JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

BJC 11!

Szombaton ünnepelte tizenegyedik születésnapját a Budapest Jazz Club. A BJC mozaikszó három betűje fogalommá vált, több mint egy évtizednyi működése alatt a főváros kulturális életének fontos része lett, és egyre nagyobb nemzetközi hírnévnek örvend. A legrangosabb amerikai jazzmagazin, a DownBeat, a világ legjobb jazzklubjait ajánló kiadványában évek óta szereplő BJC a valaha volt leghosszabb ideje aktív, és a jelenleg fennálló klubok között, a legrégebbi jazzklub Budapesten. Ezek a hagyományokhoz hűen január második hétvégéin tartott évfordulók az évek során piros betűs ünneppé váltak minden zenésznek és jazzrajongónak. Idén is fergeteges bulit rendeztek, közösen ünnepeltük a klub eddigi tizenegy évét, és az általunk szeretett műfajt is.

01.jpg

Az ingyenes ünnepi koncert az előző évekhez hasonlóan három részből állt. A jól bevált recept szerint, a három meghívott formációból az első most is egy fiatal tehetségekből álló, pályakezdő zenekar volt, a második egy fővonalat képviselő, nagy nevekből álló, igazi, minden kalandozástól mentes jazz zenét játszó együttes, még a harmadik, egy olyan sztárcsapat, amelyik képes zenéjével az extázisig fokozni a hangulatot. Idén Nagy Emma kvintettje képviselte a fiatal tehetségeket, a második részben a Sárik Péter Trio Berki Tamással, még a harmadik részben az Egri Drive Stuff lépett fel.

Természetesen az ülőhelyek idén is jóval a kezdés előtt gazdára találtak, aki ilyen luxusra vágyott, annak bizony idejében kellett széket foglalnia. Aztán az állóhelyek is pillanatok alatt elkeltek, így sokan csak a nyitva hagyott ajtóknál szorongva, az előtérből belesve figyelhették később a színpadon történteket. A hétórás kezdés előtti percekben már nemcsak a nézőtér, hanem a klub minden helyisége, az előtér, és a jam helyszín köré telepített étterem is zsúfolásig megtelt, így többen a kivetítők előtt letáborozva, a büfé forgalmának növelése közben követték az eseményeket. Én is csak belestem a színpad felé, de megközelítését reménytelennek ítélve az előtérből hallgattam a II. Belvárosi Jazzverseny fődíját zenekarával elnyerő, és az énekes kategóriában is a legjobbnak találtatott Nagy Emma koncertjét. A győztes Bartók konzis csapat a legnagyobb amerikai világsztárok koncertjein megszokott számú közönséget is meghódította saját, egyedi hangzású zenéjével, és mivel összetétele azóta nem változott, Papp Tamás zongorázott, Cseh Péter gitározott, Dénes Ábel bőgőzött és Klausz Ádám dobolt, így még egy szeptemberi, „Aranytízben” készült fotó sem vesztette aktualitását.

02.jpg

Közben hátam mögött Sárik Pétert interjúra kérte egy tévéstáb, az alkalmat kihasználva a „back stage” szentélyébe jutva sikerült egy biztonsági fotóra összeültetnem zenekarát. A képen ülési sorrendben a dobos Gálfi Attila, a zenekarvezető-zongorista Sárik Péter, a bőgős Fonay Tibor, és a „guest star” énekes, Berki Tamás mosolyog kamerámba.

03.jpg

04.jpg

A közönség kedvenc zenekar koncertjére a nézőtérre bejutás még reménytelenebb volt, így beigazolódott, hogy jól tettem, mikor egy közös beülésre invitáltam őket. A közben megérkezett Egri Drive Stuff tagjait is sikerült összeültetnem, és erre a feladatra a Gyenge Lajos dobos, Szakcsi Lakatos Róbert billentyűs, valamint a tenorszaxofon és EWI-n játszó Zana Zoltán, a zenekarvezető–basszusgitáros Egri János és a trombitás Fekete István összetételű formáció is készséggel vállalkozott egy kis relaxációt követően.

05.jpg

06.jpg

Közben Sárik Péter már a „Happy Birthday” dallamait játszotta, így a torta szertartásos felszeletelése is megkezdődött. Ez az a pont, mikor a magamfajta „nemzenész” is színpadra állhat, hogy megörökítse a pillanatokat. Őszintén mondom, csodás élmény szembe nézni egy lelkes teltházas közönséggel, de aztán felocsúdva igyekeztem dokumentálni a ceremóniát. Idén nem egy hatalmas, hanem két kisebb, különböző ízesítésű torta került felszeletelésre, de ahogy az előző években, most is mindenkinek jutott egy szelet.

07.jpg

08.jpg

09.jpg

Közben beálltak Egri Jancsiék is, és az ő kezdésüket egy pár fotóval megörökítve a színpadképet nem rontva újra a háttérbe vonultam, inkább a kivetítőn követtem a továbbiakat.

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

Bár a meghívott zenekarok mindegyike a jazz széles skáláját bemutatva nagyszerű zenei élményt adott, a ki mit játszott felsorolása, és a részletek elemzése helyett erről az estéről legszívesebben arról a semmi máshoz nem hasonlítható közösségi érzésről írnék bővebben, amellyel gazdagabb lettem, és amit csak ez a klub tud adni. Nehéz ezt megfogalmazni, érezni kell, amit akár a hétköznapokon is meg lehet tapasztalni.


Vissza a hírekhez