JazzMa

Friss Hírek

Mr. MR Budapesten2019. május 18.
HBD2U, BILLY COBHAM2019. május 17.
HÁLÓ JUBILEUM2019. május 16.
BILLY COBHAM 75!2019. május 16.
Billy Cobham 75 éves2019. május 16.
ÜDVÖZÜLÉS ÉLŐBEN2019. május 11.
XII. BODAJKI JAZZ TÁBOR2019. május 11.
Modern május2019. május 09.
Nagy Emma: Set to Face2019. május 07.
Játék – 2019 május2019. május 05.
Elhozta New York-ot2019. május 05.
Ross, Joel: KingMaker2019. május 05.

Hírek

Jazz-Január Svájcban

„Szia Csaba!
Mostanában nem jársz koncertre?
Üdv, Réka”


De, Réka járok, habár ez a január Svájcban kicsit kevésbé pörgős, mint mondjuk a tavaszi-nyári fesztivál-hónapok. Az elmúlt hetekben leginkább helyi (svájci) zenészek koncertjein voltam; próbálom kicsit jobban megismerni a helyi zenei életet. A „take-home-message” az lenne, hogy nagyon remek svájci jazz-zenészek vannak, és ha valaki éppen erre jár, és ezek a zenészek játszanak valahol, akkor nyugodtan be lehet nézni, mert világszínvonalú produkciókat lehet látni-hallani, annak ellenére, hogy (feltehetően) ezeket a neveket nemigen hallották még a magyar jazzrajongók.

Szóval. Először is, voltam Nat Su koncerten a baseli Birds Eye klubban (aki kb: „Svájc válasza Lee Konitz-ra”). Nat mester mostanában inkább tanít, mint koncertezik, de van néhány remek formációja, pl. a Straymonk. A Birds Eye koncerten az ugyancsak nagyon kiváló, brazil Aliéksey Vianna gitárossal játszott, és jazz/bossanova darabok voltak a programon.

1-nat-su.jpg

Aztán voltam egy kis faluban (Gysenstein a neve) egy ottani fogadóban Andreas Schaerer koncerten (aki kb: „Svájc válasza Bobby McFerrin-re”). Énekel, scattel, szaxofonozik, pozanozik a hangszalagjaival, és hatalmas hangulatot tud teremteni. Amúgy sokáig Németországban élt, és mostanában az ACT label-nél jelentet meg kiváló lemezeket. A mostani projektje „A Novel Of Anomaly“, amelyben a finn gitáros Kalle Kalima, a virtuóz olasz tangóharmonikás Luciano Biondini és a svájci dobos Lucas Niggli (aki kb: „Svájc válasza Manu Katché-re”) a tettestársai. Egyébként Andreas másnap Budapesten lépett fel, Kalle Kalimával duóban (BMC), de úgy látszik a Jazzma munkatársai nem voltak a koncerten.

2-scherer-group.jpg

3-niggli.jpg

4-biondini.jpg

5-biondini-kalima.jpg

6-scherergroup.jpg

Aztán voltam Muri kisvárosban David Friedman koncerten. David Friedman amerikai vibrafonos, de már nagyon régóta Németországban él és tanít: a berlini „Hochschule der Künste” jazz-konzervatóriumot vezeti. De emellett továbbra is fenomenálisan vibrafonozik.

7-friedman.jpg

Voltam még Fribourgban egy „helyi versenyző” koncertjén, akit Fabian Favré-nek hívnak, és zongorista és francia nyelven rappel. (kb: „Svájc válasza egyszerre Robert Glasper-re és Casey Benjamin-ra”). Legtöbbször trióban játszik, de most egy nagyobb zenekarral lépett fel, amelyben a hip-hoptól, a straight ahead jazzen és a New Orleans jazzen át rengeteg befolyást vegyített össze.

8-fabre.jpg

Aztán voltam Rheinfeldenben (Basel melletti falucska) a Q4 klubban a Claus Raible - Giorgos Antoniou - Alvin Queen trió koncertjén. Claus német zongorista (kb: „Németország válasza Bud Powell-re”), Giorgios görög származású, Svájcban élő bőgős, és Alvin Queen-t nem kell bemutatni: ő ugyanis Csík Gusztáv dobosa. (na csak vicceltem...  természetesen Alvin mester a modern jazz-dobolás egyik legnagyobb alakja élő legendája... de az is igaz, hogy Guszti bácsi legújabb, Svájcban felvett lemezén is ő dobol.) Egyébként Alvin mester már jó ideje Svájcban él; ha jól tudom, már svájci állampolgár. Valami frenetikus koncertet adtak így hárman: straight-ahead jazz-triózene volt a legmagasabb szinten.

9-raiblegroup.jpg

10-alvinqueen.jpg

11-raible.jpg

Voltam még Genfben is, ahol egy Irene Schweizer szólózongora koncertet sikerült elcsípnem az AMR klubban. (kb: „Svájc válasza egyszerre Keith Jarrett-re és Cecil Taylor-ra”). Legtöbbször duóban játszik (dobosokkal, mint Pierre Favre vagy Joey Baron vagy Andrew Cyrille), de most csak szólóban zongorázott. Irene elég idős már, az egészsége sem a legjobb, nem sokat koncertezik ma már. Most is csak egy 40 perces programot kaptunk, de minden perce aranyat ért.

12-schweizer1.jpg

13-schweizer2.jpg

14-schweizer3.jpg

Hát ennyi. Tavasszal beindulnak a fesztiválok, és „nagyobb nevek” koncertjeiről fogok tudni tudósítani. Mindenesetre a fenti zenészek („kisebb nevek”) mindegyikét is jó szívvel tudom ajánlani mindenkinek, lemezen és koncerten egyaránt.

Vissza a hírekhez