JazzMa

Friss Hírek

Mr. MR Budapesten2019. május 18.
HBD2U, BILLY COBHAM2019. május 17.
HÁLÓ JUBILEUM2019. május 16.
BILLY COBHAM 75!2019. május 16.
Billy Cobham 75 éves2019. május 16.
ÜDVÖZÜLÉS ÉLŐBEN2019. május 11.
XII. BODAJKI JAZZ TÁBOR2019. május 11.
Modern május2019. május 09.
Nagy Emma: Set to Face2019. május 07.
Játék – 2019 május2019. május 05.
Elhozta New York-ot2019. május 05.
Ross, Joel: KingMaker2019. május 05.

Hírek

Gáspár Károly szóló zongoraestje a BJC-ben

Várva várt koncert tanúja volt kedden, 2019. január 22-én a BJC lelkes közönsége. Gáspár Károly adott szóló zongora koncertet - mint elmondta, előtte egyszer játszott szólóban tíz éve a Magyar Rádió Márványtermében.

Az első szám mindjárt 27 percig tartott. Lírai, mégis drámai kezdéssel indult a szám, - ez saját szerzemény volt, - Karcsi szinte belebújt a zongorába.
Gyönyörű a billentése, igen finom, s közben dúdol is; egyre drámaibb a kompozíció. Aztán az impró részben megint líraian játszik, majd lenyugszik a zene. A saját szám után felismerjük a „You Don't Know What Love Is” - t és egy Chaplin számot, a „Smile”-t. Óriási tapsot kap.

A következő a „Moments From Our Love” c. saját szám. Úgy indul, mintha magyar népdal lenne, ostinatos része is van, majd barokkosan díszített.
A következő részben először igen magas hangokat játszik, aztán igen mélyeket, aztán megint idéz egy standardet, s olyan szenvedélyesen játszik, hogy közben dudorászik, azt hinnéd, befejezi, de csak egyre hullámzik a gyönyörű zene, majd egyszer csak átmegy bluesba, aztán máris ragtime-ot hallunk, vidám dallamba fordul, táncolhatnékunk támad. Ez a szám is közel 20 perces volt, nagy tapsot kapott megint a művész.

A következő számban először a zongora húrjaival játszik, ütögeti őket, aztán a billentyűkön kontra/rekontra hangokat hallat, amivel egyre elvontabb lesz - hiszen ezeket a hangokat ritkán használják a zeneszerzők, muzsikusok - egyre komolyabb, aztán lírába ontja az érzelmeit. Felkavaróan szép a játéka, ugyanakkor meg is nyugtat minket, s csak örülünk, hogy itt lehetünk. Aztán felismerjük az „As Time Goes By”-t, később pedig a „Georgia”-t. Ez is kb. 20 perc volt, s boldogan tapsolunk.

A következő szám Horváth Jenőtől az „Elfeledlek szép lassan téged”. Karcsi nemcsak a zongora húrjain játszik, hanem a szívünk húrján is az áradó zenével, a néha barokkos trillákkal. A következő egy Gábor S. Pál dal, az „Oly régen vártam, hogy hozzám visszatérj” - de közben idézi a „Makin’ Whoopee” c. standardet is, ami magyarul az „Ez történt Lellén” címet kapta, s arról szól, hogy a kikapós férj rosszul jár, ha megcsalja a feleségét, egy igen gunyoros, humoros szám.

A befejező szám a „Gratitude To My Parents” címet viseli (= Hála a szüleimnek); lírai, drámaian szép dallam.

A közönség lelkesedése végig kitart, s nem elmegy, hanem végig gyarapszik a hallgatóság, s a végén hosszan ünnepli Gáspár Károlyt.
Igen szép esténk volt.

Fotó: Oláh Emese

gasparkarolysolo.jpg

Vissza a hírekhez