JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Névnaposok – Márk2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

A Nemzeti Énekkar, a Modern Art Orchestra és Szőke Nikoletta koncertje az Olasz Intézetben

2019. január 12-én szombaton csodálatos zenei ünnep zajlott az Olasz Intézetben.

img-20190112-214123.jpg

A Fekete-Kovács Kornél vezette MAO együtt koncertezett a Nemzeti Énekkarral, amelyet Somos Csaba kitűnő karigazgató vezényelt.

Elsőnek egy Händel-átiratot hallhattunk, melyet Fekete-Kovács Kornél készített, s a zenekar és az énekkar csodálatos együttműködése, hullámzó, szinte ömlő muzsika elöntötte a lelkünket.

Ezután két Gershwin örökzöld hangzott el a big band előadásában, a „Fascinating Rhythm” Korb Attila (harsona) és Ávéd János (szaxofon) szólójával, valamint a „Summertime” Fenyvesi Márton (gitár), Fekete-Kovács Kornél (trombita) szólójával. Ebben Ávéd János fuvolázott.

Duke Ellington „In a Sentimental Mood” c. dalára Fekete-Kovács Kornél behívta a csodálatos Szőke Nikolettát, mindannyiunk kedvencét, akinek gyönyörű, kicsit karcos, édes hangja elbűvölt mindenkit. Nincs semmi kimódoltság az éneklésében, gyönyörűen improvizált, mint mindig.

Korb Attila (harsona) szólózott, és néha Bacsó Kristóf (szaxofon) vezényelt is.

Teltház volt, de látszott, hogy a közönség komolyzenéhez szokott, nem tapsoltak közbe, de láthatólag nagyon élvezte mindenki az előadást.

Szünet után jött a nagy falat: Duke Ellington „Sacred Music” (Szent Zene) c. darabja a Nemzeti Énekkar és a Modern Art Orchestra előadásában, Szőke Nikoletta szólójával. A darab 10 tételes, majdnem egy órán keresztül tartott.

Cseke Gábor bravúros zongora szólójával indult, melyet Bögöthy Ádám bőgő játéka kísért, ezután jött a big band az énekkarral, s a szöveg az Urat dicséri.

A 2. tételben jött Szőke Nikoletta, varázslatos hangját, elbűvölő éneklését, s Bacsó Kristóf (szaxofon) szólóját hallgathattuk.

"Heavenly Heaven" - mennyei mennyország - éneklik, a kórusnak olyan bensőséges a hangzása, hogy a zenészek is láthatóan el vannak bűvölve.

A 75 énekes csodálatos produkció, egységes, fényes hangzást nyújtott, a big band igen élvezte az együttműködést, a közönségről nem is szólva.

Freedom - szabadság - az énekkar hullámzott, miközben énekelt - Korb Attila (harsona) szólója után Cseke Gábor zongorajátéka vezette le ezt a részt.

Bacsó Kristóf (szaxofon) igen finom szólója következett, imprózás, s a végén díszítgetés.

Közben egy férfihang beszélt a szabadságról prózában, majd a kórus elmondta a szabadság szót több nyelven is, s a végén magyarul.

Az egyik rész végén, a csodálatos Csízi László adott dobszólót - eszembe jut, hogy kezdetben a dobosuk a tragikus körülmények között elhunyt Mohay András volt.

Amikor vége lett a darabnak, a közönség ezt nem hagyta annyiban, ráadást követelt.

Somos Csaba remek karnagy, nagyon pontosan mindent beint, bravúros előadást hallhattunk vezényletével, mely akár az év koncertje is lehet.

img-20190112-214557.jpg
Oláh Márta - szoprán

img-20190112-220048.jpg
Szőke Nikoletta - ének, Somos Csaba - karnagy

09.jpg
Fekete-Kovács Kornél - trombita, zenekarvezető

img-20190112-214637.jpg
Csízi László - dob

img-20190112-214826.jpg
Cseke Gábor - zongora


Vissza a hírekhez