrel azonban még ebben az évben is találkozhatunk a Budapest Jazz Clubban, a Szakcsi Jr. Trio december 27-i, csütörtöki koncertjén.

Vissza a hírekhez