JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2019. március 21.
Budjana, Dewa: Mahandini2019. március 18.
SZABAD IMPROVIZÁCIÓK2019. március 15.
Koncert a Víztoronyban2019. március 13.
VÁCZI DÁNIEL interjú2019. március 12.
Tóth Viktor: LAMU2019. március 10.
BMQ2019. március 08.
Miller, Dominic: Absinthe2019. március 08.
Juhász Márton - Discovery2019. március 06.
SOUL A FALON2019. március 03.
AZ UNTERMANN SIKERE2019. március 02.
3. Belvárosi Jazzverseny2019. február 07.

Hírek

ANTONIO SÁNCHEZ

Antonio Sánchez a „Lines In The Sand” című, vadonatúj lemezének anyagát bemutató európai turnéja során vasárnap az A38 Hajó koncerttermében lépett fel Migration nevű zenekarával. A tavaly novemberben megjelent lemezt Európában és Japánban már forgalmazzák, az Egyesült Államokban azonban csak Sánchez és zenekara visszatérése után, január 25-én lesz elérhető.

Játék 2019 január – Megfejtés és nyertes

Több mint 2 éve, 2016 októberben indította – a minden hónap első vasárnapján dedikált CD nyerési lehetőséggel jelentkező - játéksorozatát a Seattle-ből a svájci Friburg-ba költözött Dr. Szabó Csaba! Íme az e havi kérdés!

Jazzlista - január 19.

Ezen a héten egy új lemez ért az első tízbe, a Green Book filmzenéje. A díjnyertes film egy afrikai-amerikai zongoristáról szól. Két album is visszatért ezen a héten, az egyik egy karácsonyi CD, Arturo Sandoval "Christmas At Notre Dame", a másik pedig a nyáron volt az első tízben: Miles Davis & John Coltrane "The Final Tour: Copenhagen, March 24, 1960". Wayne Shorter " Emanon" című három CD-s albuma már a 11. helyre ért.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékének félévi vizsgakoncertjei – 3. nap

Ahogy írtam kedden, igen erősen kezdtek az egyetemisták az első nap. Ezt még tovább fokozták ma. Borbély Mihály vezette szaxofon együttes meghozta a jó hangulatot, a második szám után Magda Zsolt szaxofonos átült dobolni, Cseke Dániel pedig alt szaxofonját baritonra cserélte. Őket követte villámgyorsan – Dóczi Bencének köszönhetően - Lakatos Ágnes tanárnő vezette a capella csapat. Idén két Csuhaj-Barna Tibor szerzemény hangzott el, majd egy standard. Nagyon jól szóltak együtt, idén egy doboson és egy basszusgitároson kívül, Cseh Péter gitáros csatlakozott az énekesekhez, mindenkinek jutott egy kis szóló, tisztán énekelték a számokat.

BJC 11!

Szombaton ünnepelte tizenegyedik születésnapját a Budapest Jazz Club. A BJC mozaikszó három betűje fogalommá vált, több mint egy évtizednyi működése alatt a főváros kulturális életének fontos része lett, és egyre nagyobb nemzetközi hírnévnek örvend. A legrangosabb amerikai jazzmagazin, a DownBeat, a világ legjobb jazzklubjait ajánló kiadványában évek óta szereplő BJC a valaha volt leghosszabb ideje aktív, és a jelenleg fennálló klubok között, a legrégebbi jazzklub Budapesten. Ezek a hagyományokhoz hűen január második hétvégéin tartott évfordulók az évek során piros betűs ünneppé váltak minden zenésznek és jazzrajongónak. Idén is fergeteges bulit rendeztek, közösen ünnepeltük a klub eddigi tizenegy évét, és az általunk szeretett műfajt is.

A 2018-as év baritonszaxofonosa; avagy Weisz Gábor a JazzKarcban

A JazzKarc egy hetente jelentkező magazin, mely a Karc FM 105,9 rádión hallható péntekenként, este nyolc órától, majd éjféltől kerül ismétlésre. A 2016 májusában indult műsorfolyam szerkesztő-műsorvezetője jómagam vagyok - tehát Gáspár Károly -, és Maloschik főszerkesztő úrnak köszönhetően januártól itt, a jazzma.hu-n is lehetőségem van ajánlani kedves Olvasóinknak az aktuális adást!

HARMÓNIA JAZZMŰHELY 10 @BJC

Tíz esztendeje tűnt fel a Harmónia Jazzműhely neve a Budapest Jazz Club műsorfüzetében. Tíz éven át szervezik péntekenként a hazai jazz legkiválóbb formációinak és fiatal tehetségeinek fellépéseit a klub színpadára, az utóbbi években már nemzetközi, brit-magyar találkozókkal vegyítve. A pénteki nap fogalommá vált az évek során, garanciát jelentett a jó zenére, ez pedig többnyire teltházas koncerteket hozott. Volt mit ünnepelni, és volt mire visszatekinteni a születésnapon a Harmónia Jazzműhely alapítóinak, Pallai Péternek és Kerekes Györgynek.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékének félévi vizsgakoncertjei – 1. nap

Kedden kezdődtek az egyetemisták vizsgakoncertjei, melynek a Budapest Jazz Club ad otthont ebben az évben is. Mindenkinek ajánlom, akinek napközben van egy kis szabad ideje, mert klassz koncertek követik egymást, volt akiket az elmúlt félévben már többször hallottam a BJC-ben. Az első nap igen magasra tették a diákok a mércét. Több kiemelkedő szereplést is láthattunk, jó szólókkal, csoda scattelésekkel. A standardek közé majdnem minden zenekar rakott egy-egy saját szerzeményt is, volt ahol ezek sokkal erősebb produkciók voltak, mint egy jól ismert szám. A ritmusszekciók is szépen megoldották a feladatot, nem terjedtek általában túl a kíséret adta lehetőségeken.

Vidéki jazzarcok – Irk Réka (Érd)

Irk Rékáról 4 évvel ezelőtt, a második Érdi Jazz Fesztivál előtt hallottam először. Gáspár Karcsi mesélte, hogy van egy fiatal, csinos hölgy Érden, aki nagyon szereti a jazzt! Aztán egyszer csak a Budapest Jazz Klubban odajött hozzám, és bemutatkozott. Azóta írt pár koncertbeszámolót lapunknak, majd tavaly év elejétől ő az arculattervezőnk. Június elsejétől pedig megbízott szerkesztőként még fontosabb láncszeme lett a JazzMa.hu-nak!

A Budapest Voices énekegyüttes koncertje a Marczin

Félig-meddig búcsúkoncert zajlott a zsúfolt Marczibányi téri Művelődési Házban 2019. január 4-5-én, két egymás utáni estén, ugyanis akkora volt az érdeklődés irántuk.
Kész rajongótábora van a tavaly ötödik születésnapját ünneplő énekegyüttesnek, és sokan mindkét napon jelen voltak. (Onnan tudni, hogy megkérdezte az egyik tag, ki van ott másodszor.)

Dr. Hulin Istvánra emlékezik Orbán György (Szekszárd)

Pénteken jött egy e-mail Szekszárdról, a helyi színész Orbán Györgytől, - aki többször is fellépett a Szekszárd Jazz Quartet-tel,- melyben Dr. Hulin Istvánra emlékezik. Ezt olvashatják alább! - A szerk.!

Korábbi bejegyzések Újabb bejegyzések