JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Blue Wednesday2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

A megélt pillanatok sokasága

A Megélt Pillanatok - AMP. Ajtai Péter - bőgő, Miklós Szilveszter - dob és Pozsár Máté - zongora. Lumen Kávézó, Budapest, 2019. január 29-e, este 9 óra. Ötven perc free jazz - telt házzal.

Jazz-Január Svájcban

„Szia Csaba!

Mostanában nem jársz koncertre?

Üdv, Réka”




De, Réka járok, habár ez a január Svájcban kicsit kevésbé pörgős, mint mondjuk a tavaszi-nyári fesztivál-hónapok. Az elmúlt hetekben leginkább helyi (svájci) zenészek koncertjein voltam; próbálom kicsit jobban megismerni a helyi zenei életet. A „take-home-message” az lenne, hogy nagyon remek svájci jazz-zenészek vannak, és ha valaki éppen erre jár, és ezek a zenészek játszanak valahol, akkor nyugodtan be lehet nézni, mert világszínvonalú produkciókat lehet látni-hallani, annak ellenére, hogy (feltehetően) ezeket a neveket nemigen hallották még a magyar jazzrajongók.

A másik oldal a Porgy-ban

Vasárnap este (2019.01.27.), lemezbemutató ("The Other Side", ECM, 2018) koncert a bécsi Porgy & Bess Jazz & Music Clubban. Tord Gustavsen Trio: a névadó zongorázott, az elektronikát kezelte; Sigurd Hole bőgőzött és Jarle Vespesat dobolt. Rövid beszámoló.

Exkluzív interjú Wohlmuth Istvánnal

Az V. Kerületi Önkormányzat kulturális tanácsnoka, Wohlmuth István szereti és önzetlenül támogatja a jazzt. A napokban jelezte, hogy a közeljövőben ismét a jazz kerül nála előtérbe! Én meg azt gondoltam, hogy akkor jól kifaggatom a jeles esemény kapcsán.

ANTONIO SÁNCHEZ

Antonio Sánchez a „Lines In The Sand” című, vadonatúj lemezének anyagát bemutató európai turnéja során vasárnap az A38 Hajó koncerttermében lépett fel Migration nevű zenekarával. A tavaly novemberben megjelent lemezt Európában és Japánban már forgalmazzák, az Egyesült Államokban azonban csak Sánchez és zenekara visszatérése után, január 25-én lesz elérhető.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékének félévi vizsgakoncertjei – 3. nap

Ahogy írtam kedden, igen erősen kezdtek az egyetemisták az első nap. Ezt még tovább fokozták ma. Borbély Mihály vezette szaxofon együttes meghozta a jó hangulatot, a második szám után Magda Zsolt szaxofonos átült dobolni, Cseke Dániel pedig alt szaxofonját baritonra cserélte. Őket követte villámgyorsan – Dóczi Bencének köszönhetően - Lakatos Ágnes tanárnő vezette a capella csapat. Idén két Csuhaj-Barna Tibor szerzemény hangzott el, majd egy standard. Nagyon jól szóltak együtt, idén egy doboson és egy basszusgitároson kívül, Cseh Péter gitáros csatlakozott az énekesekhez, mindenkinek jutott egy kis szóló, tisztán énekelték a számokat.

BJC 11!

Szombaton ünnepelte tizenegyedik születésnapját a Budapest Jazz Club. A BJC mozaikszó három betűje fogalommá vált, több mint egy évtizednyi működése alatt a főváros kulturális életének fontos része lett, és egyre nagyobb nemzetközi hírnévnek örvend. A legrangosabb amerikai jazzmagazin, a DownBeat, a világ legjobb jazzklubjait ajánló kiadványában évek óta szereplő BJC a valaha volt leghosszabb ideje aktív, és a jelenleg fennálló klubok között, a legrégebbi jazzklub Budapesten. Ezek a hagyományokhoz hűen január második hétvégéin tartott évfordulók az évek során piros betűs ünneppé váltak minden zenésznek és jazzrajongónak. Idén is fergeteges bulit rendeztek, közösen ünnepeltük a klub eddigi tizenegy évét, és az általunk szeretett műfajt is.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékének félévi vizsgakoncertjei – 1. nap

Kedden kezdődtek az egyetemisták vizsgakoncertjei, melynek a Budapest Jazz Club ad otthont ebben az évben is. Mindenkinek ajánlom, akinek napközben van egy kis szabad ideje, mert klassz koncertek követik egymást, volt akiket az elmúlt félévben már többször hallottam a BJC-ben. Az első nap igen magasra tették a diákok a mércét. Több kiemelkedő szereplést is láthattunk, jó szólókkal, csoda scattelésekkel. A standardek közé majdnem minden zenekar rakott egy-egy saját szerzeményt is, volt ahol ezek sokkal erősebb produkciók voltak, mint egy jól ismert szám. A ritmusszekciók is szépen megoldották a feladatot, nem terjedtek általában túl a kíséret adta lehetőségeken.

Jaco Pastorius Est a BJC-ben

Az 1951-ben született, majd 1987-ben tragikus körülmények között elhunyt Jaco Pastorius alapjaiban változtatta meg az addig kísérőhangszerként ismert basszusgitár játék jellegét, és bravúros előadásmódjával a többi hangszerrel egyenrangúvá tette.

Dr. Hulin Istvánra emlékezik Orbán György (Szekszárd)

Pénteken jött egy e-mail Szekszárdról, a helyi színész Orbán Györgytől, - aki többször is fellépett a Szekszárd Jazz Quartet-tel,- melyben Dr. Hulin Istvánra emlékezik. Ezt olvashatják alább! - A szerk.!

Borbély-Gyárfás duó az iFben (ilyen még sosem volt, eddig)

Csütörtökön az iFben a kétheti rendszerességgel műsorra kerülő Gyafi csütörtökön újra megjelent az a JazzMa utazó stábja (Hoffmann György (hofi) (szöveg) és Kalocsai Ricsi (fotó)). Nem csoda, hogy idevetődtek, egyrészt ez a munkahelyük, másrészt ugyan sok különlegesen érdekes jazz esemény van az iFben, de a Borbély Mihály (szaxofon) - Gyárfás István (gitár) duó ezek közül is kiemelkedik.

Berklee Alumnis – Kéri Samu

A 20 éves Kéri Samu alig, hogy befejezte tanulmányait a Bartók konzi jazztagozatán, egyből a Berklee-re került! Karácsonyi szünetre jött haza, így gondoltam, jól kikérdezem kinti tapasztalatairól.

Fusio Group lemezbemutató koncert

Van egy zenekar, amely csaknem 25 évvel ezelőtt (egész pontosan 1995-ben) adta ki első lemezét, „Life Rhythm” címmel, és bár azóta sok víz lefolyt a Dunán, sok változást megéltek, zenészek jöttek-mentek, de a mai napig zenélnek, és immáron a hetedik lemezüket jelentették meg. Szendőfi Péter neve többünknek ismerősen csenghet, akik otthonosan mozognak a hazai jazz szcénában. Dobosként több különböző formációban feltűnt, a Fusio Group pedig a saját zenekara, amelyet 2 és fél évtizede működtet. Ezúttal két fiatal zenész is csatlakozott, így az ötösfogat az alábbiak szerint alakult: Szendőfi Péter (dobok, zenekarvezető, zeneszerző) – Elek István (szaxofonok + a közönség szórakoztatása) – Kormos János (gitár) – Tálas Áron (billentyűk) – Szuna Péter (basszusgitár).

Berklee Alumnis – Balogh Tamás

A 25 éves Balogh Tomi miután az összes létező lépcsőfokot bejárta itthon a jazzmuzsikusi képzésben, gondolt egy merészet, és Amerika felé vette az irányt!

JUHÁSZ MÁRTON HAZAI PÁLYÁN

Szombaton, az utóbbi időben többnyire Svájcban munkálkodó Juhász Márton kvartettjével lépett fel a Budapest Jazz Clubban. Az Európa több országa között otthonosan ingázó dobosunk hazalátogatásai mindig élményszámba mentek, koncertjein szerteágazó zenei érdeklődésének újabb állomásait mutatta be, a fővonaltól az avantgárdig. A múlt évben többször is nemzetközi formációkban láthattuk, most viszont régebbi, e honi zenésztársaiból verbuvált zenekarával lepte meg a közönséget. Gitáron Gotthárd Mihály, billentyűs hangszereken Tálas Áron, basszusgitáron ifj. Tóth István játszott, a zenekarvezető dobos, Juhász Mártonnal.

A JazzUp és a Voice Drops koncertje a BJC-ben

Január 2-án nagyon jól érezhette magát az a közönség, aki az otthoni punnyadás helyett a koncertet választotta.
(Én is mindig úgy vagyok, hogy csak elmenni nehéz, de aztán ott már nagyon jó.)
Jól esik ez a szép muzsika karácsony és szilveszter után.

Relax Eni-time előszilveszteri koncert az iF Caféban

Már a zenekar neve is szellemes, ui. azt jelenti, hogy a Relax zenekar tagjai Soós Enikővel együtt játszanak, az any time meg azt, hogy bármikor, a relax meg azt, hogy pihentető zenét hallhatunk majd, tehát jó kis szójáték a név.

JazzMa.hu Olvasói Szavazólista 2018 összesítés

Somogyvári Péter ötletéből már 2013 decemberében lehetett beküldeni olvasóinknak szavazatokat! Igaz, első alkalommal még JazzMa.hu Readers’ Poll-nak neveztük az eseményt! A mostani tehát már a hatodik Olvasói Szavazólista! Meg kell jegyeznem, az elmúlt évek többezres szavazata után az idei 72 (hetvenkettő!) elég szerénynek tűnik…

JazzMa.hu Muzsikusi Szavazólista 2018

Nagy valószínűsséggel ez volt az utolsó Muzsikusi Szavazólistánk! Ti. olyan kevesen küldték vissza a listát (konkrétan 16-an!), hogy úgy döntöttem 2019 november végén nem fogom ezzel fárasztani magam. (Csak zárójelben jegyzem meg, az idén 539 magyar jazzmuzsikusnak küldtem ki a listát!)
Nézzük tehát azok szavazatait, akik válaszra méltattak.

Korábbi bejegyzések