JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 18.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.
A Morgan Workshop sztori2024. március 06.

Hírek

Jaco Pastorius Est a BJC-ben

Az 1951-ben született, majd 1987-ben tragikus körülmények között elhunyt Jaco Pastorius alapjaiban változtatta meg az addig kísérőhangszerként ismert basszusgitár játék jellegét, és bravúros előadásmódjával a többi hangszerrel egyenrangúvá tette.

Csütörtök este a BJC-ben Horváth „Pluto” József, mint a Finucci Bros Quartet basszusgitárosa vállalkozott – már nem először – arra, hogy játékával és Pastorius szerzeményeivel megidézze a nagy újítót. Erre látatlanba csak azt lehet mondani: Ki, ha Ő nem! A rádió basszusgitár versenyének megnyerése óta, közel 20 éve már sokszor bizonyította zenei hozzáértését, valamint ráérző képességét Pastorius világára. Ez a zenei világ pedig egyébként is jól passzol a Finucci Bros-hoz, amelyben ezen az estén Balogh Zoltánt – más irányú elfoglaltsága miatt – Oláh „Tzumo” Árpád helyettesítette a zongoránál és a szintetizátornál. A két említett fellépő mellett Balogh Roland gitározott és Bordás József dobolt.

 

<foto: színpadkép>

<foto: gitárok>

 

Mint a képeken is látható, a színpadon öt gitár került elhelyezésre. Ebből a két bal szélsőn Balogh Roland játszott volna, de az egész koncerten csak a piros fedlapút használta. A három basszusgitár között volt egy négyhúros és két öthúros, amelyik közül az egyik fretless volt. Horváth „Pluto” József a koncert folyamán rendszeresen váltogatta is a hangszereket az adott számban elérendő hangzás céljából.

A koncert első részében az egy szólóban előadott számtól eltekintve inkább a zenekari játék kíséretében kapott nagyobb szerepet a basszusgitár, a második részben viszont már a zenekar a szólistát tolta előtérbe. Egy kivételével Jaco Pastorius szerzeményeket játszottak, részben szólólemezeiről, részben a Weather Report korszakból. A kivétel egy Pet Metheny szerzemény volt, a gitáros „Bright Size Life” című ECM lemezének címadó dala, amely hajdanán Metheny– Pastorius–Bob Moses felállással került rögzítésre.

Elhangzott Pastorius bravúros szóló felvétele, a „Portrait of Tracy” Pluto ugyancsak szuper előadásában. A játék után azt is megtudhattuk Pluto-tól, hogy a szám technikailag milyen nehézségeket jelent.

A koncert a „Havona” előadásával zárult volna, de a sikerre tekintettel a zenekar még eljátszotta a „The Chicken”-t.

Sajnos, Jaco Pastorius rövid pályafutása során nem jutott el Magyarországra, ezért is kell nagyon értékelnünk az ilyen magas színvonalú „emlékkoncerteket”. Csak egy kifogásom lehet: rövid volt (a BJC-ben általában hosszabb szetteket játszanak).

(Egy zárőjeles megjegyzés a fotók elé: Sajnos Horváth „Pluto” József pontosan az arcába kapta a lila színpadi megvilágítást, ezért minden közeli képen úgy nézett ki, mint aki egy 12 menetes kocsmai bunyó aktív résztvevője volt, ezért nincsenek róla fényképek csatolva.)

 

<fotok>


Vissza a hírekhez