JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Berklee Alumnis – Balogh Tamás

A 25 éves Balogh Tomi miután az összes létező lépcsőfokot bejárta itthon a jazzmuzsikusi képzésben, gondolt egy merészet, és Amerika felé vette az irányt!

1) Milyen volt az első fél év Boston-ban?

Nagyon szuper és inspiráló volt az első fél év Bostonban, rengeteg új élmény ért és meg kell említenem azt is, hogy mennyire erős és összetartó a magyar közösség is a környékén. Dolgozom új lemezemen is, ami egy nagyon nagy ívű anyag lesz. Már több mint 20 dal kész van. Nagyon sok tanárral, diákkal, zenésszel sikerült nagyon jó kapcsolatokat kötni.

baloghtomi.jpg

2) Ki volt a zongora tanára?

Kevin Harris, aki egy nagyon kreatív zongorista és rendkívül jó mentor, nagyon sok szempontból igyekezett segíteni a pályámat.


3) És Laszlo Gardony-nyal, azaz Gárdonyi Lászlóval mi lett? Mert eredetileg vele vette fel a kapcsolatot.

Igen vele, azonban nem volt nála hely szeptemberben, így kerültem Kevinhez.


4) Most már teljesen akusztikus jazz zongorista lett? Mert január 8-án a Család barát műsorban nagyon jazzesen zongorázott.

Nem lettem "csak" akusztikus jazz zongorista. Amerikában nagyon jó megerősítést nyert az a megérzésem, hogy hogyan is működnek kint a műfaji viszonyok. Már csak egy elmélet órán belül is előkerült, filmzene, be-bop, pop, r&B és nem jellemző, hogy egy embert minőségileg ítéljenek meg azért, mert ő klasszikus, be-bop, funky zenész, vagy "pop arc". Egymást kiegészítve, egymás előnyeiből táplálkoznak és fejlődnek tovább a műfajok.


5) A zongorán kívül mire tanítják Amerikában?

Szinte ugyanaz van, mint a Jazztanszéken. Elmélet órák, zenekari gyakorlat stb. Ami plusz, a zenetechnológia órák és a különböző zeneszerzői, produceri órák. Gyakorlatilag a Berklee első szemesztere után minden diák (kötelezően) ért alapfokon a stúdiózáshoz és az elektronikus zeneszerzéshez. Ezt nagyon fontosnak tartom 2019-ben, szinte kihagyhatatlan a mai zenei világban (és szerintem kár is kihagyni).


6) Meddig marad itthon?

Eredetileg január 30-ig volt tervezve, a repjegyem is megvan, de sajnos anyagi gondok jelentkeztek. Korábban azt az információt kaptam, hogy az ösztöndíj szemeszterenként újítható. Nagyon keményen dolgoztam az első félévben, és úgy érzem meg is lett az eredménye. A zongora tanszék vezetőségétől teljesítményem alapján, a teljes ösztöndíjra kaptam ajánlást és még három másik professzor is írt az érdekemben, további munkásságom kapcsán. Sajnos, az ösztöndíj bizottság vezetője szembesített vele, hogy maga John Coltrane vagy Miles Davis is írhatna nekem ajánlást, ez már nem így működik a Berklee-n.

Sajnos, jelen helyzetben úgy néz ki, hogy nem tudom megkezdeni a második szemesztert pénz hiányában.


7) Lesznek itthon fellépései? Hol, kikkel és mikor?

Igen, 28-án Quintetemmel a BJC-ben zenélünk, izgi lesz! Én pedig 29-én szóló zongora estet adok a Bartók Béla Emlékházban.

Vissza a hírekhez