JazzMa

Friss Hírek

DESEŐ CSABA 80!2019. február 15.
Katché, Manu: The Scope2019. február 15.
CSÜTÖRTÖKI FÉSZEK JAM2019. február 12.
Pátkai Rozina: Taladim2019. február 12.
BEVÁLTOTT ÍGÉRET2019. február 08.
Lovano, Joe: Trio Tapestry2019. február 08.
3. Belvárosi Jazzverseny2019. február 07.
ÚJ SOROZAT INDULT2019. február 04.
Kovács Linda: Sunflower2019. február 04.
Játék – 2019. február2019. február 03.
ARCCAL A FÉM FELÉ2019. február 01.
Jazz-Január Svájcban2019. január 30.

Hírek

Gáspár Károly szóló zongoraestje a BJC-ben

Várva várt koncert tanúja volt kedden, 2019. január 22-én a BJC lelkes közönsége. Gáspár Károly adott szóló zongora koncertet - mint elmondta, előtte egyszer játszott szólóban tíz éve a Magyar Rádió Márványtermében.

Az első szám mindjárt 27 percig tartott. Lírai, mégis drámai kezdéssel indult a szám, - ez saját szerzemény volt, - Karcsi szinte belebújt a zongorába.
Gyönyörű a billentése, igen finom, s közben dúdol is; egyre drámaibb a kompozíció. Aztán az impró részben megint líraian játszik, majd lenyugszik a zene. A saját szám után felismerjük a „You Don't Know What Love Is” - t és egy Chaplin számot, a „Smile”-t. Óriási tapsot kap.

A következő a „Moments From Our Love” c. saját szám. Úgy indul, mintha magyar népdal lenne, ostinatos része is van, majd barokkosan díszített.
A következő részben először igen magas hangokat játszik, aztán igen mélyeket, aztán megint idéz egy standardet, s olyan szenvedélyesen játszik, hogy közben dudorászik, azt hinnéd, befejezi, de csak egyre hullámzik a gyönyörű zene, majd egyszer csak átmegy bluesba, aztán máris ragtime-ot hallunk, vidám dallamba fordul, táncolhatnékunk támad. Ez a szám is közel 20 perces volt, nagy tapsot kapott megint a művész.

A következő számban először a zongora húrjaival játszik, ütögeti őket, aztán a billentyűkön kontra/rekontra hangokat hallat, amivel egyre elvontabb lesz - hiszen ezeket a hangokat ritkán használják a zeneszerzők, muzsikusok - egyre komolyabb, aztán lírába ontja az érzelmeit. Felkavaróan szép a játéka, ugyanakkor meg is nyugtat minket, s csak örülünk, hogy itt lehetünk. Aztán felismerjük az „As Time Goes By”-t, később pedig a „Georgia”-t. Ez is kb. 20 perc volt, s boldogan tapsolunk.

A következő szám Horváth Jenőtől az „Elfeledlek szép lassan téged”. Karcsi nemcsak a zongora húrjain játszik, hanem a szívünk húrján is az áradó zenével, a néha barokkos trillákkal. A következő egy Gábor S. Pál dal, az „Oly régen vártam, hogy hozzám visszatérj” - de közben idézi a „Makin’ Whoopee” c. standardet is, ami magyarul az „Ez történt Lellén” címet kapta, s arról szól, hogy a kikapós férj rosszul jár, ha megcsalja a feleségét, egy igen gunyoros, humoros szám.

A befejező szám a „Gratitude To My Parents” címet viseli (= Hála a szüleimnek); lírai, drámaian szép dallam.

A közönség lelkesedése végig kitart, s nem elmegy, hanem végig gyarapszik a hallgatóság, s a végén hosszan ünnepli Gáspár Károlyt.
Igen szép esténk volt.

Fotó: Oláh Emese

gasparkarolysolo.jpg

Vissza a hírekhez